Čtvrtek 29. října 2020, svátek má Silvie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 29. října 2020 Silvie

Hobžovi rozšiřují výrobu brambůrek ze Strážnice, zatím na čtyřnásobek

  12:32
Rodina Hobžových vyrábí ve Strážnici brambůrky už více než třicet let. Poslední rok se však do dějin jejich podniku zapíše jako významný milník.

Stávající ředitelé Petr a Libor Hobžovi, kteří chodili do podniku už jako malí kluci, výrobu rozšiřují takovým způsobem, jaký nemá v historii firmy obdoby. Za 140 milionů korun zčtyřnásobují kapacitu výroby.

Zatímco ještě před rokem touto dobou vyráběli zhruba 500 kilogramů hotových brambůrek za hodinu, s novou linkou už to budou dohromady necelé dvě tuny, za den zhruba třicet tun.

„Novou technologii máme nainstalovanou zhruba ze dvou třetin, poslední nás čeká teď na podzim. Jedná se o segment balení a distribuce,“ líčí obchodní ředitel rodinného podniku Petr Hobža, jehož Strážnické brambůrky dnes lidé najdou prakticky ve všech obchodních řetězcích v České republice.

I kvůli tomu, že zatím nemají vše hotové, nevyrábí zmíněné obří množství brambůrek. Menší linka, již dosud využívali, je dočasně mimo provoz. Nestačili by totiž balit na pásech se hrnoucí lupínky. Místo čtyř balicích strojů jich v blízké době v hale vyroste rovnou dvanáct. 

„Dneska jsme v jednu chvíli schopni vyrábět jen jednu příchuť, kdežto nové balicí stroje budou mít svůj vlastní dochucovací systém. To by bylo dnes rizikové z hlediska vzájemné kontaminace. Nově však budeme mít nejmodernější systém, který odsává veškerý vzduch kolem balení a kontaminaci se tak zabrání,“ odhaluje další změny šéf firmy. 

Rozšíření příchutí však nechystají, ty stávající si podle bratrů Hobžových našly své zákazníky a na trhu se osvědčily.

U Američanů vede česnek

Jedničkou jsou celkem očekávaně solené brambůrky, jinak je tomu však ve Spojených státech, kam ze Strážnice také proudí velké množství krabic.

„Tam jsou jako jednička česnekové, i když se na tuto příchuť nejdříve dívali tak trochu přes prsty kvůli česnekovému aroma,“ doplňuje Hobža. Vyváží také na Slovensko, do Maďarska, Německa nebo Polska.

Do razantního rozšíření výroby se rozhodli jít kvůli rostoucí poptávce právě v zahraničí. V České republice mají zhruba čtvrtinu trhu, kterou si chtějí udržovat a příliš nezvyšovat, aby nebyli na místní ekonomice závislí. Když stáli před rozhodnutím o investici, nebáli se toho, že by neměli odbyt nebo naopak že by neměli kde nakupovat brambory.

„Takové plány se musí připravovat několik let ve spolupráci se zemědělci, protože i na brambůrky potřebujete speciální odrůdu a nemůžete brát jakékoli,“ přibližuje Hobža.

Nevnímá tak, že by skok v rozšíření výroby byl na firmu o padesáti zaměstnancích a obratu kolem 200 milionů až příliš velký.

„Spíš naopak už teď přemýšlíme nad tím, že je to málo. Celý projekt je připraven na to, že jsme schopni výrobu v poměrně krátké době opět navýšit na dvojnásobek,“ prohlašuje Petr Hobža. 

Jeho bratr Libor ho doplňuje, že už existují k těmto plánům více než jen skici. Oba počítají s tím, že v průběhu dvou až tří let budou produkovat čtyři tuny brambůrek za hodinu. Tím by se nejspíš dostali i před známou českou značku Bohemia Chips.

„Myslím, že už dneska jsme na tom s produkcí podobně,“ odhaduje Petr Hobža.

Žádné chipsy, ale brambůrky

Pokud by ale někdo před bratry Hobžovými řekl, proč se jejich rodiče rozhodli vyrábět zrovna chipsy, okamžitě ho opraví, že žádné chipsy nevyrábí ani nikdy nevyráběli. Jsou to jedině brambůrky. 

Ostatně na tom postavili i svůj reklamní slogan. A hned vysvětlují, jaký je mezi oběma produkty rozdíl.

„U chipsů probíhá blanšírování, což my neděláme. Jde o proces, kdy se bramborové lupínky po omytí ještě vaří. Tím se sice zbavíte zmetků před smažením, ale zároveň budou brambory i bez typické chuti, kterou jim dodává škrob,“ vysvětluje šéf firmy.

Ve Strážnici dnes za den zpracují zhruba 50 tun brambor. Hromada postupuje přes škrábání na mytí a následně na smažení. Výpary, které při smažení vznikají, ale hala není nasáklá. Ani v okolí podniku není cítit, že je uvnitř skrytý obří „friťák“.

„Jde o uzavřený systém cirkulace odpadních par, jejichž opětovné použití vede k minimalizaci emisí,“ doplňují Hobžovi.

Odpadním teplem tak například znovu ohřívají olej ke smažení brambůrek. Ještě před odvodem ven míří veškeré páry do speciálního kotle, kde je za vysokých teplot spálí a komínem už odchází jen dým bez zápachu.

Navíc brzy nezůstane jen u brambůrek. Jakmile dokoupí balicí stroje a výrobu přesunou do nové haly, uvolní se jim ta stará, kde plánují zcela nové zboží. 

„Přemýšlíme o výrobě krekrů nebo podobných produktů,“ dodal Petr Hobža. Zatím o plánech mluví jen velmi opatrně, ale je zřejmé, že ze Strážnice už nebudou v obchodech lidé vídat jen brambůrky.

Autor:
  • Nejčtenější

Sochař Kristek kvůli sporům odvezl z obce svou sochu a nahradil ji lejnem

Dva roky trvající tahanice surrealistického sochaře a malíře Lubo Kristka s Vranovem nad Dyjí vyústily v bizarní tečku....

Bezmocný muž ležel dva dny ve vaně, přímotop koupelnu vyhřál na 40 stupňů

Dvaaosmdesátiletý muž z Tišnova v okrese Brno-venkov zůstal dva dny uvězněný v prázdné vaně. Sesunul se tam poté, co se...

Berbrův pád je až ubohý, říká o korupční kauze mocného šíbra bývalý rozhodčí

Premium Jako jeden z mála dokázal uspět ve sporu s Romanem Berbrem. Bývalý rozhodčí Antonín Kordula, po kterém bývalý...

Silničáři zfušovali opravu, na novém asfaltu se vytvořilo plno hrbolů

Dlouho očekávaná oprava cesty u brněnské části Žebětín naštvala řidiče. Silniční výmoly nahradily hrby po špatně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pacienti zatajují informace a osočují zdravotníky, líčí ředitel nemocnice

Premium Pacienti zatajují informace o svém zdravotním stavu a mnozí lidé znevažují práci zdravotníků. Mezi personálem se šíří...

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

  • Další z rubriky

Barevné kachničky z Asie si oblíbily Brno, vědci početnější hejno neznají

Na řece Svratce v Brně se zalíbilo exotickým kachničkám mandarínským, hnízdí zde pravidelně celou dekádu. Jde přitom...

OBRAZEM: Úmorný boj o životy na covidovém oddělení, přesčasy jsou standard

Ve Fakultní nemocnici Brno se nyní zdravotníci starají o dvě stovky pacientů s nemocí covid-19. Nákaza se však nevyhýbá...

Modrý klín přidal na naši vlajku učitel a úředník, na něhož se zapomnělo

Před 145 lety se narodil Jaroslav Kursa. Zdánlivě obyčejný úředník, který přes deset let působil i v Brně a jenž je na...

VIDEO: Sporťák jel za mlhy po D1 v protisměru. Policie neví, kdo řídil

Horké chvilky připravilo několika řidičům na D1 u Vyškova sportovní auto, které jelo po dálnici v protisměru. Policisté...

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Nečekaně zemřel moderátor Prima vařečky Daniel Kopál, bojoval s covidem

Ve věku 49 let zemřel moderátor Daniel Kopál, známý z pořadu o vaření Mňam aneb Prima vařečka. Bojoval s koronavirem....

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...

Česko je bohatší než Itálie a Španělsko, možná předběhne i Japonsko

Nejnovější data Mezinárodního měnového fondu ukazují, že Česká republika je poprvé ve své novodobé historii bohatší než...