ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Divadelní svět Brno

V Brně se v předstihu otevírají divadla, díky výjimce na festival

  • 0
Na čtyři desítky představení přímo v brněnských divadlech a dvacítku her vysílaných online nabízí ode dneška do úterý mezinárodní festival Divadelní svět Brno. Návštěvníci se mohou nechat otestovat v očkovacím centru Bohéma v Janáčkově divadle.

Oproti jiným divadlům mohou v Brně začít hrát o čtyři dny dříve díky výjimce ministerstva zdravotnictví.

„Tím festivalu coby jednomu z pilotních projektů rozvolňování umožnilo jeho plnohodnotnou realizaci už od prvního dne,“ uvedl Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, jež akci pořádá.

Diváci se vrátí po 220 dnech, kdy se hrát nemohlo. Tématem celého festivalu je „nová perspektiva“, jež se prolíná programovou skladbou i diváckými možnostmi, jak festival prožít i virtuálně.

Vzhledem k dlouhodobému uzavření divadel tvoří festivalový program i řada premiér. Mezi nimi nechybí premiéra očekávaných Majitelů klíčů Milana Kundery v Mahenově divadle, Setkání spiklenců v Huse na provázku, Hilsner a ti druzí Divadla Feste ve Franz Kafka Špitálu na Kolišti nebo česká premiéra Doktorky britského dramatika Roberta Ickea v Redutě.

Festival dnes ve 21 hodin zahájí hudebně-taneční site-specific projekt baletního souboru na piazzettě před Janáčkovým divadlem nazvaný Noosféra neboli zmrzlinové andante pro tanečníky a fontánu.

„Divákům nabídneme 700 podsedáků, jelikož kapacita venkovních představení je přesně na tohle číslo omezena,“ podotkl mluvčí festivalu Vojtěch Pospíšil.

Zahraniční program se vzhledem k pandemii přesouvá na web. Každý den bude možné zdarma po dobu 24 hodin zhlédnout inscenace z Izraele, Maďarska, Slovenska či Německa.

Naživo se diváci musí prokázat potvrzením o negativním antigenním či PCR testu, nebo očkováním. Ode dneška se po předložení vstupenky na festival a registraci na webu mohou nechat otestovat přímo v Janáčkově divadle, v očkovacím centru Bohéma.