Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

O staré lidi se postará speciální tým, rodina nemusí odcházet z práce

  • 0
V kraji se rozšiřuje žádaná domácí hospicová péče, jde do ní minimálně 10 milionů korun. O více starých a nemocných lidí se tak postará speciální tým, zatímco zbytek rodiny nemusí kvůli nezbytné péči odejít ze zaměstnání.

336 nemocných a starých lidí mohlo vloni skonat mezi svými nejbližšími díky službě domácí hospicové péče. Bylo to o 146 více než v roce 2014 a letos bude možné nabídnout tuto péči ještě většímu počtu klientů. Organizace, které se této práci věnují, to odhadují na další stovky lidí, kterým bude dopřáno umřít v rodinném kruhu. Díky milionovým dotacím totiž mohou nabírat další pečovatele, sestry a lékaře.

Domácí péče je čím dál více žádaná. Kromě důstojného dožití doma oceňují nejbližší příbuzní také to, že mohou nemocného svěřit v domácím prostředí do rukou odborníků a nemusí kvůli zajištění náročné péče dávat výpověď v práci.

Hospicovou péči rozšíří po kraji

Jen Jihomoravský kraj, který loni rozdělil mezi organizace sedm milionů korun, dá letos o tři miliony více. „Schválili jsme dotační program na podporu poskytování domácí hospicové péče. V rozpočtu jsme vyčlenili až deset milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Největší podíl letos získala Diecézní charita Brno - 3,8 milionu korun. V roce 2014 se starala o 60 pacientů, vloni to bylo právě díky této dotaci už 150 pacientů. Letos jich bude ještě o hodně více.

Jak umírali lidé, kteří potřebovali hospicovou péči

Ve specializovaných zařízeních

2013: 180 lidí
2014: 165 lidí
2015: 210 lidí

Doma

2013: 219 lidí
2014: 190 lidí
2015: 336 lidí

Zdroj: Jihomoravský kraj

„Kolik přesně, nedokážeme odhadnout. Nicméně domácí hospicovou péči rozšíříme v okresech Hodonín, Břeclav, Blansko a také na Brněnsku a v Brně. Chceme posílit spolupráci s lékaři,“ přiblížila mluvčí brněnské charity Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Péče o umírající je zajištěná díky dotacím také na Vyškovsku. Místní charita dostala od kraje 700 tisíc korun.

„Dnes sloužíme celému okresu Vyškov. Tým tvoří zdravotní sestry, pečovatelky, sociální pracovnice, psychoterapeutka a duchovní. S vyškovskou nemocnicí máme dohodnutou spolupráci s paliativním lékařem. Péči jsme v minulém roce mohli poskytnout všem, nikoho jsme neodmítli,“ uvedl ředitel Oblastní charity Vyškov Karel Kosina.

Na domácí hospicovou péči přispívají i zdravotní pojišťovny - částečně hradí služby sester a lékařů. „Dále nás podporuje Arcibiskupství olomoucké a využíváme peníze získané v Tříkrálové sbírce. Podařilo se nám koupit další automobil, protože musíme být schopní kdykoliv za klientem dojet,“ dodal Kosina.

Kolik stojí péče o umírající

Zájem o službu stoupá. „Lidé si nemohou dovolit opustit zaměstnání a zůstat se svým nemocným blízkým doma. Tato služba je pro ně řešením. Péče se rozdělí mezi rodinu a zkušený tým specialistů,“ míní Kosina.

Zájem o domácí péči o umírající je vyšší i z dalšího důvodu - mnoho rodin totiž stojí o to a vrací se k tomu, aby jejich blízký mohl skonat v klidu mezi svými nejbližšími.

Kraj poslal peníze i dalším pěti organizacím - Hospici svaté Alžběty v Brně 900 tisíc korun, tři čtvrtě milionu získala agentura Sanus Brno, 420 tisíc charita ve Veselí nad Moravou, 295 tisíc společnost Homedica a 140 tisíc organizace Zdislava ve Veselí nad Moravou.

Pomalu se také chýlí ke konci testovací projekt, který spustila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Porovnává náklady na péči o umírajícího člověka v nemocnici s náklady na domácí ošetřování, kde se o těžce nemocného stará tříčlenný tým složený z lékaře, zdravotní sestry a sociálního pracovníka.

„Třeba v Kraji Vysočina připravují síťový krajský projekt navázaný na mobilní paliativní péči. Česká společnost paliativní medicíny, VZP a ministerstvo zdravotnictví proto zahájily již v roce 2014 jednání o obsahu, zajištění a proplácení. Výsledky projektu budou známé v následujících měsících,“ uvedl Ladislav Kabelka, předseda České společnosti paliativní medicíny, který je zároveň ředitelem a vedoucím lékařem Domu léčby s hospicem sv. Josefa v Rajhradě na Brněnsku.

Do projektu pojišťovny se zapojil brněnský Hospic svaté Alžběty. Zájem o jejich domácí péči byl loni velký, přes dvacet klientů museli odmítnout. „Starali jsme se přibližně o 150 lidí a měli jsme k dispozici pět sester. Letos tým rozšíříme o další dvě sestry,“ nastínila Regina Slámová, vedoucí lékařka pro domácí péči.

Kromě krajských peněz dostanou i 800 tisíc z rozpočtu města Brna, což je dvojnásobek oproti loňsku.