Vážná dopravní nehoda osobního auta a multikáry u Šebrova na Blanensku.

Vážná dopravní nehoda osobního auta a multikáry u Šebrova na Blanensku. | foto: HZS JMK

Účetní hasičů vlezla do nabouraného auta, seniorovi dala první pomoc

  • 14
Velkou duchapřítomnost prokázala žena, která ve středu ráno zastavila u vážné dopravní nehody osobního auta a multikáry u Šebrova na Blanensku. Poté, co přivolala pomoc, se dokázala dostat do kabiny zničeného auta a poskytnout vážně zraněnému řidiči první pomoc. Těžila při tom z vlastních zkušeností, kdy sama havarovala. A navíc pracuje jako účetní u hasičů.

Na vlastní dopravní nehodu, při které se setkala s lhostejností ostatních řidičů, si ve středu ráno vzpomněla paní Dana během cesty z Blanenska do Brna. Právě vezla svoji dceru k přijímačkám na doktorské studium, když na silnici u Šebrova dostala jejich cesta úplně jiný rozměr.

Paní Dana zastavila u vážné dopravní nehody osobního auta a multikáry, při které se zranili dva muži. Jeden z nich zůstal při vědomí zaklíněný v osobním autě.

Řidička napřed vytočila tísňovou linku, aby informovala o situaci na místě, potom se jí podařilo dostat do kabiny osobního auta a společně s dalšími lidmi poskytla zraněnému seniorovi první pomoc do příjezdu záchranné služby a hasičů.

„Před pár lety jsem sama měla nehodu, ležela jsem v převráceném autě, zmatená a zraněná. Sledovala jsem, jak kolem mě projíždí pomaličku auta, každý kouká… a jede dál. Zastavilo asi až páté auto. Bez jejich pomoci bych se ven sama nedostala. Toto byl pro mě tak děsivý zážitek, že by mě vůbec nenapadlo nezastavit u jiné nehody, když tam ještě nebyly záchranné složky,“ vyznala se hrdinka okamžiku.

Shodou okolností paní Dana pracuje na krajském ředitelství jihomoravských hasičů, avšak na pozici mzdové účetní. Speciální výcvik pro zásahy v terénu tedy nemá.

„Nevím, jestli jsme udělali všechno správně, ale snad se z toho oba pánové brzy dostanou a budou v pořádku,“ uvažovala.

Záchranáři na místě její počínání ocenili. „Určitě postupovala správně, oceňujeme její přístup. Paní si od nás zaslouží poděkování a pochvalu,“ vzkázala mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Oba zranění účastníci nehody, tedy senior v osobním autě a muž středního věku v multikáře, utrpěli středně těžká zranění. Záchranáři je převezli na urgentní příjem do fakultních nemocnic do Brna.

A celá událost má i jeden dobrý konec „Dcera paní Dany přes všechny ranní peripetie přijímací zkoušky úspěšně složila,“ doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.