Hasiči u Mikulova zachraňovali kozy uvázlé v lomu. (7. září 2019) | foto: HZS Jihomoravského kraje

„Sebevražedné“ kozy uvázly nad srázem. Na jejich záchranu vyrazili hasiči

  • 33
Hasiči z jižní Moravy zasahovali v pondělí odpoledne u neobvyklého případu. Volal jim chovatel koz, které byly již druhý den uvězněné ve výšce několika desítek metrů na stěně mikulovského lomu. Přestože se případ zpočátku jevil jako banalita, jednalo se o riskantní zásah, kterého se účastnilo několik jednotek hasičů.

Majitel zvířat na tísňové lince oznámil, že dvě kozy jsou uvázlé ve výšce zhruba 40 metrů. Byly uvězněné několik metrů pod římsou lomu v malém keři vyrůstajícím ze stěny. Zvířata tam byla již druhý den a nedokázala se bez pomoci dostat zpět nahoru.

„Místo bylo nebezpečné jak pro kozy, tak pro zasahující hasiče,“ uvedl David Jirouš z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. První na místo dorazila jednotka z Mikulova. 

Velitel na místě usoudil, že je nutné povolat lezeckou skupinu z Hodonína a kolegy z brněnské stanice, kteří se specializují na odchyt zvířat.

Hasiči nejprve zajistili zvířata proti pádu do lomu navlečením lana přes rohy obou koz pomocí trhacího háku. Poté se k nim dva hasiči spustili a pomocí hasičských opasků je vytáhli do bezpečí.

Celý zásah tedy nakonec dopadl dobře a obě zvířata vyvázla bez zranění. Majitel, který celý zásah sledoval, si je poté převzal.