V roce 2018 připravili tvůrci ze skupiny Theatrum Pyrobili show s názvem Sedmikrásky nad Brnem.

V roce 2018 připravili tvůrci ze skupiny Theatrum Pyrobili show s názvem Sedmikrásky nad Brnem. | foto: ČTK

Ohnivá show nad Brnem. Při ohňostrojích zazní tóny od Floydů i z westernu

  • 7
Velké naděje od Pink Floyd podtrhnou už tuto sobotu první z letošních pěti plánových ohňostrojů brněnského festivalu Ignis Brunensis. Po hitovce High Hopes zazní o týden později tóny na počest ikony filmového hudby Ennia Morriconeho v podání ohňostrůjců z Rakouska, Německa a Česka.

Morriconeho hudba často vznikala právě v České republice. „Zřejmě nejznámější jsou skladby ke spaghetti-westernům jako Tenkrát na západě nebo Hodný, zlý a ošklivý. Poprvé v historii jsme tak připravili ohňostroj na western,“ uvedl hlavní designér Jaroslav Štolba.

Přehlídka soutěžních ohňostrojů bude nad hradem Špilberk pokračovat 7. a 14. srpna a závěrečný epilog prozáří oblohu 11. září. Letošního vítěze vyberou diváci a pestrobarevné show 24. ročníku si díky online přenosům vychutnají i mimo Brno.

Zájemci si užijí i bohatý doprovodný program, už o víkendu se při Dopravní nostalgii svezou historickými tramvajemi a autobusy. V sobotu vyrazí parní vlak do Slavkova u Brna, v neděli si od 10 do 16 hodin lidé vyzkouší šlapací drezínu. 

Díky žákům deseti jihomoravských „zušek“ zazní náměstím Svobody dechovka, cimbál i jazz. Flašinetáři pak zahrají divadlo v Kobližné ulici. A nádvoří zámku v Lednici slibuje v neděli koncert Hudby Hradní stráže a policie.

3. června 2018

Ignis Brunensis

  • 26. června: Velké naděje (soutěžní) 
  • 3. července: Bylo, nebylo (soutěžní) 
  • 7. srpna: Pozdravy z Evropy (soutěžní) 
  • 14. srpna: Pozdravy z kontinentů (soutěžní) 
  • 11. září: Kouzelná země (nesoutěžní epilog)

    Pozn. red.: Všech pět show 24. ročníku přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis začíná vždy v sobotu ve 22.30 hodin nad hradem Špilberk.