ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Městské divadlo Brno

Kunderu vrátí na jeviště po půlstoletí, novinky chystají i další divadla

  • 2
I když jsou teď divadla kvůli opatřením proti šířícímu se koronaviru zavřená, ta dvě největší brněnská nedávno odtajnila dramaturgický plán na sezonu 2020/2021. Některé hry brněnští diváci zhlédnou teprve rok od jejich uvedení v zahraničí.

Mezi desítkou činoherních premiér Národního divadla Brno se ukrývá skutečný unikát. Po více než padesáti letech se na jeviště vrátí hra Majitelé klíčů od brněnského rodáka Milana Kundery.

„Před dvěma lety jsme ho navštívili v Paříži a snažil jsem se ho přesvědčit, že hra stojí za to, aby byla uvedena, protože jde o jednu z nejlepších her druhé poloviny 20. století a je velká škoda, že se nehraje,“ prozradil ředitel brněnského Národního divadla Martin Glaser, jenž se ujme režie.

Přesvědčování a vyjednávání trvalo několik měsíců a podstatnou roli v něm sehrála i Kunderova manželka Věra. „Pan Kundera má podmínku, že uvedeme kompletní, neupravený text. Znovu ho navštívím a probereme naši koncepci,“ dodal Glaser. Šance, že by se devadesátiletý spisovatel vydal do Brna na premiéru, je podle Glasera mizivá.

Národní divadlo Brno

● 18. 9. Stěhování duší (Josef Topol) – činohra 

● 28. 9. Osud (L. Janáček) – opera 

● 3. 10. Její pastorkyňa (Leoš Janáček) – opera 

● 23. 10. Majitelé klíčů (Milan Kundera) – činohra 

● 13. 11. Beethoven – balet 

● 20. 11. Nikdo (Ödön von Horváth) – činohra 

● 13. 12. Půjdem spolu do Betléma – vánoční mše 

● 18. 12. Racek (A. P. Čechov) – činohra

● 22. 1. Sňatky na železnici (J. N. Nestroy) – činohra 

● 6. 2. Evžen Oněgin (Petr Iljič Čajkovskij) – opera 

● 26. 2. Nebesa (Lucy Kirkwoodová) – činohra 

● 5. 3. Stabat Mater – balet 

● 26. 3. Doktorka (Robert Icke) – činohra 

● 15. 4. Svěcení jara (Igor Stravinskij) / Carmina Burana (Carl Orff) – opera 

● 16. 4. Alcina (G. F. Händel) – opera 

● 23. 4. Kdo se bojíVirginie Woolfové? (Edward Albee) – činohra 

● 30. 5. Ohnivá země (Václav Štech) – činohra 

● 11. 6. La bohéme (Giacomo Puccini) – opera 

● 18. 6. Leopoldstadt (Tom Stoppard) – činohra

Termíny platí, stávající hry divadlo bez náhrady ruší.

Na činoherním repertoáru se objeví také Čechovův Racek v novém překladu, Stěhování duší od Josefa Topola, komediantské divadlo budou zastupovat Sňatky na železnici, jejichž rozuzlení se odehrává na hlavním nádraží v Brně, a hra Ohnivá země o tom, jak si Češi zamanou kolonizovat Bosnu.

„Současnou dramatiku v české premiéře zastupuje hra Leopoldstadt, která měla v lednu premiéru v Londýně, další novinkou budou Nebesa – hra pro 13 žen a jednoho muže. Třetí českou premiérou bude hra Doktorka v hlavní roli s Evou Novotnou,“ představil Milan Šotek, šéf Mahenovy činohry.

Začátek operní sezony bude ve znamení Janáčkových oper Osud a Její pastorkyňa. „Druhá část sezony bude spíše v klasičtějším hávu s italskými a ruskými tituly. „Těmi budou Čajkovského Evžen Oněgin a Pucciniho La bohéme. Pátou premiérou se vracím ke svému konceptu uvádět barokní tvorbu, tentokrát Händelovu operu Alcina,“ vyjmenoval šéf opery Jiří Heřman.

Dvě baletní novinky vzdají hold velikánům. „Jak jsme slíbili, každou sezonu nabídneme jednu inscenaci vytvořenou pro náš soubor. Příští sezonu to bude Beethoven s mojí choreografií. Jde o poctu géniovi k jeho 250. výročí narození,“ přiblížil šéf baletu Mário Radačovský. Druhá premiéra Stabat Mater pak bude věnována legendě české choreografie Pavlu Šmokovi.

Městské divadlo chystá osm premiér i reprízy hitů

V Městském divadle Brno přinese nadcházející sezona osm titulů, tedy oproti stávající o jeden méně. „Je to z provozních důvodů, abychom získali prostor i pro reprízování titulů z předchozích let, o které mají diváci stále velký zájem,“ vysvětlil ředitel divadla Stanislav Moša.

Stejně tak jako se v aktuální sezoně stal hitem muzikál Mamma Mia!, jenž má od října za sebou už 90 repríz, jsou aspiranty na nejnavštěvovanější kusy nadcházející sezony muzikály Pretty Woman a Jana Eyrová nebo komedie Světáci.

Městské divadlo Brno

● 12. 9. 2020 Noc pastýřů (Josef Bouček) – činohra 

● 17. 10. Pretty Woman (Garry Marshall) – romantický muzikál 

● 24. 10. Bella Figura (Yasmina Rezová) – absurdní groteska 

● 12. 12. Světáci (Zdeněk Podskalský) – česká komedie s písničkami 

● 6. 2. 2021 Dantonova smrt (Georg Büchner) – historické drama 

● 13. 2. Jana Eyrová (Paul Gordon, John Caird) – muzikál 

● 3. 4. Next to Normal (Brian Yorkey, Tom Kitt) – komorní rockový muzikál 

● 17. 4. Sněhurka a já (Philip LaZebnik) – pohádkový muzikál

Termíny platí, stávající představení divadlo zatím posunuje na náhradní data.

Právě Pretty Woman podle stejnojmenného amerického filmu s Richardem Gerem a Julií Robertsovou bude v Česku uvedena poprvé. „Jako první české divadlo představíme také komedii nejlepší divadelní autorky současnosti Yasminy Rezové Bella Figura a velkolepý romantický muzikál Jana Eyrová podle proslulého románu Charlotte Brontëové,“ vyzdvihl Moša české premiéry. 

A světový primát si divadlo připíše pohádkovým muzikálem Sněhurka a já autorů Philipa LaZebnika, Ronalda Kruschaka a Wolfganga Adenberga, který vypráví o tom, co se stane, když se postavy z pohádkové říše vydají hledat zachránce do světa lidí.

O životě Jakuba Jana Ryby a událostech kolem vzniku jeho legendární České mše vánoční povypráví Noc pastýřů. Rok 2020 divadelníci zakončí českou kultovní nesmrtelnou komedií Světáci.

Vážnější témata přinesou historické drama Georga Büchnera o francouzské revoluci Dantonova smrt a také rockový muzikál Ne/normální (Next to Normal), ověnčený několika cenami, včetně Pulitzerovy, vyprávějící intimní příběh úzkého rodinného okruhu postav a jejich vztahové krize.