Mladí brněnští designéři Josef Rozehnal (vpravo) a Jakub Kraus vyrábí bytové...

Mladí brněnští designéři Josef Rozehnal (vpravo) a Jakub Kraus vyrábí bytové doplňky z odpadu v podobě hasicích přístrojů či tlakových lahví. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ozdoby z odpadu. Brňané vyrábí z hasicích přístrojů květináče a lustry

  • 4
Vyřazený hasicí přístroj může být originálním bytovým doplňkem. Stačí ho rozříznout. Spodní část poslouží jako květináč, horní jako lustr. Když se nalakují, nikdo nepozná, že jsou to věci, které měly skončit na smetišti. Dva mladí designéři z Brna se jim takto rozhodli vdechnout nový život.

„Na hasičáku se mi líbí, že někde třicet let visel na zdi, aby pomohl před požárem, ale nikdy vlastně tomu účelu nesloužil. Má tak za sebou jakýsi příběh,“ vysvětluje designér Josef Rozehnal.

Podobným způsobem přemýšlel ve druhém ročníku Mendelovy univerzity v Brně i Jakub Kraus. A tak když se poznali, začali pracovat na společných projektech.

Loni na podzim navrhli kamarádi jeden prototyp výrobku, nafotili ho a poslali na přehlídku módy a designu v Praze Designblok, které se každý rok účastní dvě stovky vystavovatelů. K jejich překvapení je organizátoři vybrali.

„My jsme poslali jen fotky a neměli jsme nic. Během měsíce jsme museli vyrobit nějaké produkty, nespali jsme kvůli tomu. Ještě cestou do Prahy nám zasychala barva a lepidla,“ popisuje Rozehnal.

Prvotní nápad začali zároveň loni na podzim proměňovat v něco, co jim bude přinášet peníze. Založili firmu Nahaku, která je zaměřená na další využití průmyslového odpadu. Konkrétně hasicích přístrojů mají v dílně desítky, ale nechtějí zůstat jen u nich.

„Máme spoustu nápadů, ale málo času. Ty hasičáky jsme ještě ani plně nevytěžili. Chtěli bychom také využít odpad z plastů nebo různé pěny,“ říká Jakub Kraus.

Chystají urnu i svítidla

Zkouší použít taky třeba staré tupé pláty z pil na okraj lustru, tlakové lahve by chtěli přeměnit na urnu nebo už z jiných vyrobili misky. „Teď pracujeme na zakázkách do několika bytů,“ přibližuje Kraus.

V dílně lze ale najít i jeden skutečně netradiční kousek. Josef Rozehnal totiž získal tlakovou lahev, která loni vybuchla v areálu rektorátu Masarykovy univerzity. „Tu nijak opracovávat nebudu. Ta zůstane, jak je. Bude z ní socha,“ dodává s jistotou.

V soutěži T Mobile rozjezdy, která je určená pro začínající podnikatele, obsadila brněnská dvojice v Jihomoravském kraji druhou příčku z celkem sedmdesáti přihlášených projektů. Spolu s kolegy z prvního a třetího místa postupují do celostátního kola soutěže. Celkové umístění budou znát 22. června.

Na konferenci konané spolu s vyhlašováním výsledků tento týden v brněnském Impact Hubu představili i novinku - designovou urnu, u níž finišují poslední úpravy. Pro trh chystají také svítidla - lampičky i lustry.

Vizuál sjednocují mosaznými doplňky, ať už je to hrdlo vázy, úchytka na lustru nebo křížek na urně. „Z odpadu, který si bereme pro další zpracování, nezbude už skoro žádný. Využíváme hasičáky nebo třeba nádrže na helium do posledního kousku,“ ujišťuje Rozehnal.

,