Více luxusu na brněnské přehradě. Areál SSM nahradí hotel za 150 milionů

  • 1
Zchátralý areál Socialistického svazu mládeže (SSM) u hráze Brněnské přehrady začne brzy mizet. Vyroste místo něj hotel za až 150 milionů korun. Kromě luxusního ubytování má nabídnout i východní medicínu.

Hotel Přehrada stojící kousek od hráze brněnské vodní nádrže patřil za minulého režimu k nejexkluzivnějším rekreačním střediskům Socialistického svazu mládeže.

Ve svahu nedaleko památníku U Lva věnovaného obětem první světové války měli jeho obyvatelé perfektní výhled na vodní hladinu, jíst pak chodili do monumentální jídelny s vysokou střechou ve tvaru písmene A, pod kterou visely honosné lustry. Jenže po revoluci přestal hotel fungovat, stranické funkcionáře nahradili bezdomovci či hráči paintballu a ze staveb se staly ruiny.

A ty také v nejbližších týdnech zmizí. Podnikatel Dušan Novotný na jejich místě vybuduje luxusní hotelový komplex pro nejbohatší klientelu.

„V místě bude hlavní hotelová budova, několik menších bungalovů, restaurace a k tomu rekreační zařízení – bazén, tenisové kurty, posilovna. Uvažujeme také o zřízení podzemních garáží,“ popsal záměr Novotný, který areál koupil.

Zvýší se konkurence přepychových hotelů

První odklízecí práce začaly již minulý týden. „Věříme, že stavební úřad vydá souhlas s demolicí velmi brzy, bourat pak můžeme prakticky ihned,“ vysvětlil Tomáš Indra, jenž má realizaci stavby na starosti. Očekává, že do konce dubna příštího roku by mohl být areál kompletně vyklizený.

V této části Brněnské přehrady se tak zvýší konkurence přepychových hotelů, opodál totiž stojí podobně zaměřený Maximus Resort. Jak přesně bude ale vypadat Novotného areál, ještě není jasné.

Nebude ho totiž provozovat sám, ale nabídne ho k pronájmu. Podle svých slov má nyní až pět zájemců.

„Mám svou představu o výši nájmu. Projektovat a stavět budeme podle návrhu toho provozovatele, který ji splní,“ řekl Novotný.

Už teď je nicméně jisté, že se v objektu nebudou nabízet klasické hotelové služby. Podnikatel by rád zacílil na zámožné klienty, kterým chce nabídnout nadstandard v podobě léčitelství nebo kosmetiky.

Někteří zájemci by v areálu rádi nabízeli kromě přepychového ubytování také indickou nebo čínskou medicínu. Využít alespoň částečně stávající budovy není podle developera možné.

„Co se dalo rozebrat, to už zloději dávno odvezli. Původní dispoziční řešení navíc neodpovídá současným nárokům hotelnictví,“ vysvětlil Indra. Zachována nezůstane ani typická terasa s čelní stěnou jídelny ze skla, díky které je budova dobře vidět i z protějšího břehu přehrady. A zřejmě se změní i původní název hotelu Přehrada. Nová stavba by mohla podle odhadu majitele stát mezi 120 a 150 miliony korun.

Objekt i majitel s divokou historií

Starosta Kníniček Martin Žák (nez.) je rád, že se s objektem začne po dlouhé době něco dít.

„Parcela doposud nebyla chráněna pořádným plotem, ve zchátralé budově často přespávali bezdomovci. Byla by škoda, aby místo nadále pustlo. Bude-li hotel sloužit široké veřejnosti, jsem určitě pro,“ konstatoval.

Hotel Přehrada zažil svou největší slávu v 70. letech, kdy se do něj sjížděli předáci komunistické strany a pořádaly se tam sportovní pobyty. Po revoluci ale neměl nový majitel peníze na jeho provoz, z budov se tak postupně staly ruiny.

Objekt se pak dostal do erárního vlastnictví. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se jej sice několik let snažil prodat, ale marně.

Na místě se totiž nacházel starý toxický materiál, roli hrály také nedořešené restituce.

„Mnohokrát se v ruině scházeli hráči paintballu, kteří už tak zničenou budovu úplně rozbili. Dlouho jsme měli strach, že hořlaviny v objektu někdo zapálí a celé okolí začne hořet,“ posteskl si Jindřich Pavelka, který poblíž hotelu vlastní chatu.

Ekologickou zátěž nakonec stát nechal zlikvidovat. A hned potom areál za zhruba 25 milionů korun získala Novotného společnost Medix International. Kdy nový hotel navštíví první zákazníci, nechce majitel dopředu odhadovat.

„Vše závisí na projektantech. Budeme také jednat se zástupci obce, aby vše proběhlo v pořádku. Chtěl bych, aby se nejpozději na jaře roku 2017 začalo stavět,“ dodal Novotný.

Velký sponzor TOP 09, který od léků přešel ke stavbám

Novotný se k developerství dostal oklikou. Vystudovaný veterinář začal v 90. letech obchodovat s léky a vybudoval společnost Česká lékárna, která dnes provozuje největší lékárenskou síť v Česku, Dr. Max. Firmu však v roce 2004 prodal společnosti Penta.

Své investice poté přesměroval do stavebnictví a developerských projektů. Mluvilo se o něm i před šesti lety, kdy právě založené straně TOP 09 věnoval na volební kampaň 11 milionů korun.

Byl tak vůbec nejštědřejším soukromým dárcem této strany. Chtěl prý podpořit pravicovou politiku. Jakékoliv napojení na politiky jinak Novotný odmítá.