Slunce, štěpka, elektromobilita… Teplárny Brno myslí ekologicky

Slunce, štěpka, elektromobilita… Teplárny Brno myslí ekologicky | foto: Teplárny Brno a.s.

Brněnské teplárny zdražují o čtvrtinu, lidé si měsíčně připlatí 250 korun

  • 9
Brněnské teplárny zdražují ceny tepla o čtvrtinu. Reagují tak na rostoucí cenu plynu. Průměrná brněnská domácnost si tak měsíčně připlatí více o 250 korun.

Ceny za teplo se změní od listopadu. Teplárny Brno dnes oznámily, že konečná cena tepla z výměníkové stanice nebo plynové kotelny bude 784 korun na gigajoule. 

Znamená to navýšení ceny o 136 korun za gigajoule.  „Při roční spotřebě domácnosti 20 GJ takové z zvýšení znamená 250 korun měsíčně navíc pro domácnost,“  vyčíslil finanční ředitel tepláren Přemysl Měchura. 

Dodal, že všem procentuálně stejně nezdražují, ale v průměru se jedná o pětadvacetiprocentní nárůst ceny. 

„V posledních týdnech vzrostla cena zemního plynu, který je naším primárním palivem. V podstatě skokově o více než sto procent. Pokud bychom měli toto reálné zdražení převést na naše zákazníky, museli bychom zvýšit cenu tepla o polovinu. To ale udělat nechceme a ani neuděláme. Opatření však přijmout musíme,“ vysvětluje generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. 

Skokový nárůst cen zemního plynu, který v Brně tvoří asi 70 procent nákladů na výrobu tepla, ovlivnilo podle Fajmona i omezování dodávek z Ruska. 

Bude se spalovat více štěpky

Brněnské teplárny mají část plynu potřebného pro stávající sezonu nakoupenou do zásoby. „Proto nemusíme zdražovat o tolik procent, o kolik aktuálně roste cena plynu,“ dodal s tím, že minimálně v nadcházejícím roce nebude městská firma generovat zisk z prodeje tepla. 

Měchura ujistil, že Brňané bez tepla nezůstanou. „S nákupem plynu pro rok 2022 jsme začali už v roce 2019 a pokračovali v následujících letech. V současnosti tak máme větší část potřebného plynu zajištěnou u svých obchodních partnerů,“ tvrdí finanční ředitel. 

Postupné nákupy plynu umožnily podle zástupců městské firmy držet ceny tepla v přibližně stejné výši deset let. „ V České republice jsme ve srovnání s jinými městy ojedinělí. Zatímco Praha za posledních deset zdražila teplo o 45 procent a Ostrava o 30 procent, my jsme zdražili jen o tři procenta,“ srovnal Fajmon.

Do budoucna se bude závislost na plynu podle něj snižovat. Teplárny Brno totiž využijí kotel na biomasu. Konkrétně budou spalovat dřevní štěpku. To by mělo snížit spotřebu plynu až o 15 procent.

,