Spisovatel a nakladatel Martin Reiner, který je zastupitelem v městské části Brno-střed za Žít Brno, se loni pasoval do role garanta. Žádný dokument ale navzdory slibům po roce nemá. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brněnský „Obr“ zatím spí, avizovaný plán rozvoje navzdory slibům nevznikl

  • 8
Do roka představíme vizi, jakým směrem se má jihomoravská metropole ubírat, zaznělo z úst představitelů iniciativy Otevřené Brno pod zkratkou „Obr“ loni koncem listopadu. Jenže zmíněná doba uplynula a žádný „plán B“, jak svůj dokument sebevědomě označili, zainteresovaní brněnští politici a aktivisté nepředstavili.

Spisovatel a nakladatel Martin Reiner, který je zastupitelem v městské části Brno-střed za Žít Brno a pasoval se loni do role garanta, přiznává, že žádný dokument skutečně neexistuje, protože na jeho tvorbu zkrátka nikdo neměl čas.

„Nechci používat covid jako univerzální výmluvu a generální pardon na všechny nedodělky a nenaplněné přísliby, ale asi se shodneme, že jsme loni v listopadu o podobě roku 2020 neměli ponětí,“ vysvětluje Reiner, který se kvůli řadě omezení soustředil především na fungování svého nakladatelství.

Slibovaný projekt však podle něj rozhodně nevyšuměl do ztracena a nadále s ním počítá. Při jeho tvorbě se chce inspirovat u bratislavského plánu B, který před dvěma roky vynesl Matúše Valla jakožto občanského aktivistu do křesla primátora hlavního města Slovenska a jenž už loni brněnské iniciativě vyjádřil podporu. 

Pracovat pro něj dokonce začal další z představitelů Otevřeného Brna a bývalý brněnský zastupitel za Žít Brno Martin Freund. Obr získal podporu například také od bývalé ústavní soudkyně a senátorky za Zelené Elišky Wagnerové.

„Vygeneroval jsem už velice pravděpodobný tvar tohoto plánu, nějak seřadil témata, která se různě protínají a prolínají, a mám v podstatě názvy a pořadí kapitol. Takže je to nakopnuté, ale za několik posledních měsíců jsem se k tomu pořádně nedostal,“ přiznává Reiner.

Doplnil, že už má hotovou velkou část předmluvy, ale obsah, na němž by měli pracovat i další podporovatelé nové občanské platformy, stále chybí.

Stejně tak není příliš vidět ani jiná aktivita tohoto sdružení, které v současnosti spíš dříme, než aby se snažilo přinášet témata a trefovat se do stávajícího vedení města, jak to svého času dělalo Žít Brno v čele s Matějem Hollanem.

Současní zástupci vedení Brna, jimž by Obr mohl být za dva roky ve volbách konkurentem, z něj tak příliš mnoho obav prozatím nemají. „Myslím, že se z Obra stane trpaslíček,“ glosoval už vznik hnutí tehdejší náměstek primátorky za ČSSD a dnes tajemník brněnského magistrátu Oliver Pospíšil.

Podle Reinera však má iniciativa stále čas, aby vyrostla ve skutečného obra. „Plán B musí být venku v dostatečném předstihu před příštími komunálními volbami v roce 2022. Příští rok se mu už budu společně s ostatními intenzivně věnovat,“ oznamuje nakladatel, který nyní jako reálný termín představení slibovaného dokumentu vidí konec příštího roku.