Rodinná firma Kornfeil z Čejče na Hodonínsku vyvinula vlastní pekařské pece na...

Rodinná firma Kornfeil z Čejče na Hodonínsku vyvinula vlastní pekařské pece na tato ekologická paliva. | foto: firma Kornfeil

Firma z Čejče vyvinula ekologické pece pro pekaře, zabralo jí to roky

  • 6
Kotle na biomasu, dřevní štěpku či pelety nejsou nic neobvyklého. Rodinná firma Kornfeil z Čejče na Hodonínsku šla ale dál a vyvinula k nim například i vlastní pekařské pece na tato ekologická paliva.

Firma věnovala vlastnímu vývoji několik let. Pořídila obráběcí stroje, lisy a laserové řezací technologie, které vyrábějí žáruvzdorné plechy. Z těch pak vznikají speciální pece a kotle. Přístroje disponují nejmodernějším řídicím systémem, což minimalizuje spotřebu.

„Reagujeme tak na poptávku zákazníků i pekáren, kteří upřednostňují využívání obnovitelných zdrojů energie před fosilními palivy a chtějí přispět k udržení a zkvalitnění čistoty ovzduší a životního prostředí,“ vysvětluje ekonom společnosti Kornfeil Marek Směřička.

Podle něj jsou sice nové technologie dražší, ale jejich návratnost je velmi rychlá. Firma také počítá se zvýšeným zájmem od německých, rakouských, polských i ruských zákazníků.

Výrobou velkých průmyslových kotlů na spalování biomasy se zabývá několik výrobců.

„Ovšem jejich výkony jsou řádově několikanásobně vyšší a výrazně předimenzované pro pekařskou výrobu. Naše kotle mají do cca 500 kilowattů a jsou vybaveny plnou automatikou řízení, čištění a doplňování paliva. Kotle jsou programovatelné, automaticky spolupracují s pekařskými pecemi a jinými zařízeními v pekárně,“ dodává Směřička, podle kterého se výrobou podobného zařízení zabývá pouze jedna společnost v Německu, ale zatím je na počátku vývoje a zkoušení prototypů.

Do nových výrobních strojů firma investovala přes 24 milionů korun. S více než třetinou nákladů jí pomohla evropská dotace. Podle Lukáše Vymětala, generálního ředitele Agentury pro podnikání a inovace, se tak ukázalo, že projekty podporované z jí zastřešeného operačního programu mohou mít také jednoznačně pozitivní dopad na životní prostředí.

Firma z obce Čejč má přes 140 zaměstnanců a svoje pece a kynárny dodává zákazníkům po celém světě.