(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Rozjezd eReceptů stál nemocnice v kraji miliony, starší lékaři skončili

  • 6
Kvůli zavedení eReceptů, které je povinné od 1. ledna 2018, musely jihomoravské nemocnice nakoupit počítače za miliony korun. Někteří lékaři z kraje dokonce kvůli novince zavřeli ordinace, jsou to většinou doktoři v důchodovém věku.

Zavedení systému nutného pro vydávání elektronických receptů stálo Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně (FNUSA) bezmála čtyři miliony korun, které pokryla ze svého rozpočtu. Bylo potřeba nakoupit 101 nových počítačů i speciální klávesnice s čtečkou.

„Informatici museli odložit jinou práci a naplno se věnovat této problematice. Nad zprovozněním nového systému strávili 400 hodin. Kvůli špatné ekonomické situaci musíme šetřit, nemohli jsme si dovolit přijmout nové zaměstnance,“ přiblížila mluvčí FNUSA Petra Veselá.

Podobné výdaje musela vynaložit i další jihomoravská zdravotnická zařízení. Ve Fakultní nemocnici Brno dočasně najali výpomoc na 1,5 úvazku, aby vše stihli včas připravit. „Celkově nás přípravy stály asi 2,5 milionu korun,“ nastínil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Povinné vydávání eReceptů zavedlo ministerstvo zdravotnictví od 1. ledna. Proti této novince dlouhodobě vystupuje Česká lékařská komora (ČLK), podle které je systém nevyzkoušený a zatím nepřináší oproti dosavadním papírovým receptům nic navíc.

Některé okresní organizace ČLK už hlásí, že kvůli novému způsobu předepisování léků zavřeli praxi někteří doktoři. Třeba na Břeclavsku je jich asi šest. MF DNES to sdělil předseda tamní organizace ČLK Karel Klanica. „Zatím jsou to jednotlivci, ale nakonec jich může být mnohem více,“ míní lékař.

Rodiče musejí hledat jiného lékaře

Zpravidla skončili lékaři, kteří jsou v důchodovém věku a už plánovali zavřít praxi. Ordinovali mnohdy jen kvůli tomu, že na vesnicích všeobecně chybí doktoři a nebyl by nikdo, kdo by se postaral o pacienty.

Zavádět nový systém kvůli elektronickým receptům odmítla například praktická lékařka pro děti a dorost Zdenka Kuželová z Lanžhota na Břeclavsku. „Paní doktorce je už přes osmdesát let, stejně plánovala brzy zavřít ordinaci. Elektronický recept ji k tomu víceméně přiměl, už nechtěla zavádět takovou novinku,“ konstatoval starosta Lanžhota Ladislav Straka (Volba pro Lanžhot).

Nyní je v téměř čtyřtisícovém městě jedna lékařka pro děti, která má ale omezenou ordinační dobu. „Stará se také o pacienty z jiných obcí, takže po paní doktorce Kuželové nemůže vzít všechny pacienty. Rodiče s dětmi tak musí za zdravotní péčí jinam. Doufám, že brzy najdeme nějaké řešení,“ říká Straka.

Mnohé lékaře znepokojila i zpráva, že za vypsání klasického papírového receptu jim od 1. ledna 2018 hrozí pokuty až ve výši dvou milionů korun. Od sankcí ale ministerstvo zdravotnictví upustilo.

Šéf resortu Adam Vojtěch (ANO) potvrdil, že první rok eReceptu bude sice pro lékaře povinný, ale bez pokut. Už předložil zákon, který má výjimku garantovat. „Chtěl bych uklidnit pacienty, že eRecept funguje, a pokud by byl nějaký problém, pacient dostane listinný recept, takže se ke svému léku vždy dostane,“ ujistil Adam.

Lékařům chybí certifikáty

Systém zatím nezvládá nejzásadnější věc, a sice nevykazuje celkový záznam předepsaných léků pro jednotlivého pacienta. To by se mělo podle ministra vyřešit během roku. Jedním z hlavních cílů je zamezit vydávání léků na falšované papírové recepty nebo na ty, kterým už skončila platnost.

Před zavedením eReceptu odcházel pacient od lékaře se standardním předtištěným formulářem. Nyní lékař předá pacientovi pouze takzvaný identifikátor eReceptu, což je dvanáctimístný kód složený z písmen a číslic. Pacient si sám vybere, jestli jej chce v podobě papírové průvodky, e-mailem, SMS nebo přes mobilní aplikaci. Lékárník si pak pomocí identifikátoru načte údaje z eReceptu, které se zobrazí na monitoru počítače.

Vydávání elektronických receptů se doposud obešlo bez větších problémů. Ve svatoanenské nemocnici jich během prvních dvou dnů vystavili stovky. „Zatím vše probíhá bez větších zdržení. Týká se to i samotného výdeje léků v lékárnách,“ informovala mluvčí Veselá.

Někteří lékaři ale zatím nemají k dispozici certifikáty, které jsou nutné pro přístup do systému. Ověřuje se jimi identita. Potíže se týkají i doktorů na jižní Moravě. Někteří o certifikát požádali až na poslední chvíli a Státní ústav pro kontrolu léčiv nemůže všem vyhovět včas.