Letní areál městských lázní v Zábrdovicích stále funguje, zimní v 90. letech...

Letní areál městských lázní v Zábrdovicích stále funguje, zimní v 90. letech zavřeli. Od té doby chátrá. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Veřejné umývárny vyšly z módy, z kdysi slavných lázní může být radnice

  • 3
Do městských lázní v Zábrdovicích se Brňané chodili koupat od počátku 30. let minulého století. V posledních letech areál chátrá, teď má ale městská část Brno-Židenice v rukou architektonickou studii, podle níž by se do něj mohl přesunout městský úřad ze Staré osady.

Funkcionalistický skvost uznávaného architekta Bohuslava Fuchse byl na svou dobu velmi moderní, navíc výrazně zvýšil hygienické standardy. Zimní část lázní musela být zavřena o šest desítek let později. Důvodem paradoxně byla zastaralá lázeňská technologie a nesplnění současných hygienických norem.

Nové využití se podařilo najít až nyní. Místo lázeňských prostor by se v budově nacházely kanceláře.

„Udělali jsme si soupis požadavků na metry čtvereční, počet kanceláří, jednacích místností. S architekty jsme pak zpracovali studii a zjistili jsme, že by to šlo,“ popsal místostarosta Židenic Petr Kunc (TOP 09).

Jelikož je objekt chráněný, chystají se projekt prodiskutovat s památkáři i Centrem obnovy památek architektury 20. století. Jeho vedoucí Petr Svoboda sice zdůraznil, že nejprve se musí se záměrem podrobněji seznámit, nápad ale nezavrhuje.

„Budova ztratila svůj význam. Původně v ní byly umývárny pro lidi, protože nebylo zvykem mít doma koupelnu. Tuhle funkci jí už nemůžeme vrátit, přitom nutně potřebuje přeměnu. A jakákoli přeměna, která jí vnese zpátky život, je smysluplná,“ podotkl Svoboda.

Peníze na rekonstrukci může vynést prodej stávající radnice

Podle studie by vnitřní prostory velké zásahy nevyžadovaly. Nejvýraznějším je vybudování výtahu a nástavba na terase třetího patra, jejíž vznik je nutný pro adekvátní počet kanceláří.

„Jinak objekt velmi vyhovuje, protože se nachází přímo u tramvajové zastávky, což je výrazně lepší než stávající radnice. Zadruhé je poblíž parkoviště, což lidé přivítají,“ doplnil Kunc.

Budova patří městu a proti není ani primátor Petr Vokřál (ANO). Právě od něj totiž myšlenka na přesun úřadu do bývalých lázní pochází.

„Pokud se tam vejde vše potřebné, považuji to za smysluplnou záležitost,“ řekl primátor.

Rekonstrukce chátrajících lázní vyjde na několik desítek milionů korun. Podle místostarosty Kunce by peníze na ni mohli najít prodejem budovy stávající radnice.