V roce 1928 v Thonetově paláci otevřela kavárna Savoy až s tisíci místy. Po...

V roce 1928 v Thonetově paláci otevřela kavárna Savoy až s tisíci místy. Po válce prostor s ikonickým schodištěm obsadil obchod s látkami. Kavárna se vrátila v srpnu 2008. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Tradiční restaurace a kavárny skomírají. Brno ovládli vegani a Asie

  • 220
Další brněnský podnik s velkou historií končí. V prosinci zavře legendární kavárna Savoy na Jakubském náměstí a nahradí ji veganská restaurace. Další tradiční místa v centru obsazují zejména exotické kuchyně.

Jít do Savoye na kávu a zákusek, to bylo pro Brňany za první republiky téměř povinností. A kdo chtěl něco sytějšího, hned vedle mohl pojíst v jedné z nejstarších restaurací ve městě, Černém medvědu. Dnes tu místo svíčkové dostanete vietnamské Bun bo Nam Bo.

A od prosince z Jakubského náměstí zmizí i legendární název Savoy – zdejší dortíky se šlehačkou nahradí speciality veganské.

Gastronomická mapa Brna se zejména v centru jednoznačně mění, legendární podniky z různých důvodů odcházejí. Stejný osud jako Savoy či Medvěda potkal cukrárnu U Čtyř mamlasů, kavárnu Café Alfa, někdejšího „Formana na Čáře“.

Nahrazují je zejména módní etnické či zdravé kuchyně. Podle odborníků na gastronomii jde o trend. Lidé se více zajímají, co jedí, a nechtějí, aby je sytý oběd třeba v podobě tradičního knedlíku s omáčkou uzemnil.

V přízemí vznikne kavárna, nahoře barový prostor

Jednoznačně to dokazuje budoucí nájemce rohového domu, kde dosud sídlí Savoy. V prosinci sem přesídlí mimořádně úspěšný veganský podnik Forky ́s, který se nyní nachází v nedaleké Jezuitské ulici a poměrně malé prostory náporu zájemců nestačí.

„Chceme se více zaměřit na rychlejší výdej jídla, které si může zákazník odnést s sebou. V přízemí proto zřídíme kavárnu, kde budeme mimo skvělé kávy podávat snídaně, bagety i saláty. Nahoře chceme vytvořit stylový barový a jídelní prostor s nabídkou luxusnější minutkové kuchyně, kde může hrát živá hudba. A také speciální salonek pro soukromé party nebo tréninky vaření,“ přiblížil majitel restaurace Forky ́s Luboš Vidlička.

Současné prostory podniku v Jezuitské ulici si nechá a změní je na samoobslužnou prodejnu s čistě veganskou nabídkou jídla, pití, drogerie i kosmetiky.

Provozovatelé Savoye odmítli konec kavárny, jejíž vznik sahá na počátek 20. století, komentovat. Podnik s nádherným interiérem od architekta Jindřicha Kumpošta má hodně fanoušků, třeba i díky tanečním večerům, které se zde pořádaly. Právě za ně si vysloužil řadu pozitivních hodnocení na sociálních sítích.

Okolo Jakubského náměstí, už několik let gastronomického centra Brna, je řada atraktivních podniků. Kromě asijského PhocHa Noi, který začátkem roku obsadil někdejšího Černého medvěda, je to věčně obsazené vietnamské bistro Go v Běhounské ulici nebo asijské Umami v Jezuitské ulici.

O tom, že se etnické kuchyně objevují na místech kdysi tradičních firem, svědčí i případ někdejší prodejny Lidové umělecké tvorby Luta v České ulici – dnes si tu kolemjdoucí zakoupí arabské speciality. A jen o kus dál, v místě bývalé hospody U Formana, si dávají japonské sushi.

Veganství jde do popředí

Veganská kuchyně, která ovládne Savoy, je obzvláště na vzestupu. Kromě Forky ́s mohou fanoušci rostlinné stravy zavítat do nedávno otevřeného bistra Prameniště v ulici Špitálka nebo My Kitchen v Husově ulici. Má hostina ve Štefánikově ulici vedle veganských talířů nabízí i módní paleo stravu.

Podle zkušeností Ivany Perhalové, která vede v Brně kurzy Raw Food, se veganství prostě dere do popředí. „Na rostlinnou stravu slyší zvlášť ti, kteří pracují v sektoru služeb a celý den sedí u počítačů. Po obědě pak bývají často unavení, když si dají nějaké těžké jídlo, kde je třeba maso. Zjišťují, že právě po veganské rostlinné stravě naopak unavení nejsou,“ míní.

Lidé v Brně podle odborníka na gastronomii Jana Šmikmátora slyší na nové trendy. „Už dříve vznikly podniky specializující se na sushi nebo hamburgery. Teď je to veganská strava a po čase to může být úplně něco jiného,“ zmínil Šmikmátor.