Jiří Miškech u krajského soudu v Brně (25. 5. 2010).

Jiří Miškech u krajského soudu v Brně (25. 5. 2010). | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Dostal jsem pěstí do oka, tvrdí senior, který na zastávce zabil muže

  • 12
Třiasedmdesátiletý Jiří Miškech, voják z povolání, se loni pustil do skupinky lidí, postávajících na autobusové zastávce ve Střelicích u Brna. Po hádce zůstali na zastávce ležet tři zranění. Jednačtyřicetiletý muž, kterého Miškech bodal vojenským nožem, později zemřel.

O trestu pro agresivního seniora rozhoduje brněnský krajský soud. Útočník může za vraždu a dvě pobodání ve vězení strávit zbytek života.

Celý incident se odehrál 4. října 2009 na autobusové zastávce ve Střelicích poblíž místní hospody, kde na autobus, který měl dorazit o půl sedmé večer, čekala devítičlenná rodina.

Skupinka se vracela ze své chaty, kde den před tím a ještě i před odchodem na zastávku popíjela. Miškech byl na zastávce také, šel tam doprovodit svou švagrovou. "Seděli jsme spolu na lavičce a někdo do mě zezadu žďuchl, tak jsem se ohradil," popsal obžalovaný.

Rána do oka

Podle státní zástupkyně, která má případ na starosti, však jeho reakce nebyla pouze slovní. Jednu z postávajících žen měl totiž podle obžaloby udeřit pěstí do obličeje takovou silou, až se žena skácela na zem. To však obžalovaný odmítá.

Jiří Miškech u krajského soudu v Brně (25. 5. 2010).

"Jen jsem se ohradil a jeden muž na mě zaútočil, dal mi pěstí do oka a povalil na zem, celou dobu mě držel pod krkem a já už skoro nemohl dýchat," řekl u soudu Miškech.

Ten se prý chtěl ze sevření muže vyprostit. "To se nedařilo, tak jsem zašmátral v kapse po klíčích, kterými jsme chtěl útočníka napadnout, ale našel jsem nůž, který jsem na obranu použil," dodal Miškech.

Výpovědi se lišily

Obžalovaný zdůvodnil, že před tím, než šel vyprovodit svou švagrovou, pracoval na zahrádce a nůž si dal do kapsy.

Celé soudní jednání doprovázely nejasnosti. Výpovědi svědků se lišily, především v tom, kdo první a jak zaútočil.

"Zničeho nic na mě zaútočil, až jsme upadla. Přišel mi na pomoc můj známý, který se s ním začal prát," uvedla Vladimíra Fialková. Právě její manžel ve Střelicích přišel o život. "Pak se do hádky připletl můj muž, kterého obžalovaný bodl," dodala Fialková s pláčem.

Jiří Miškech u krajského soudu v Brně (25. 5. 2010).

Hned po útoku Miškech od zastávky ujel na kole. Policie obžalovaného dopadla až za dva dny. Od té doby je v bohunické vazební věznici v Brně.

"Ten člověk musel mít nějaké zkratové jednání, protože ho nikdo nezná jako agresivního. Jsou tady různí lidé, kteří by k nějakému takovému činu inklinovali, ale do něj bychom to vůbec neřekli," uvedl už dříve pro MF DNES starosta Střelic Luděk Sklenář.

Soud bude pokračovat 11. června, kdy budou vypovídat soudní znalci i střelický starosta. Ten den by mohl padnout i rozsudek.