Dobíjecí stanice pro elektromobily v brněnské Galerii Vaňkovka.

Dobíjecí stanice pro elektromobily v brněnské Galerii Vaňkovka. | foto: Michal Peterka

Dobít si elektromobil mohou řidiči poprvé v brněnském nákupním centru

  • 1
Možnost zdarma si dobít svůj elektromobil teď mají návštěvníci brněnského nákupního centra Galerie Vaňkovka. Historicky první dobíjecí stanici pro vozidla poháněná elektrickou energií tam totiž v neděli zprovoznila energetická společnost E.ON.

"U našich návštěvníků jsme zaznamenali zájem o využití dobíjecí stanice pro elektromobily. Zároveň jsme tímto způsobem chtěli připoutat pozornost k problematice životního prostředí a na způsoby, jak přispívat k jeho ochraně," sdělil ředitel Galerie Vaňkovka Martin Kondrát.

dobíjení ve vaňkovceDobíjecí stanice pro elektromobily v brněnské Galerii Vaňkovka.

Dobíjecí stanice pro elektromobily v nákupním centru Galerie Vaňkovka Brno umožňuje dobíjet současně dvě vozidla připojená na zásuvku 230 V/16 A nebo jedno vozidlo připojené na zásuvku 400 V/32 A.

Výstavbu dobíjecí stanice měla společnost E.ON podle mluvčího Vladimíra Váchy v plánu již nějaký čas. "Galerie Vaňkovka je naším významným zákazníkem, a když projevila o instalaci dobíjecí stanice zájem, zajistili jsme její výstavbu společnými náklady," doplnil Vácha.

Projekt první dobíjecí stanice pro elektromobily považuje za přelomový také zakladatel Asociace elektromobilového průmyslu Jaromír Marušinec brněnského VUT.

"Jedná se o historicky první realizaci v České republice, kterou uskutečnila energetická společnost. Věřím, že další na sebe nenechají dlouho čekat a postupně bude podpora rozvoje elektromobility i od dalších subjektů, ať již firem nebo státních orgánů, narůstat," komentoval spuštění stanice Marušinec.


Elektromobil