Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Hustopečích řeší kuriózní problém, chátrající památka ohrožuje sousední

  12:32
Téměř půl roku je nádvoří renesančního domu U Synků v Hustopečích na Břeclavsku zavřené. Malebný prostor, který v létě hostí divadelní představení, ochutnávky vín i koncerty, nechal stavební úřad uzavřít takřka ze dne na den. Důvodem je havarijní stav sousední stavby, která podle statického posudku potřebuje okamžitý zásah a už se z ní uvolňují drobné části. Dále hrozí, že na hojně navštěvované nádvoří sousední budovy začnou padat střešní tašky.

„Je to nejkrásnější prostor ve městě. Ale protože soused má dům v havarijním stavu, tak se na něj nemůžeme dostat. A ani nemáme páky, kterými bychom ho přinutili objekt zabezpečit. Protože je to otázka spousty peněz,“ říká hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta (nez.).

Protože s majitelem stavby, rovněž památkově chráněné, se radní nedohodli, musí si poradit sami. Aby nádvoří U Synků zpřístupnili, chtějí vybudovat ochrannou stěnu, případně záchytné sítě, jež by padající tašky zadržely. 

„Statik, který posuzoval stav sousedního domu, má navrhnout řešení. Když bude ekonomicky dostupné, tak se do toho pustíme, abychom na nádvoří mohli pustit lidi už na jarní Slavnosti mandloní,“ plánuje Švásta s tím, že prostor zároveň funguje jako průchod do vinařské uličky nad ním, která je právě o mandloňových slavnostech hojně navštěvovaná.

Hustopečští na špatný stav sousedního domu upozorňují dvacet let. I když z ulice se jeví v pořádku, dvorní trakt je v havarijním stavu. A protože se na něm za dvě dekády nic nedělalo, objevuje se řada problémů – trhliny v obvodových zdech, poškozené klenby, uvolněné cihly, severní stěna vybočuje ven. Finanční odhad základního statického zajištění se blíží ke třem milionům.

„Památková ochrana není hlavní problém, tím je soukromé vlastnictví – majiteli na opravu chybí peníze. Když se objeví dotace na památky, jde o desetitisíce, maximálně statisíce. A tady jsou potřeba miliony,“ podotýká místostarosta.

Podle šéfa Národního památkového ústavu v Brně Zdeňka Váchy podobný případ, kdy památka ohrožuje památku, v kraji není. „Hustopeče jsou opravdu výjimka, ba až kuriozita,“ podotkl.

Chátrají zámečky, sýpka i větrný mlýn

Zato historická nemovitost, jež se rozpadá, hyzdí nejednu vesnici či město. Třeba v brněnských Přízřenicích stojí zámek, i když tímto jménem by ho dnes zřejmě nikdo nenazval.

Na jinak opraveném náměstíčku kolem kostela je oprýskaný patrový dům jako pěst na oko. Otlučená omítka, vlhké arkády a praskliny táhnoucí se po zdech nenasvědčují nic o jeho někdejší kráse. I on patří soukromému majiteli. 

Stejně jako měšťanský dům v Mikulově, barokní sýpka v Drnholci i zámeček v Pouzdřanech na Břeclavsku, větrný mlýn v Tvarožné či lázně ve Velké Roudce na Blanensku a řada dalších historických staveb, na nichž je stopa času víc než patrná.

Nezřídka je totiž pro soukromníky takový objekt příliš velké sousto. Řadu z nemovitostí, které kdysi sloužily šlechtě, za minulého režimu využívala jednotná zemědělská družstva. Historické budovy do nové epochy vstoupily zcela vybydlené. 

K majitelům se dostaly v restituci a těm, kteří neměli to štěstí nebo srdce je prodat, zůstaly na krku. A opravovat se je na mnoha místech nedaří. Částky, jež je potřeba vynaložit, jsou totiž ohromující.

Pro historické objekty, kterým zůstal status památky, tu řešení je. „Tam, kde jsou v ohrožení památkové hodnoty, se rozdělují peníze z takzvaného havarijního fondu. Takže i s těmito situacemi se počítá. Ale je vždy nutná dobrá vůle a ochota ze strany vlastníka,“ popisuje šéf památkářů Vácha.

V nejhorší fázi může nastoupit orgán státní památkové péče a podle zákona přimět vlastníka stavbu zabezpečit. Jenže ne vždy se domluva podaří. 

„S některými soukromými vlastníky se nám komunikuje výborně, někteří nás víceméně odmítají. Pak se i to zákonné řešení poměrně těžce prosazuje. Když se podíváte na seznam ohrožených památek, tak řada z nich je léta v tak špatném stavu právě proto, že komunikace s vlastníky je prostě špatná,“ krčí rameny Vácha.

Soukromník? Smůla i naděje

Historické stavby, jež o status památky přišly, jsou na tom mnohem hůř. A tak je jen na majitelích, jak se k opravám postaví. Třeba v případě tvaroženského mlýna vlastník opravil střechu, ale už léta se nic dalšího neděje. „Mlýn stojí osamocený, takže nikoho neohrožuje, ale samozřejmě bychom byli rádi, kdyby vypadal lépe,“ říká starosta obce Petr Buchta (za KDU-ČSL).

Budova totiž stojí na úpatí kopce Santon, místa slavné bitvy tří císařů. „Santon je historická a přírodní dominanta. Když na něj někdo přichází ze zadní strany, tak mlýn vidí a nepůsobí to zrovna pozitivně. Ale s tím jako obec nic nenaděláme,“ podotýká starosta s tím, že mlýn je pro majitele trochu danajský dar. 

A dobře ví, že i kdyby patřil do majetku obce, museli by zastupitelé řešit dilema, zda v něm „topit“ peníze na úkor potřebnějších projektů.

To Leopold Mohyla (ČSSD), starosta Hajan na Brněnsku, kde stojí léta chátrající zámek, má jasno hned. „Nedovedu si představit, co bychom s ním dělali. Bylo by to šílené sousto, které nemáme šanci utáhnout,“ je si jistý první muž ani ne sedmisethlavé vesnice.

Zámek už léta chátrá, střechy jsou v dezolátním stavu a situaci v minulosti nepomohl ani spor o jeho vlastnictví. Teď to nicméně vypadá, že nemovitosti, kterou nechal v roce 1714 vybudovat Kaschnitz von Weinberg, se začíná blýskat na lepší časy.

„Majitelé na podzim vyčistili zámeckou zahradu, začali pracovat na tom, aby zámek zabezpečili proti zatékání,“ popisuje starosta „první vlaštovky“. 

Práce pozdrželo to, že se změnilo vedení ve společnosti, která zámek vlastní, a také se řeší správní řízení o jeho prohlášení za kulturní památku. „Vypadá to ale, že majitelé budou schopni do objektu investovat. Zájem o to mají,“ těší starostu.

Plány existují i na investice ve zmiňovaných lázních ve Velké Roudce, na obnovu brněnského hotelu Obora poblíž přehrady nebo takzvaného Skalního sklepa v Adamově, který byl před sto lety oblíbeným cílem výletníků v Moravském krasu.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Nejen hit od Guns N’ Roses. Slash vyšperkoval koncert v Brně velkolepým sólem

19. dubna 2024  9:59

Za mohutného burácení, potlesku publika a přesně na čas vtrhnul americký kytarista Slash se svými...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...