Tyrolák z Hodonína školil „šéfa“ Pohlreicha, teď má díky němu věčně plno

  10:06aktualizováno  10:06
Na volné místo u stolu si nyní musí zájemci vystát dlouhou frontu, na rezervaci se čeká až tři týdny. Poté, co hodonínskou restauraci Westy navštívil kuchař Zdeněk Pohlreich a natočil tam jeden z historicky nejsilnějších dílů pořadu Ano, šéfe!, se manželé Jana a Ludwig Westermairovi nezastavili.

Na netradiční podnik postavený na domácí kuchyni s omezenou otevírací dobou a počtem míst si místní začínají pomalu zvykat.

Fotogalerie

Začátky ale nebyly lehké. Ludwig vařil pro různé celebrity jako závodníka Nikiho Laudu či herce Hugha Granta – v Tyrolsku měl zavedenou restauraci. Zkušený kuchař do Hodonína odešel kvůli manželce, které vážně onemocněl otec.

Na začátku ale stále přemýšleli, že se sbalí a vrátí do Rakouska. „Manžel byl velmi rozpačitý ze zdejších poměrů. Třeba v Česku neplatí podání ruky jako v Rakousku. Měli jsme potíže s dodavateli. Dvakrát nám dodali maso v superkvalitě, pak přivezli zmražené. To manžel poznal na první pohled,“ vysvětluje tehdejší úmysly Jana Westermairová.

Věděli o sobě, že vaří dobře, ale Ludwig Westermair potřeboval povzbuzení. „Proto jsem napsala panu Pohlreichovi, jestli ho nezajímá příběh Rakušana, který začal podnikat v Česku. Hned se mně ozvali,“ zavzpomínala.

Nevíš, do čeho jdeš, varovala manžela před stěhováním

Také potřebovali poradit s tím, co by šlo změnit. Věděli, že jejich podnikání někde drhne. „Když se účastníte nějakého dennodenního procesu, tak vás časem ovládne profesní slepota. Chtěli jsme slyšet cizí názor, jestli se naše podnikání ubírá správným směrem,“ poznamenala Westermairová.

S Ludwigem se seznámila před sedmi lety, kdy odjela za kamarádkou do Tyrolska. Ta ji pozvala, protože chtěla, aby si odpočinula od těžkostí, kterými si prošla. Westermairovými se ale Jana a Ludwig stali až loni, přesně 6. 6. 2016, a restauraci v Hodoníně otevřeli čtyři měsíce poté.

„Dlouho jsme se oťukávali, protože jsme za sebou měli velká zklamání. Ale měla jsem štěstí, můj muž je natolik tolerantní, že se rozhodl jít se mnou do Hodonína a podpořit mě. Říkala jsem mu ale: Ludvíku, ty nevíš, do čeho jdeš!“ směje se jeho paní.

Populární pořad šéfkuchaře Pohlreicha pomohl tak, jak měl. Hodonínský podnik Westy od něj dostal nejvyšší hodnocení – tři hvězdy. Navíc to tentokrát bylo trošku naopak než obvykle. Pohlreich se učil od Ludwiga (o návštěvě Pohlreicha v Hodoníně jsme psali zde).

„Zapůsobil na mě i na manžela. Setkali se dva zkušení kuchaři, odborníci ve své profesi. Pan Pohlreich navíc mluví německy, takže si rozuměli úplně bez problémů. Působil velmi příjemně a mile. Čekala jsem, že přijede hvězda, ale přijel úplně normální člověk, který má za sebou obrovské množství zkušeností. Přitom je neuvěřitelně lidský,“ myslí si Westermairová.

Zákazníci se diví, jak může chutnat a vonět kuře

Pohlreich dokonce Ludwigovi nabízel spolupráci v Praze, kde má restauraci. Zatím to ale není možné, manželé Westermairovi mají plno práce, jejich podnik je neustále do posledního místa obsazený. Lidé dokonce začínají pozitivně přijímat koncept podniku, který je na místní poměry neobvyklý.

Otevřeno je pouze od úterý do neděle. Ve všední dny kromě pátku jen v době obědových „meníček“.

„Od začátku deklarujeme, že jsme rodinná restaurace. Ráno nakoupíme suroviny, ze kterých připravíme určitý počet jídel. Když se prodají, tak už prostě nejsou. Obměňujeme podle toho i jídelníček. Nepoužíváme zmrazené polotovary ani dochucovadla. Restaurace je navíc postavená na kuchařském umění mého manžela, musíme také někdy odpočívat, proto máme v pondělí zavřeno,“ vzkázala Westermairová.

Ze začátku se také setkávali s negativními ohlasy kvůli vyšší ceně jídel. „Z nekvalitní suroviny nejde udělat kvalitní jídlo. Proto ta vyšší cena, ale i na to si zákazníci zvykají. Už nám někteří říkali, že nevěděli, že obyčejné kuře může tak dobře chutnat a vonět,“ radují se manželé.

Kvůli technickému stavu budovy, kde nyní restauraci mají, je nejspíš čeká hledání nových prostor. Pokud se manželům podaří najít větší místo pro podnik, uvažují, že přijmou i pomocníka do kuchyně.

Nejčtenější

Řidiče přepadl hlad, kamion odstavil na rušné silnici a šel si pro oběd

Řidič odstavil v Břeclavi svůj kamion v rušné Sovadinově ulici a odešel do...

Svérázným způsobem vyřešil v úterý kručení prázdného žaludku řidič kamionu v Břeclavi. Svou soupravu zaparkoval přímo...

Do policejního autoparku přibylo zabavené Audi RS6, které propadlo státu

Jihomoravská dopravní policie od prosince 2018 využívá Audi RS6, které předtím...

Nový výstavní kus mají ve svých garážích jihomoravští dopravní policisté. Od prosince využívají vůz Audi RS6, který...

Hokejové Brno hlásí posilu, přivábilo zkušeného obránce Michálka

Obránce Zbyněk Michálek při tréninku českých hokejistů  v Praze před Channel...

Hokejisty Komety Brno posílil šestatřicetiletý obránce Zbyněk Michálek. Dlouholetý hráč NHL a držitel dvou medailí z...

Brno otevře na dolním nádraží další čekárnu, vytvoří ji osm kontejnerů

Novou čekárnu na brněnském dolním nádraží má tvořit osm mobilních kontejnerů.

Okolí dolního vlakového nádraží v Brně, které nyní používají tisíce lidí denně kvůli roční výluce hlavního nádraží,...

Brzký konec elegána. Ale splnil jsem si všechno, tvrdí Holek

Mario Holek

Z Brna, které jej před jedenácti lety vystřelilo do fotbalového světa, to Mario Holek dotáhl až do národního týmu. Ve...

Další z rubriky

Otevřeli největší vinařskou laboratoř v Česku. Zpracuje tisíce vzorků

Laborantka Žaneta Beňová přijímá nové referenční vzorky vín v nové laboratoři,...

Ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku začala fungovat největší komerční vinařská laboratoř v České republice. Pro...

VIDEO: Sochaři z osmi tun ledu vytesali katedrálu i hokejového brankáře

U brněnské nákupní Galerie Vaňkovka budou přibližně týden k vidění ledové sochy...

Až dva a půl metru do výšky se tyčí ledové sochy oslavující brněnské motivy, které se v pátek objevily u nákupní...

Cestovatele lákají do Brna historky z putování i poslední výdobytky vědy

Brněnské výstaviště hostí veletrh cestovního ruchu. Na české luhy a háje se...

Cestovatelská horečka na čtyři dny zachvátila brněnské výstaviště. Pod jednou střechou se tu potkávají vystavovatelé...

Najdete na iDNES.cz