ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V Brně hledají ženy za volant, trolejbusy jich zatím řídí jen hrstka

  • 2
Zatím je to téměř výhradně mužská záležitost, nyní však brněnské autobusy a trolejbusy mají začít řídit také ženy. Dopravní podnik láká odvážné adeptky, slibuje jim mimo jiné náborový příspěvek.

Narazit na řidičku hromadného dopravního prostředku není v Brně až taková rarita. Ovšem pouze v případě, že se jedná o tramvaj. Ty šoféruje dohromady 149 žen.

Za volant autobusu či trolejbusu si jich však dosud troufla jen hrstka. „Na trolejbusové trakci pracuje na pozici řidičky pouze sedm žen. Na autobusové je to sice dvakrát víc, ale i to je podle nás málo,“ uvedla správní ředitelka Dopravního podniku města Brna (DPMB) Eva Lukavská.

„Ženy zejména po mateřské či rodičovské dovolené obtížně hledají zaměstnání a proto jim nabízíme tuto příležitost,“ oznámila.

Podle DPMB ze statistik vyplývá, že ženy jsou placeny až o 22 procent hůře než muži na stejných pozicích. Podnik však slibuje uchazečkám stejný plat jako jejich protějškům. „V současné době nabízíme i náborový příspěvek na autobusovou i trolejbusovou trakci. Ten může činit až 20 tisíc korun,“ sdělil generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Zájemkyně o tyto pozice se bližší informace dozví na schůzce, která se koná v úterý 10. května v 16 hodin v areálu DPMB v Pisárkách. Svoji účast je nutné předem nahlásit na email: jpryglova@dpmb.cz.

Velkou náborovou akci prováděl DPMB už v březnu, kdy hledal řidiče tramvají mezi vysokoškolskými studenty (o jejich verbování jsme psali zde). Zájem projevilo téměř šest desítek osob, z nichž některé už úspěšně podstoupily dopravně psychologické vyšetření a v červenci můžou nastoupit do kurzu pro řidiče tramvají.