Veřejné referendum v obci Olomučany k výstavbě solární elektrárny

Veřejné referendum v obci Olomučany k výstavbě solární elektrárny | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Hlasování je neplatné, zní z firmy, která chce v Olomučanech elektrárnu

O nečekanou reakci na páteční referendum v Olomučanech se postaral jednatel firmy Papeno Pavel Novák. Podle něho je referendum neplatné o stavbě fotovoltaické elektrárny je třeba dál jednat.

Zastupitelé obce s necelými 900 obyvateli v září projekt podpořili. Když se však ve vsi zvedla vlna nevole, vyšlo najevo, že při hlasování chyběl jeden hlas. A zastupitelé své rozhodnutí poopravili.

V lednu se pak rozhodli, že o elektrárně, která měla vyrůst na 24 hektarech, nechají hlasovat místní. A většina z lidí, kteří se referenda zúčastnili, stavbu elektrárny nepodpořila. Proti bylo 66 procent z hlasujících (více ZDE).

Papeno nyní tvrdí, že referendum bylo neplatné. "Referendum se sice konalo, podle mého názoru je ale neplatné. Obec jako samosprávný celek může rozhodovat o tom, co je v její působnosti, ale ne o elektrárně, která má vzniknout na soukromých pozemcích. Zvlášť když vlastníci pozemků se stavbou souhlasí," tvrdí jednatel Papena Pavel Novák.

Menší varianta

Podle něho existují i zprávy o tom, že referendum chtějí nespokojení voliči napadnout. "Už mi někteří vlastníci volali a určitě se najde někdo, kdo referendum do patnácti dnů napadne. Vím o konkrétních lidech, jmenovat je ale nebudu," odmítl Novák.

Firma chce bez ohledu na vyřízení námitek proti referendu dál jednat i s vedením obce. "Musíme se sejít se zastupitely Olomučan a jednat o dalším postupu. Je to tam ale hodně složité, myslím, že sami ani neví, co chtějí, že si to moc neumí představit jak by to vlastně vypadalo," vysvětluje Novák.

Papeno by podle něho bylo ochotné kvůli úspěchu akce omezit i původně plánovaný rozsah, třeba na třetinu. Novák věří, že po její dostavbě by si místní udělali lepší obrázek o vzhledu celého projektu.

"Bavit se prostě chceme, co lze a co nelze. Nejsem ten, kdo utíká z boje, beru to tak, že jsme prohráli jen jednu bitvu," uzavírá investor, který při schválení projektu slíbil dát do obecního rozpočtu 24 milionů korun.

Další milion Papeno v případě úspěchu slibuje sokolům a další hasičům. Ani to ale většinu místních nepřesvědčilo.

Obec prý rozhodovat může

Starosta obce o napadnutí referenda zatím nic netuší. "O tom nevím vůbec nic, nikdo zatím nic neříkal a nic se ke mě nedoneslo," říká starosta Olomučan Jiří Baštář.

"Je sice pravda, že by elektrárna byla na soukromých pozemcích, ale jinak je v pravomoci obce rozhodovat o tom, jestli v jejím katastru bude něco podobného stát. Referendum jako takové podle mě proběhlo podle všech regulí," vyjádřil přesvědčení starosta.

Na otázku, jestli bude vedení Olomučan skutečně dál s firmou Papeno jednat, ale starosta Baštář odpovědět odmítl. "O možnosti dalšího jednání s investorem se bavit nechci, je kolem toho podle mě zbytečný humbuk," vysvětlil svůj postoj starosta Olomučan.