Fanoušci Zbrojovky oslavili 105. narozeniny klubu. „Zapálili“ Špilberk

  • 4
Fanoušci fotbalové Zbrojovky Brno si v neděli připomněli 105. výročí od založení klubu. Odpoledne se sešli na zábrdovickém koupališti. Oslavy vyvrcholily v podvečer u hradu Špilberk, který příznivci klubu zahalili do červeného kouře.

Setkání na koupališti v Zábrdovicích začínalo záměrně. Klub založil místní mlynář Cyril Lacina 14. ledna 1913 pod názvem SK Židenice a v areálu dnešního koupaliště se nacházelo vůbec první hřiště, na kterém klub hrál.

Program zahájil Petr Švancara, poté účastníky čekala komentovaná procházka po významných historických místech městské části Židenice. O tu se postaral herec Městského divadla Brno Alan Novotný.

Kolem šesté hodiny zakončili fanoušci připomínku výročí rozsvícením hradu Špilberk pod dohledem policistů. „Použili jsme takzvaný námořní oheň, který se často používá na fotbalech při pyrotechnických show,“ popsal spoluorganizátor akce Jaroslav Hajn.

Z Městských lázní by chtěli muzeum Zbrojovky

Pořadatelé zároveň při komentované prohlídce Židenic sepsali žádost o bezplatné užívání opuštěné budovy Městských lázní. „Náš spolek má záměr v tomto objektu zbudovat (pracovní název) „Muzeum v lázních“, zkráceně chceme lázně otevřít veřejnosti a ukázat tu rozmanitou minulost alespoň do doby, než se pro budovu najde jiné využití,“ napsali na svém facebookovém profilu.

Toto muzeum by chtěli pojmout jako síň slávy klubu FC Zbrojovka Brno, kde by vystavili klubové poháry a historické předměty vztahující se ke klubu.