Středa 3. března 2021, svátek má Kamil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 3. března 2021 Kamil

Stop falšování pokrmů, dohled nad restauracemi má plně převzít inspekce

  10:01
Jiné maso, „lehčí“ pivo. Třetině stravovacích podniků v Česku dnes prochází podvádění zákazníků. Změnit to má novela zákona, která svěří všechny kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

ilustrační snímek | foto: Kulinární studio MAFRA

Místo italské parmské šunky se do receptu přidá obyčejná vepřová a vyjde to pětkrát levněji. Místo argentinského steaku se na pánev hodí tuzemské hovězí a zákazník nic nepozná.

Rozdíly mezi jídelním lístkem a tím, co zákazník skutečně dostane na talíř, nejsou v Česku nic výjimečného. 

„Až čtvrtina kontrol zaměřených na klamání spotřebitele zjišťuje v restauracích porušení předpisů. To je alarmující,“ sděluje Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jejíž ústřední inspektorát sídlí v Brně.

Podniky často šidí na surovinách. Za smetanu třeba vydávají náhražky z rostlinného tuku, smažený sýr je ve skutečnosti z výrobku na bázi palmového oleje. 

Problematický bývá i nápojový lístek. Místo „dvanáctky“ se čepuje pivo s nižší stupňovitostí, místo značkové kofoly dostanou zákazníci levnější limonádu s kolovou příchutí a místo džusu ovocnou šťávu.

Maďarská vína jsou podávána jako moravská a místo destilátů z ovoce se nalévá aromatizovaný alkohol.

„Zavádějící jsou mnohdy i informace o druhu použitého masa, které vyvolávají dojem, že pokrm byl připraven pouze z hovězího,“ zmiňuje Kopřiva příklad kebabu, v němž laboratoř prokázala přítomnost kuřecího a krůtího masa, o němž spotřebitel nevěděl.

Falšuje se také původ masa: za jihoamerickou svíčkovou se vydávala nizozemská, za australský steak maso původem z Uruguaye a za severoamerický hovězí flap kus z české krávy.

Víc než 15 tisíc českých stravovacích zařízení přitom dosud mohlo takto klamat bez obav z postihu. Inspektoři SZPI totiž mohli vstoupit pouze do dvou třetin tuzemských restaurací, na zbytek dohlížely krajské hygienické stanice, které se ovšem zaměřují především na hygienu provozu a osob. 

„U třetiny restaurací tak není kontrolováno, zda nenabízejí pokrmy falšované, klamavě označené a nejakostní. To vytváří dvojí standard pro spotřebitele a nerovné podmínky pro podnikatele,“ upozorňuje Kopřiva.

Napravit by to měla novela zákona o potravinách, která má dozor nad všemi restauracemi otevřeného provozu převést pod SZPI. Odstraní se tak dvojí metr při kontrolách.

Rozdělování ulic

Návrh, jenž jde příští týden do třetího čtení v Poslanecké sněmovně, pochází z pera poslance Jana Birkeho (ČSSD). 

„Jeho cílem je otevření prostoru pro krajské hygienické stanice k dlouhodobému nasměrování několika desítek pracovníků, kteří musí zajišťovat kontroly v provozovnách stravovacích služeb, na řešení epidemiologické situace,“ vysvětluje Birke snahu uvolnit hygienikům ruce pro boj s covidem-19. „Vedle toho bude přínosem změny zjednodušení celého dozorového systému,“ podotýká Birke.

V Česku je dnes 45 tisíc restaurací, barů, bufetů a dalších provozů takzvaného otevřeného stravování. Inspektoři SZPI zatím nemohou do hotelových restaurací, řetězců rychlých občerstvení, cateringových firem či stánků, což je zhruba třetina všech podniků.

U zbylých dvou třetin míst je legislativa nastavena tak, že je mohou kontrolovat lidé ze SZPI i krajští hygienici. Aby se zbytečně nestřídali v těch stejných podnicích, snaží se o vzájemnou dohodu, která občas vede k absurdním situacím, kdy si instituce rozdělí jednu ulici napůl. 

Ztratíme možnost dozoru, namítají hygienici

Nově má být hlavním dozorujícím orgánem SZPI, což se hygienikům nelíbí. „Je to závažné ohrožení stávající úrovně ochrany veřejného zdraví,“ napsali poslancům s tím, že návrh hygieniky odtrhává od dozoru i prevence, ale zároveň očekává, že budou v případě zdravotních hrozeb účinně zasahovat.

„Vnímáme to negativně. Takto ztratíme přehled o vývoji v provozovnách,“ obává se šéf jihomoravské krajské hygienické stanice David Křivánek, podle nějž tak hygienikům zbude jen represe.

Zároveň připouští, že současný stav, kdy jsou restaurace pod dohledem dvou institucí, opravdu není ideální. Převedení veškerých kompetencí pod SZPI však nepovažuje za logický krok. 

„Pokud nebudeme mít nad restauracemi běžný dozor, nejsme schopni ovlivnit problémy, které mohou z hlediska hygieny vyvstat,“ oznamuje s tím, že inspektorům SZPI chybí zdravotní pohled a nemohou například nahlížet do zdravotnické dokumentace zaměstnanců.

Nebere ani argument, že se hygienikům uvolní ruce pro řešení epidemie koronaviru. „To je z mého úhlu pohledu pouze alibistické tvrzení, aby se tento krok odůvodnil,“ říká Křivánek, podle nějž se v době uzavření restaurací stejně na kontroly nechodí.

SZPI slibuje stejný metr

Mluvčí SZPI však tvrdí, že hygienikům epidemiologický dozor zůstane. Navíc i inspektoři podle něj mají dostatečnou odbornost ke kontrole hygieny, kterou provádí už desetiletí. 

Od roku 2015, kdy „převzali“ 30 tisíc provozoven, jich kvůli hygienickým prohřeškům už stovky dočasně uzavřeli. „V roce 2015 to bylo 144 restaurací, v roce 2019 už jen 49,“ poukazuje mluvčí Kopřiva na to, že pod dozorem SZPI počet zjištěných nedostatků výrazně klesá.

Pokud novela projde, slibuje inspekce i větší transparentnost. Výsledky svých kontrol zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři a dalších kanálech, zatímco hygiena informuje v každém kraji jinak.

SZPI jako centrálně řízená organizace má zajistit jednotnost kontrol i výši sankcí na celém území republiky.

Jarní prázdniny

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Vnitro hasí zmatky. „Venkovany“ pustí do Brna, Plzeňany do Globusu

Ministr vnitra dostal od vlády pravomoc upravit zákaz cestování mezi okresy tam, kde omezení nedává smysl. Výjimku...

Hurá na výlet. Mnozí Brňané si vyložili spojení okresů po svém

Nedělní zprávu o spojení okresů Brno-město a Brno-venkov po dobu současného omezení pohybu si mnoho jejich obyvatel...

Na brněnských Vinohradech to znovu vře, lidé brojí proti hotelu s kluzišti

Obyvatelé brněnských Vinohrad se už zase bouří. Poblíž tamní spalovny hodlá stavět další developer, tentokrát hotel pro...

Na D1 se v obou směrech srážely kamiony s auty, směr na Prahu byl zavřený

Zřejmě špatná viditelnost kvůli mlze přispěla k sérii dopravních nehod na D1 poblíž Brna. K srážkám došlo v obou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Celníci zadržují respirátory a překupníci se smějí, zlobí se Podané ruce

Společnosti Podané ruce, která v Brně mimo jiné provozuje testovací centrum na výstavišti, podle jejího ředitele...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

Lípy pokáceli kvůli úpravě tramvajové trati, teď je budou zkoumat vědci

Čtrnáct vzrostlých lip pokáceli kvůli úpravě tramvajové trati v Lesnické ulici v Brně. Kořeny totiž bránily rozmístění...

Brno chce zarazit kličky developerů, dokončuje pro ně nová pravidla

Poslední měsíce panuje v Bratislavské ulici v Brně čilý stavební ruch. Vyrůstá zde nová budova nazývaná Ponávka Tower....

Vnitro hasí zmatky. „Venkovany“ pustí do Brna, Plzeňany do Globusu

Ministr vnitra dostal od vlády pravomoc upravit zákaz cestování mezi okresy tam, kde omezení nedává smysl. Výjimku...

Celníci zadržují respirátory a překupníci se smějí, zlobí se Podané ruce

Společnosti Podané ruce, která v Brně mimo jiné provozuje testovací centrum na výstavišti, podle jejího ředitele...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Nová Fabia extrémně narostla, dostane až 150 koní. Už jsme s ní jeli

Přiznávám, pro fabie všech generací mám slabost. Hlavně ty kombíkové. Jsou fajn a na úplně normální ježdění pro ty, kdo...

Rodina bydlí v perfektním domě. Každý centimetr má své využití

Rok a půl sbírali manželé informace a vybírali, jaký typ stavby si pro svou rodinu postaví. Rozhodující byly návštěvy...