"Máme tu klasickou jarní nabídku. Začínají typická kuřátka, oranžová, velmi chutná, pak kozáky, křemenáče nebo holubinky. Mimo les rostou výborné závojenky podtrnky, májovky nebo žampiony," vyjmenovává.
V poslední době bylo dost vláhy, takže rostou už i hřiby praváky. "První hřiby ale většinou bývají červivé. Je s podivem, když někdo najde pěkný jedlý," upozorňuje Koplík.
Každý déšť spouští v lesích desetidenní cyklus. Deset dní vydrží růst jedna várka, pak musí znovu zapršet. "Věřím Medardovi, že zaprší, pak zhruba za měsíc je Petr a Pavel, takže by mohla přijít další vlna," doufá Koplík.
Nezkušení houbaři by podle Koplíka měli sázet na jistotu. "Na jaře rostou houby na okrajích listnatých lesů, tam je to prohřáté a prosvětlené. Kdo sbírá houby, měl by brát jen to, co zná a co dokáže rozpoznat, protože už se objevují i první jedovaté exempláře, třeba muchomůrka slámožlutá," upozorňuje.