Návrhy dělá v transu, tipy čerpá z dětství. Jeho modely umějí překvapit

  10:27
Rodinná firma ze Znojma vyrábí působivé dřevěné modely dopravních prostředků a strojů. Jsou určené na poličku, ale také brázdí koberce. Mezi zákazníky patří i velké firmy.
„Snažíme se, abychom naše fanoušky alespoň občas překvapili něčím nečekaným –...

„Snažíme se, abychom naše fanoušky alespoň občas překvapili něčím nečekaným – třeba otočným kloubem, teleskopickým výsuvem ramene a podobně,“ přibližuje Martin Navrkal. | foto: Vrky spolu

Jako kluk si toužil postavit „tatrasáně“, aby nemusel s lyžemi šlapat do kopce. „Teď je mám aspoň v miniprovedení,“ směje se Martin Navrkal ze Znojma. Přestože je původním povoláním architekt, zabývá se výrobou dřevěných modelů a stavebnic. Říká, že si tak plní sny alespoň v malém měřítku. 

S nápadem založit rodinný podnik přišla jeho žena Hana, která pracovala jako zdravotní sestra. Manželům se těžko dařilo organizovat společný čas pro sebe a své čtyři dcery, proto se rozhodli podnikat z domu. 

Manželé Martin a Hana Navrkalovi pracují jako tým, nakreslit smysluplný výrobek zvládnou už i jejich starší dcery. Hlavní motivací pro jejich byznys bylo trávit víc času pohromadě.

„Předpokládal jsem, že se najde ve svém oblíbeném šití, ale nakonec zkusila dřevo. Když mě pak požádala, abych nakreslil vozík s koníkem, tak jsem se chytil i já – akorát místo koníka mi z toho vyšel Zetor 25 a hasičská Tatra 148,“ popisuje Navrkal začátky rodinné firmy Vrky spolu. „Volného času nám rozhodně nepřibylo, ale můžeme spolu trávit i ten pracovní,“ podotýká.

Prvními zákazníky byly české a zároveň světové firmy Tatra Trucks a Zetor Tractors. Jak manželé říkají, v obou těchto společnostech pracují naprosto zapálení fandové. „Pro naše partnery se Martin nadchl tak, že si před rokem doplnil řidičský průkaz na traktor a náklaďák,“ poukazuje Navrkalová.

Dvojice vyrábí hlavně z březové překližky, která má podle ní nádhernou nevtíravou kresbu a dostatečnou pevnost pro modely, ale zároveň se hůře shání v požadované kvalitě a je náročnější na výrobu a kontrolu.

V nabídce mají náklaďáky, osobáky, traktory, autobusy, letadla i stavební stroje. Návrhem a výrobou modelu se chtějí bavit a touží, aby to stejně měli i zákazníci. „Kolečka se točí, traktor zvedá radlici, harvestor se hýbe v několika osách. Snažíme se, abychom naše fanoušky alespoň občas překvapili něčím nečekaným – třeba otočným kloubem, teleskopickým výsuvem ramene a podobně,“ přibližuje Navrkal.

Výrobky už umí nakreslit i dcery

Náměty na modely k nim přichází z mnoha stran, v poslední době jsou už oslovováni i samotnými výrobci, aby jim připravili stavebnici jejich stroje. „Nejčastěji ale volím z vozidel, která jsem obdivoval jako malý kluk a obdivuji dodnes. Autorem všech modelů Vrky jsem zatím já, ale s potěšením sleduji, že i mé starší dcery už jsou schopné nakreslit výrobek, který dává smysl,“ vypráví hlava rodiny.

Díky jeho profesi mu je blízké uvažování v prostorových souvislostech, a tak se při návrhu může více soustředit na zdůraznění podstatných rysů konkrétního vozidla a snadnost sestavení modelu. Ten nemá být příliš složitý. „Nedovolím si nezdůraznit, že jsem hrdý rodilý Znojmák a toto město, vyhlášené kvalitním vínem, obecně stimuluje nejrůznější tvořivé projevy lidského ducha,“ říká v nadsázce.

Jeho žena líčí, jak si Navrkal v sobotu brzy ráno sedne k počítači, a než ona vstane, je už půlka modelu hotová. 

„Většinou mu ani nestihnu říct, jestli s výběrem zvoleného auta souhlasím, je to prostě hotová věc. Pak mu nosím celý den jídlo a pití. S holkami se smějeme, že je táta zase v transu. V brzkém odpoledni nám většinou nadšeně ukazuje první prototypy, pak zbývá doladění výrobních postupů, optimalizace, nakreslení návodu,“ jmenuje paní Hana, která má na starosti zajištění vlastní výroby a komunikaci se zákazníky.

Manželům pomáhají brigádníci – většinou kamarádi – a spolupracovnice Lenka. Modely připravují ve svém domě a dalších přidružených prostorech, což už začíná být poměrně náročné. 

„Zachraňujeme proto jeden zajímavý, ale poničený historický dům. Tam bychom se brzy chtěli přesunout a vytvořit zde prostor pro nás i naše zákazníky, malý ateliér s možností výtvarných a konstrukčních kurzů pro děti. Pak budeme moci říkat, že jsme jednou začínali jako garážová firma,“ odhalují manželé plány.

Proti covidu nasadili vúdú

Podle svých slov mají štěstí na zákazníky, kteří se vracejí. Mnoho z nich má všechny stavebnice, a některé dokonce několikrát. 

„Martin se trochu diví, ale já vím, že to jsou často podobní kluci, jako je on sám. Mezi našimi zákazníky jsou i děti, které si skládání modelu užijí a uloží jej na poličku. Na brázdění koberce naše modely úplně stavěné nejsou, ale víme, že je stejně brázdí. Úplně nejlepší je, když naše stavebnice spojí dohromady děti s rodiči a prarodiči,“ hlásí Navrkalová.

I v době pandemie se jim přitom dařilo udržet v růstu online prodej. Vypadli jim sice zákazníci z řady menších designových obchůdků, ale například nově navrhují stavebnice harvestorů pro švédskou firmu EcoLog. „Celkově se nám daří i v tomto období. S covidem je to jiné, občas napínavé, ale stále nás to baví,“ shodují se.

S frustrací z viru, o který nikdo nestál, se rozhodli vypořádat corona voodoo modely. „Věřím, že všechny byly po zásluze propíchnuty, a tím jsme alespoň nepatrně přispěli k psychologickému vítězství nad touto potvorou,“ oznamují. Výtěžek z vúdú znásobili a věnovali potřebným – zejména dětem, které žijí bez rodičů, a mladým lidem s poruchou autistického spektra.

  • Nejčtenější

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Za bitku v brněnském ghettu padly tresty, dvě podmínky a tři roky vězení

18. března 2024  15:59

Rozruch, který se pokoušela uklidnit policie i ministr vnitra Vít Rakušan, vyvolala loni v létě ve...

Advantage Consulting, s.r.o.
MZDOVKA SE SAPEM A ANGLIČTINOU (AŽ 55.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 55 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...