Dravec uletěl sokolníkovi a zamotal se do provázku, sundali ho hasiči

  • 5
Dravce, který se zamotal do provázku v koruně stromu, zachraňovali brněnští hasiči. Ukázalo se, že kříženec dvou druhů raroha patří sokolníkovi, kterému uletěl z výcviku.

Raroh uvázl ve větvích deset metrů nad zemí v zahradě rodinného domu v brněnských Přízřenicích. 

Na pomoc mu vyrazili hasiči ze stanice Přehrada, kteří se specializují na záchranu zvířat. Zjistili, že dravec má nohy zamotané v provázku, který nožem přeřízli a ptáka tak z pasti vysvobodili.

Následně jej odvezli do Záchranné stanice pro dravé ptáky v Rajhradě u Brna, kde si jej vyzvedl majitel.

„Z identifikačního kroužku informace o majiteli nevyčtete, ale tento dravec měl na nožkách druh poutek, která používá jeden sokolník. Když jsem mu zavolal, tak potvrdil, že mu dravec uletěl při výcviku a už tři dny ho hledá,“ přiblížil Jaroslav Sedláček z rajhradské stanice.

Právě sokolnická výbava zavinila, že pták v koruně stromu uvázl. „Jak má pes obojek a vodítko, tak má dravec na obou nožkách sokolnická poutka a přes karabinku přes ně vede provázek, který se zamotal ve větvích. Ale i v přírodě se někdy stane, že se ptáci zamotají do špagátku, například když nesou materiál na hnízdo,“ popisuje Sedláček.

Podle něj šlo o křížence raroha velkého a raroha loveckého. „Jejich křížením se má docílit lepších vlastností. Dravec je potom větší, rychlejší, útočnější, dravější,“ vysvětluje Sedláček.