Středa 21. října 2020, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 21. října 2020 Brigita

Hobžovi rozšiřují výrobu brambůrek ze Strážnice, zatím na čtyřnásobek

  12:32
Rodina Hobžových vyrábí ve Strážnici brambůrky už více než třicet let. Poslední rok se však do dějin jejich podniku zapíše jako významný milník.

Stávající ředitelé Petr a Libor Hobžovi, kteří chodili do podniku už jako malí kluci, výrobu rozšiřují takovým způsobem, jaký nemá v historii firmy obdoby. Za 140 milionů korun zčtyřnásobují kapacitu výroby.

Zatímco ještě před rokem touto dobou vyráběli zhruba 500 kilogramů hotových brambůrek za hodinu, s novou linkou už to budou dohromady necelé dvě tuny, za den zhruba třicet tun.

„Novou technologii máme nainstalovanou zhruba ze dvou třetin, poslední nás čeká teď na podzim. Jedná se o segment balení a distribuce,“ líčí obchodní ředitel rodinného podniku Petr Hobža, jehož Strážnické brambůrky dnes lidé najdou prakticky ve všech obchodních řetězcích v České republice.

I kvůli tomu, že zatím nemají vše hotové, nevyrábí zmíněné obří množství brambůrek. Menší linka, již dosud využívali, je dočasně mimo provoz. Nestačili by totiž balit na pásech se hrnoucí lupínky. Místo čtyř balicích strojů jich v blízké době v hale vyroste rovnou dvanáct. 

„Dneska jsme v jednu chvíli schopni vyrábět jen jednu příchuť, kdežto nové balicí stroje budou mít svůj vlastní dochucovací systém. To by bylo dnes rizikové z hlediska vzájemné kontaminace. Nově však budeme mít nejmodernější systém, který odsává veškerý vzduch kolem balení a kontaminaci se tak zabrání,“ odhaluje další změny šéf firmy. 

Rozšíření příchutí však nechystají, ty stávající si podle bratrů Hobžových našly své zákazníky a na trhu se osvědčily.

U Američanů vede česnek

Jedničkou jsou celkem očekávaně solené brambůrky, jinak je tomu však ve Spojených státech, kam ze Strážnice také proudí velké množství krabic.

„Tam jsou jako jednička česnekové, i když se na tuto příchuť nejdříve dívali tak trochu přes prsty kvůli česnekovému aroma,“ doplňuje Hobža. Vyváží také na Slovensko, do Maďarska, Německa nebo Polska.

Do razantního rozšíření výroby se rozhodli jít kvůli rostoucí poptávce právě v zahraničí. V České republice mají zhruba čtvrtinu trhu, kterou si chtějí udržovat a příliš nezvyšovat, aby nebyli na místní ekonomice závislí. Když stáli před rozhodnutím o investici, nebáli se toho, že by neměli odbyt nebo naopak že by neměli kde nakupovat brambory.

„Takové plány se musí připravovat několik let ve spolupráci se zemědělci, protože i na brambůrky potřebujete speciální odrůdu a nemůžete brát jakékoli,“ přibližuje Hobža.

Nevnímá tak, že by skok v rozšíření výroby byl na firmu o padesáti zaměstnancích a obratu kolem 200 milionů až příliš velký.

„Spíš naopak už teď přemýšlíme nad tím, že je to málo. Celý projekt je připraven na to, že jsme schopni výrobu v poměrně krátké době opět navýšit na dvojnásobek,“ prohlašuje Petr Hobža. 

Jeho bratr Libor ho doplňuje, že už existují k těmto plánům více než jen skici. Oba počítají s tím, že v průběhu dvou až tří let budou produkovat čtyři tuny brambůrek za hodinu. Tím by se nejspíš dostali i před známou českou značku Bohemia Chips.

„Myslím, že už dneska jsme na tom s produkcí podobně,“ odhaduje Petr Hobža.

Žádné chipsy, ale brambůrky

Pokud by ale někdo před bratry Hobžovými řekl, proč se jejich rodiče rozhodli vyrábět zrovna chipsy, okamžitě ho opraví, že žádné chipsy nevyrábí ani nikdy nevyráběli. Jsou to jedině brambůrky. 

Ostatně na tom postavili i svůj reklamní slogan. A hned vysvětlují, jaký je mezi oběma produkty rozdíl.

„U chipsů probíhá blanšírování, což my neděláme. Jde o proces, kdy se bramborové lupínky po omytí ještě vaří. Tím se sice zbavíte zmetků před smažením, ale zároveň budou brambory i bez typické chuti, kterou jim dodává škrob,“ vysvětluje šéf firmy.

Ve Strážnici dnes za den zpracují zhruba 50 tun brambor. Hromada postupuje přes škrábání na mytí a následně na smažení. Výpary, které při smažení vznikají, ale hala není nasáklá. Ani v okolí podniku není cítit, že je uvnitř skrytý obří „friťák“.

„Jde o uzavřený systém cirkulace odpadních par, jejichž opětovné použití vede k minimalizaci emisí,“ doplňují Hobžovi.

Odpadním teplem tak například znovu ohřívají olej ke smažení brambůrek. Ještě před odvodem ven míří veškeré páry do speciálního kotle, kde je za vysokých teplot spálí a komínem už odchází jen dým bez zápachu.

Navíc brzy nezůstane jen u brambůrek. Jakmile dokoupí balicí stroje a výrobu přesunou do nové haly, uvolní se jim ta stará, kde plánují zcela nové zboží. 

„Přemýšlíme o výrobě krekrů nebo podobných produktů,“ dodal Petr Hobža. Zatím o plánech mluví jen velmi opatrně, ale je zřejmé, že ze Strážnice už nebudou v obchodech lidé vídat jen brambůrky.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak se hraje „cinklý zápas“ s Vyšehradem. Zažili to i fotbalisté Líšně

Paradoxně to nebyl ten typ zápasu, po kterém by v sobě sportovec nesl křivdu několik dalších dní, protože by si byl...

Muž ráno otevřel cizí ženě, prošla kolem něj a opilá usnula na gauči

Nečekanou návštěvu měli majitelé domu v Břeclavi. Na jejich dveře zazvonila cizí žena, vešla dovnitř a usnula tam. Muž,...

Jsem hladový, stálo v centru Brna na koláži Zemanových fotek s kosočtvercem

Na brněnském náměstí Svobody se ráno objevilo nečekané dílo. Tvořila jej koláž fotografií prezidenta Miloše Zemana...

Vzdělávat specialisty na fastfood? Prokristapána, diví se Pohlreich

Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kritizuje plán školy z Blanska, která chce dát hrstce vyvolených učňů šanci vyjít ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Voda po deštích vytvořila v Moravském krasu jezero, ze skály se stal ostrov

Voda po vydatných deštích dělá starosti také správcům Moravského krasu na Blanensku. Konkrétně v místech, kde se...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Zloděj sedl za volant nastartované dodávky, kurýrovi ujel s balíky

Rychle předat balík a pokračovat v jízdě chtěl kurýr, který nechal stát nastartovanou dodávku v centru Brna. Než se do...

VIDEO: Opilý cyklista jel nocí v protisměru, řidiči aut ho míjeli obloukem

Sám sebe i ostatní ohrožoval opilý cyklista, který jel o víkendu v noci břeclavskými ulicemi. Nezvládal se udržet ve...

Rostoucí ceny bytů v Brně nesrazil ani covid, jsou jistější než akcie

Pandemie koronaviru a omezení s ní související dopadají na peněženky mnoha lidí. Přesto se však tato situace neodrazila...

Ústavní soud odmítl stížnost Tunisana, že byl napaden kvůli své rase

Ústavní soud odmítl stížnost Tunisana, který se předloni v Brně stal obětí brutálního útoku. Ten byl podle něj rasově...

Testování s Hami: Rozdáváme 80 batolecích mlék s výbornou chutí
Testování s Hami: Rozdáváme 80 batolecích mlék s výbornou chutí

Batolecí mléka Hami pro děti od ukončeného 12. a 24. měsíce obsahují potřebné živiny, jsou obohaceny o důležité vitamíny a minerální látky a...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...