Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kozy jsou jako gang, líčí mladá farmářka, která se stádem tráví celý den

  16:04
Kilometry denně naběhá dvaadvacetiletá Michala Zdrubecká. Nikoliv pro svoje zdraví, ale pro dobro svého stáda koz a ovcí. Její úsilí se vyplácí, výrobky z farmy Amálky v Karolíně na Blanensku čerstvě nesou označení Regionální potravina Jihomoravského kraje za rok 2017.
Dvaadvacetiletá Michala Zdrubecká se na rodinné farmě Amálka stará zejména o...

Dvaadvacetiletá Michala Zdrubecká se na rodinné farmě Amálka stará zejména o kozy, ale také o ovce a osla. Za přírodní pražený sýr získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje za rok 2017. | foto: archiv rodiny Zdrubeckých

Michala Zdrubecká se hodně směje a přitom líčí svůj - pro městského člověka neobvyklý - příběh. Farma Amálka je čistě rodinný podnik naplno fungující teprve od roku 2016, hlavními postavami jsou ona a její tatínek Vratislav. Dvaadvacetiletá slečna má na starosti zvířectvo, otec výrobu sýrů. Do té se zanedlouho zapojí i maminka, dosud na mateřské dovolené.

O tom, že chce farmařit, měla jasno od osmé třídy. Přitom do dvanácti vyrůstala v Brně, až pak se rodina přestěhovala do Karolína. „A pak jsme si pořídili první kozu, jmenovala se Amálka,“ popisuje Zdrubecká a vysvětluje tak i název farmy, jejíž vznik se datuje do roku 2009. Dnes po pastvinách v blízkosti rodinného statku běhá kolem šedesáti koz, ovcí mají ke dvacítce. Patří k nim i oslice či dva ovčáčtí psi.

Pro Zdrubeckou to znamená vstávání hluboko za tmy, aby už ve čtyři byla u zvířat a obstarala je, to stejné se opakuje v osm, ve tři odpoledne a večer. V zimě chodí kontrolovat počty přírůstků, kozy krmí, postupně kůzlata odstavuje, hlídá ty, které třeba „prvničky“ odmítly. „To pak kůzlata krmíte jako mimina,“ přibližuje.

Teď momentálně je na farmě relativní klid, ale každý rok je to jinak – právě podle doby, kdy která koza porodí. „Ale už se připravuju na shon, který přijde. Počítám, že v březnu začnou rodit prvničky, a to bude hrůza. Některá kůzlata už budu mít odstavená, takže budu dojit. A do toho budu muset oddojovat prvničky a starat se o čerstvé přírůstky. Kolem nových matek, než si zvyknou, se člověk naběhá,“ popisuje Zdrubecká.

Nejlíp se mají kůzlata

Kůzlata jsou u matek dva měsíce, po prvním měsíci života začínají žrát seno. Na jaře se junioři přesunou na druhou pastvinu, kde jsou vlastně nepřetržitě. Po roce a půl je Zdrubečtí připouštějí a po kozím porodu mají dojnice. „Kůzlata se mají nejlíp. Jen tak se pasou, nikdo po nich nic nechce. Já za nimi vždycky dojdu a zdravím je ,Ahoooj, děcka’,“ líčí nadšeně mladá žena.

Velké a zvyklé kozy se dojí, dojí a dojí. Aby rodina vše zvládala, chce mléko získávat od maximálně čtyřiceti koz a dvaceti ovcí. Je potřeba vědět, která koza dobře drží, která má dobrá kůzlata. A také o těch, od nichž potomky a potažmo mléko nechtějí. Ty jdou na prodej, stejně jako kozlíci.

Kozí stádo Zdrubecká připodobňuje ke gangu. „Kozy se mezi sebou furt perou. Jedné se při pranici zasekla noha v rozích druhé a teď ji má otočenou do zatáčky nahoru, takže chodí jen po třech. Ostatní kozy ji vytrkaly úplně pryč z pastviny, našla jsem ji samotnou kdesi u plotu a musela dát do chlívku. Ale přece nezabiju zvíře, které je dobré, žere, pije, jen má nohu nahoru. Kozy se s ní pak začaly znovu kamarádit, takže už zase běhá na pastvě s ostatními,“ říká Zdrubecká.

Aby mohla svou vysněnou práci se zvířaty dělat, vyučila se v oboru zemědělec-farmář. Maturita ji ale teprve čeká. Její otec prošel studiem na Mendelově univerzitě v Brně, kde absolvoval sýrařský kurz.

Nabídky řetězců odmítli

Během dne nebo dvou se mléko, které dcera Michala předá svému otci Vratislavovi, mění v sýry. Čerstvé i pařené. Právě za přírodní pařený sýr si farma Amálka odnesla ocenění, přidávají do něj ještě medvědí česnek a chilli. V nejbližší době je bude možné ochutnat na brněnském veletrhu Salima, kde je regionálním specialitám věnovaná samostatná sekce.

„Vzorek jsme poslali spíš tak z legrace a získání Regionální potraviny nás i zaskočilo. A pak ten zájem,“ směje se Zdrubecká.

S oceněním přišly i nabídky z velkých řetězců, ale ty odmítli. „Chceme opravdu zůstat místním výrobcem a dodávat třeba do nám blízkých obchodů se zdravou výživou. Určitě neplánujeme přijmout deset zaměstnanců a sýry chrlit ve velkém,“ poznamenala Zdrubecká.

A tak když jsou várky hotové, otec sedne do auta a rozveze je po okolí. Zatím nejdál je najdou zájemci na vybraných místech v Brně, Blansku nebo Letovicích.

Dopřávají si sami pořád mléko a sýry po všem tom shonu mezi zvířaty? „Když něco zbude, tak ano. Ale my jíme všechno, není to tak, že bychom se pořád cpali sýry,“ směje se Zdrubecká.

Autor:
  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Sérii o bronz zahájily vítězně basketbalistky KP Brno, Hradec srazily v závěru

16. dubna 2024  20:42

Basketbalistky KP Tany Brno rozehrály lépe sérii o ligový bronz s Hradcem Králové. Úvodní zápas na...

Provoz na D2 u Brna zastavila nehoda. Srazila se dvě nákladní auta

16. dubna 2024  19:56

Provoz na dálnici D2 na devátém kilometru ve směru na Brno zastavila vpodvečer nehoda dvou...

Jednání koalice? Výsměch, je si příliš jistá, zlobí se opozice na jižní Moravě

16. dubna 2024  18:38

Tři a půl roku šlo jihomoravskou krajskou opozici snadno přehlédnout. O razantním vymezování vůči...

Expřítelkyni bil paličkou a bodal. Vzala na mě lahev vína a nůž, hájí se souzený

16. dubna 2024  18:01

Svoji bývalou družku podle kriminalistů tloukl dvaapadesátiletý muž paličkou na maso. A když se mu...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...