„S tímto ročním obdobím je v českých zemích spojen tradičně zvyk domácích porážek čili zabijaček. Pro ně platí výjimka ze zákona a takto poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou,“ připomněl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
„Maso z takto poraženého prasete je však určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů, což jsou členové domácnosti chovatele a osoby blízké. Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat,“ upozornil Vorlíček.
Přesto občas inspektoři na podobný jev narazí. V tomto případě podle zákona polévku znehodnotili a zakázali její další prodej, přičemž muži udělili pokutu v řádu tisíců korun. Kromě prodeje polévky z domácí porážky ji dostal ještě za to, že ji vyráběl, aniž byla výrobna registrována u krajské veterinární správy.
Kdo chce potraviny z vepřového prodávat, musí nechat zvíře porazit na jatkách, která jsou pod veterinárním dozorem. Pouze v případě domácí zabijačky platí, že odpovědnost za potraviny z poraženého prasete bere chovatel na sebe.
„Přísná pravidla platí i pro takzvané zabijačkové hody či veřejné zabijačky. Prase musí být poraženo šetrně v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a nemělo by jít o žádné divadlo,“ zdůraznil Vorlíček. Až když prase prohlédne veterinář, je možné lidem zabijačkové pochoutky nabídnout, ať už zadarmo, či za úplatu.