Lidé musí v autobusech nosit roušky, nenastupují také prvními dveřmi.

Lidé musí v autobusech nosit roušky, nenastupují také prvními dveřmi. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Doprava zdarma na jihu Moravy oficiálně není, fakticky tak ale funguje

  • 16
Zlínský kraj nebo Vysočina vyhlásily v souvislosti s koronavirem veřejnou dopravu zdarma. Jihomoravské hejtmanství se k tomuto kroku nepřidalo, opatření však měla podobný efekt. Cestující nemají možnost označit jízdenku časem odjezdu, nebo si ji v některých případech ani koupit.

Už od úterý cestující do regionálních autobusů nenastupují prvními dveřmi kolem řidiče, ale až dalšími. Ve středu se k tomu přidala povinnost mít ve voze roušku. Sami řidiči totiž vznesli požadavky, aby bylo jejich zdraví chráněné proti možné nákaze koronavirem.

Jenže to znamená, že si lidé nekoupí jízdenku, jak jsou u řidiče lidé zvyklí. Podle kraje má cestující možnost si lístek koupit přes mobilní aplikaci, nebo v trafice.

Každý však nevlastní chytrý telefon a nemá tak přístup k aplikaci. Druhý případ kamenných prodejen se pak týká především Brna, na malých obcích tato možnost není.

Když už člověk lístek koupí, nemůže si ho ani ve voze označit časem a místem odjezdu. Na jeden tak může člověk jet třeba desetkrát nebo i víckrát. „Jak je to teď nastavené, tak lidé asi pochopí, že i u nás je v současné době doprava zdarma,“ přiznal jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (nestr. ANO).

Ředitel společnosti Kordis, která koordinuje dopravu v kraji, Jiří Horský to příliš nechtěl komentovat. Ve videu, který společnost kvůli množstvím dotazů ve čtvrtek zveřejnila, znovu opakuje, že v kraji není plošně zavedena bezplatná doprava. Městská doprava zdarma je oficiálně pouze v Blansku, Adamově a ve Znojmě.

„Cestuje-li cestující bez platného jízdního dokladu, při případné přepravní kontrole se přihlíží k tomu, zda mohl či nemohl jízdenku označit nebo koupit,“ říká jedno ze sdělení ve videu.

Podle hejtmana však kontroly nejsou na pořadu dne. „Zcela určitě nebudou fungovat revizoři. Budeme chtít, aby lidé nasedli a jeli. A hlavně nastupovali druhými a třetími dveřmi,“ dodal Šimek.

Šalamounský přístup se však netýká brněnské MHD, v jejím případě mají totiž lidé více možností, jak si doklad opatřit i ho označit.

,