Obří sklad společnosti Amazon v USA. Jeden podobný by mohl vyrůst v Brně.

Obří sklad společnosti Amazon v USA. Jeden podobný by mohl vyrůst v Brně. | foto: Profimedia.cz

Hašek bude chtít po letišti vysvětlení ohledně pozemků pro Amazon

  • 23
Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD se v pondělí podruhé vyjádřil k pozemkům, které kraj nabídl americkému gigantu Amazon pro výstavbu distribučního skladu. Hašek tak reagoval na zjištění MF DNES, která upozornila, že kolem parcely v těsném sousedství tuřanského letiště je několik pochybností.

Pozemek sice vlastní Jihomoravský kraj, ten však v minulosti umožnil soukromé akciové společnosti Brno Airport Logistic Park, aby si na něm vyprojektovala vlastní halu (více o nejasnostech okolo pozemků čtěte zde).

Stavba sice zůstala jen na papíře, ale při prodeji pozemku Amazonu by tato soukromá firma do transakce mohla výrazně promluvit.

Řetězec několika společností, které vlastní tuto firmu a současně provozují brněnské letiště, se navíc dá vystopovat až na Kypr. Není tak jasné, kdo za těmito podnikateli stojí.

"Vyzvu akciovou společnost Letiště Brno, aby co nejdříve poskytla maximum informací," slíbil v pondělí hejtman Hašek.

Paradoxně jeho vlastní úřad přitom dlouhodobě odmítá zveřejnit kompletní podmínky smlouvy, na základě které má tato firma na 50 let pronajaté brněnské letiště.

Z pohledu kraje je však podle něj vše v pořádku. A podrobnosti případné dohody s Amazonem chce komentovat až poté, co Amazon potvrdí, že má o pozemky u letiště opravdu zájem (o nabídce kraje čtěte zde).

Jednání s Amazonem zahájil Hašek poté, co brněnští zastupitelé minulé úterý potřetí neschválili smlouvy (více najdete zde), které by umožnily firmě stavět halu v průmyslové zóně Černovická terasa.