(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Založil si falešné e-maily, firmy zmátl a připravil o dva miliony

  • 15
Sofistikovaný podvod provedl zatím neznámý pachatel, po kterém pátrá jihomoravská policie. Vstoupil do internetové komunikace dvou firem a začal reagovat jejich jmény. Nakonec si nechal na svůj účet proplatit více než dvoumilionovou fakturu.

Případ se týká společnosti z Hodonínska, která jednala se zahraniční firmou. „Toho využil neznámý pachatel, který zatím nezjištěným způsobem vstoupil do obchodní e-mailové komunikace mezi uvedenými společnostmi,“ řekl mluvčí hodonínských policistů Petr Zámečník.

Podvodník si vytvořil e-mailové adresy podobné těm, jaké firmy užívaly, a oběma z nich napsal. Nic netušící firmy pak obchodní korespondenci začaly vést přes jeho schránky a podvodník jejich e-maily vzájemně přeposílal.

V příhodnou chvíli pak změnil na faktuře pro zahraniční společnost údaje o bankovním spojení a vepsal číslo svého účtu. Zahraniční firma mu pak peníze poslala v domnění, že proplácí fakturu firmě z Hodonínska.

„Apelujeme na podnikatele a společnosti obchodující se zahraničními partnery, aby si na tento v dnešní době rozšířený způsob podvodů dávali pozor a neposílali platby na fiktivní a podstrčené účty. Informace k platbě a skutečném účtu, stejně jako pravost e-mailové adresy si raději pečlivě ověřte,“ podotkl Zámečník.

Policisté se případem zabývají a po pachateli pátrají.