Hotel Slavia v centru Brna vyhledávají především hosté ze zahraničí, kteří v...

Hotel Slavia v centru Brna vyhledávají především hosté ze zahraničí, kteří v blízké budoucnosti zřejmě nebudou moct do Česka přijet. Jednatel hotelu proto propustil většinu zaměstnanců a nejméně do konce letošního roku zavřel. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Sklenice i protipožární dveře, zavřený hotel Slavia rozprodává vybavení

  • 4
Legendární brněnský hotel Slavia, který před časem kvůli vládním nařízením spojeným s koronavirem zcela zavřel, se originálním způsobem zbavuje nepotřebného vybavení. Majitelé v přízemí zřídili prodejnu, kde nabízejí komukoliv ke koupi židle, stoly, skleničky nebo i protipožární dveře.

Improvizovanou prodejnu, která se otevírá veřejnosti každé úterý a čtvrtek, najdou zájemci hned ve vstupní hale hotelu Slavia a přilehlé místnosti.

Majitelé hotelu s nápadem uspěli. O retro kousky, ať už zrcadla, ubrusy či poháry je zájem. Nestojí totiž příliš mnoho. „Rozprodáváme například masivní židle, ty obyčejně stojí i šest tisíc. My je lidem nabízíme za čtyři stovky. Největší kus, který nabízíme, je chladicí vana,“ popsala hotelová hospodyně Ludmila Juránková.

Velká část vybavení už si své nové majitele našla, nejčastěji z řad soukromníků. Zájem však projevily i penziony, kterým přišly vhod protipožární dveře i nábytkové sestavy celých pokojů.

Hotel Slavia proslavený filmem Dědictví aneb Kurvahošigutntág, kde Bolek Polívka vyhazoval číšníka, však nezavírá nadobro. Epidemie koronaviru jen urychlila plánovanou rekonstrukci. 

„Rozhodnutí bylo náhlé. Nemáme hotové projekty, materiály, nebyli jsme na to ani finančně připraveni. V současné situaci se ale rekonstrukce jeví jako rozumný krok. Už při koupi hotelu jsme věděli, že bude potřebovat přestavbu,“ uvedl šéf Slavie Libor Daněk.

Slavia fungovala v Brně od roku 1899 jako druhý nejstarší hotel. Současná plánovaná rekonstrukce bude velmi rozsáhlá a potrvá asi tři roky. Investice se vyšplhá do stovek milionů korun.

„Nová podoba hotelu bude propojením moderny a secese. Budova v některých částech získá nový půdorys, ale svou původní atmosféru si díky historizujícím prvkům uchová,“ doplnil Daněk. Některé velké starožitné věci si proto nechali a neprodali.

Slavia stále částečně funguje, protože je možné si v ní pronajmout salonky a konferenční sály. „Uvidíme, jestli to bude možné i během rekonstrukce, protože takový zásah bývá kvůli hluku a prachu nepříjemný,“ dodal jednatel.

30. března 2020