Výstřední brněnský podnikatel Rudolf Hošna, přezdívaný král kovodžínoviny,...

Výstřední brněnský podnikatel Rudolf Hošna, přezdívaný král kovodžínoviny, dlouho žil v záři reflektorů. Nakonec skončil ve vězení za mnohamilionovou zpronevěru. | foto: archiv, MAFRA

Divoké devadesátky na Brněnsku: extravagantní šíbři, únosy a nové typy vražd

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Devadesátá léta psala na jižní Moravě pestré příběhy, v nichž figurují extravagantní šíbři, únosy dětí, vraždy podnikatelů, výbuchy, gangy i tunelování. V návaznosti na aktuální televizní seriál Devadesátky se této době věnuje i redakce MF DNES. V tomto i následujících dílech série článků přinese svědectví o tom, jak všudypřítomná kriminalita 90. let dopadala na životy lidí na jižní Moravě.
Divoké devadesátky

„Vraždí se ve všech společnostech, režimech a dobách. Ale co jsme v Brně zažívali v devadesátých letech, to tu do té doby nebylo. A ani v novém tisíciletí už ne, křivka násilností po roce 2000 začala padat. Amnestií po revoluci to začalo, uvolněním hranic pokračovalo, kriminalita postupně rostla.“

Tak na první desetiletí bez totality vzpomíná Roman Heinz, tehdy zástupce ředitele pro kriminální službu u krajské policie. Vrcholu tato „divočina“ podle něj dosáhla v letech 1996 až 1998. Vyšetřovatelé se tehdy potýkali i s více než padesátkou vražd za rok. Jen pro srovnání, loni se v kraji řešilo 15 případů.

Říkalo se, že jsme kraj létajících podnikatelů. Síť podvodníků se tehdy zbavovala bílých koní tak, že jim kolem těla omotala výbušninu a odpálila je.

Petr Knötigtehdejší novinář jihomoravské MF DNES

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Divoké devadesátky