Na vyškovském hřbitově bude nově pomník nenarozeným dětem.

Na vyškovském hřbitově bude nově pomník nenarozeným dětem. | foto: město Vyškov

Na vyškovském hřbitově letos vznikne pietní místo pro nenarozené děti

  • 7
Pootevřenou branou nahlíží dítě do světa, do něhož chtělo vstoupit. Právě brána na chystaném pomníku, který má být poctou nenarozeným dětem, představuje předěl mezi životem a smrtí.

Umělecké dílo od zlínského akademického sochaře Radima Hankeho se po dokončení stane místem pro pietu na vyškovském hřbitově, kde rodiče budou moct pochovat ostatky nenarozeného potomka a při modlitbě či ve vzpomínce zmírnit svoji bolest.

K investici hodlá vyškovská radnice přistoupit letos. „Prostor se má stát vzpomínkovým místem na nenarozené děti. Poslouží nejen k útěše nad ztracenou nadějí, ale také k pochování ostatků plodu do určitého stadia jeho vývoje. Proto je vybudování takového místa nesmírně důležité,“ uvedl místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Rodiči jste, i když o miminko přijdete, říká odbornice. Pomáhá stovkám rodin

Autorem pietního místa je již zmíněný Hanke, jenž pro Vyškov v roce 2018 vytvořil památník padlým v první světové válce – sochu ženy objímající prázdný kabát. Umělec poctu dětem stejně jako v případě památníku padlým vytvoří z božanovského pískovce, samotnou bránu s dítětem vyrobí z bronzu.

„Vsadím ji do kamenného portálu jako vstup do chrámu. Právě s touto monumentální strohostí kontrastuje malé něžné dítě. Tento protiklad je hlavním výrazovým motivem celého díla symbolizující rovněž důstojnost, ale také křehkost lidského života,“ popsal sochař Hanke.

Součástí pomníku je i místo pro uložení uren, chybět nebude biblický citát ze žalmu. „Prostor počítá také s místy k sezení a plochou pro položení svíček a květin,“ doplnil Celý s tím, že náklady přesáhnou milion korun.