Hodiny „na čáře“ v Brně původně sloužily jako reklamní poutač pro prodejnu masa.

Hodiny „na čáře“ v Brně původně sloužily jako reklamní poutač pro prodejnu masa. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Brňané musejí oželet schůzky “pod hodinami“, stroj prochází opravou

  • 14
Když si v Brně dají lidé sraz „pod hodinami“, každý z nich hned ví, kam má jít. Na rohu ulic České a Joštovy v centru města se scházejí tisíce Brňanů a právě nároží jedné z budov ještě donedávna zdobily známé bílé ciferníkové hodiny. Jenže na začátku dubna najednou zmizely.

Hodiny nechala sundat brněnská diecéze Církve československé husitské, které dům patří. Na něm legendární hodiny visely plných 27 let a za celou dobu neprošly větší opravou. Celá léta tak trpěly výkyvy počasí, ať už teplem, mrazem nebo deštěm.

„Ukázalo se, že byl dobrý nápad hodiny sundat, protože byly v horším stavu, než jsme čekali. Uvnitř byly velmi zkorodované. Původní závěs už nebyl funkční a jen se tam tak pohupoval. Vše bylo připevněné k lanům, která jsou natažená přes Joštovu,“ uvedl stavební technik z brněnské diecéze Stanislav Veselý.

Hodiny na Českou ulici do Brna v roce 1992 dodala vyškovská firma, u níž si je objednal tehdejší majitel masny v přízemí domu. Sloužily mu mimo jiné jako reklamní poutač.

Když se pak masna stěhovala pryč, její majitel církvi hodiny na nároží zanechal a ta se o ně od té doby stará. Za tu dobu však už opadala z železné konstrukce kolem ciferníku červená barva sladěná s odstínem původní masny a stroj se dostal do velmi špatného stavu.

O schůzky „pod hodinami“ ale Brňané nepřijdou navždy. Zařízení teď opravuje stejná vyškovská firma, která je vyrobila.

Dát hodiny do opravy nebyl podle Veselého dlouhodobý plán. Spíš vyplynul z aktuální situace, diecéze totiž chystá opravu fasády zmíněného domu.

„Mysleli jsme, že oprava potrvá dva nebo tři týdny, ale když jsme zjistili, co vše je poškozené, víme, že to bude trvat déle. Počítáme, že se hodiny vrátí na místo v květnu,“ sdělila majitelka firmy Jarmila Rudolecká Vallová.

Bílý ciferník s římskými číslicemi zůstane

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Všechny díly musí nechat opravit, pozinkovat a přetřít barvou. Korunku, která byla opršená, nechají znovu pozlatit. Žádný díl ale nebyl v takovém stavu, aby ho museli úplně vyměnit za nový.

Investice to není malá, Veselý ji nechtěl specifikovat, majitelka firmy však prozradila, že jde o částku v řádu desetitisíců korun.

Možný příspěvek od magistrátu na legendární brněnské hodiny církev ale neřešila, vnímá je jako svůj majetek, který jí původní vlastník přenechal.

Na návrat hodin si tak lidé musejí chvíli počkat. Jejich vzhled se ale nijak výrazně nezmění. Stále budou mít bílý ciferník s římskými číslicemi. Zmizí ale některé prvky, na něž byli Brňané léta zvyklí.

„Původní návrh byl takový, že budou vypadat jako kapesní, k tomu ale nesedí železné obruče, které tam byly. Ty se tam tak už nevrátí,“ poodhalil Veselý budoucí podobu legendárních hodin. Podle šéfky vyškovské společnosti na nich naopak přibude malá bronzová soška.