Při degustaci se káva srká a plive. Jen tak ji vychutnáte, říká znalec

  18:49aktualizováno  18:49
Skupinka asi dvaceti lidí postává v brněnské Adam Gallery kolem stolu a posrkává kávu ze speciálních misek. Jsem na cuppingu. Tedy klasické degustaci kávy, která se používá po celém světě. „Je to jediná možnost, jak objektivně hodnotit kvalitu kávy,“ vysvětluje mi na Trzích kávy Jaroslav Tuček, majitel pražírny Doubleshot.

Brno žije Týdnem kávy. Kdo chce, může si zajít třeba na cupping. Tam se káva srká a vyplivuje. | foto: Veronika Kovářová, MF DNES

„Používá se stejné množství kávy, vody i stejná doba extrakce,“ říká Tuček, jenž v pátek cupping vede.

Ochutnávání připravené kávy je však až několikátý krok. Nejprve musíte kávu očichat, jak ještě za sucha, tak později zalitou horkou vodou. Vzorků testujeme šest, každý je ve třech miskách, to abychom se rychleji vystřídali.

„Jak to voní? Jako kafe? Všechno stejné?“ ptá se s úsměvem náš průvodce. „To je v pohodě,“ reaguje na mlčení a smích. „Zajímalo by mě, co mám cítit,“ ptá se usměvavá hnědovláska. Později se s dotazem osměluje i další z hostů.

Jsme uklidněni, že vůně budou výraznější po zalití kávy a dozvídáme se spoustu informací. Třeba to, že velikost zrna není pro kvalitu kávy rozhodující.

Kelímky slouží na vyplivovanou kávu

S hnědovláskou se později dávám do řeči. Hana Kalendovská, která dříve sama pracovala v kavárně, je na cuppingu poprvé. „Chtěla jsem si ho již dlouho vyzkoušet a proniknout do profesionálního světa kávy, až teď se mi díky Týdnu kávy naskytla ta příležitost,“ pochvaluje si.

Fotogalerie

Když máme všichni vše očicháno, chápeme se degustačních lžic, poté se učíme speciální obouručný chvat k oddělání kávové krusty, která se usadila na povrchu.

„To nejde najednou!“ bojuje s krustou Ivana Sajbrtová, která dorazila v doprovodu maminky. Na cuppingu jsou také poprvé. „Jsem nadšená,“ říká Sajbrtová. „Kávu si občas dám, ale nijak zvlášť se o ni nezajímám. Je pro mě zajímavé porovnání se sommeliérstvím, neboť jsem absolvovala jeho kurz. Ten přístup k surovině je stejný,“ dodává.

Poté přichází to, na co se většina z nás těší. Bereme do rukou lžíce a kelímky a jdeme ochutnávat. Jakkoli to zní zvláštně, kelímky slouží na vyplivávanou kávu.

„Je to důležité, obzvlášť když člověk ochutnává vzorků víc, aby se člověk uchránil přílišnému množství kofeinu,“ vysvětluje mi později Tuček. Na neutralizaci kofeinu prý zabírá také banán. Zajímavé je, že se káva hlasitě srká, to aby člověk odhalil všechny chutě.

Přirovnání k rajčatům je typické. U nováčků

Když srkání utichne, dozvídáme se, jaké kávy jsme vlastně ochutnávali a jaký je jejich původ. Čtyři z nich jsou určené k alternativním způsobům přípravy, zbylé dvě pro přípravu klasického espressa. Pochází z Keni, Kostariky, Salvadoru i Etiopie.

Někomu přijde stejný vzorek méně acidický, jiný naopak oponuje, že se mu zdá kyselejší. Padají přirovnání k citrusům, čokoládě, ale i rajčatům. „Přirovnávání k rajčatům je u začátečníků typické,“ říká s úsměvem Tuček.

On i jeho kolegové z jiných pražíren teď prochází nejzajímavějším obdobím roku, do Česka totiž přijíždí sklizená káva. Navštívit cuppingy různých pražíren, a proniknout tak do světa kávy, je možné v Adam Gallery i během soboty.

Autor:
  • Nejčtenější

Z Brna mizí další historie, zavírá slavný klub a knihkupec jde do penze

Kdo si rozklikne webovou stránku Mersey – jednoho z nejznámějších hudebních klubů v Brně – najde už jen pozvánku na...

Slzy, vzlyky, vzpomínky. V Lysicích truchlili za mrtvou učitelku z nehody

Při nehodě autobusu na Mělnicku přišla o život jedna z učitelek, která jela na školní exkurzi s žáky ze základní školy...

Značky místo semaforů mátly řidiče v Brně, za den se stalo pět nehod

Pět dopravních nehod se stalo v neděli odpoledne na křižovatce ulic Kotlářská a Kounicova v Brně, kde je omezený provoz...

Zábranský o Kometě: Kolapsy, kiksy, katastrofa. Čekám výrazné zlepšení

Je nespokojený a nezastírá, že hráče teď budou čekat galeje. Staronový kouč hokejistů Komety Libor Zábranský říká:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka převážející bazén vrazila do autobusu, zranilo se šest lidí

Před šestou hodinou ráno se u Břeclavi srazil autobus s dodávkou a osobním autem. Při nehodě se lehce zranilo celkem...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Z Brna mizí další historie, zavírá slavný klub a knihkupec jde do penze

Kdo si rozklikne webovou stránku Mersey – jednoho z nejznámějších hudebních klubů v Brně – najde už jen pozvánku na...

Na dálnici D1 u Rohlenky se srazilo auto s náklaďákem, jeden člověk zemřel

Kvůli srážce osobního a nákladního auta u Rohlenky byla uzavřená dálnice D1 mezi kilometry 203 a 210 ve směru z Brna na...

Vzácný topol má padnout kvůli hrázi, lidé se bouří a požadují přezkoumání

Na Znojemsku má při opravě jezu na Dyji padnout vzácný topol černý. Je to jeden z posledních exemplářů. Jde totiž o...

Tolerance věřících by měla unést uměleckou nadsázku, vzkázal soud Dukovi

Krajský soud v Brně odmítl odvolání kardinála Dominika Duky a jeho právního zástupce Ronalda Němce v kauze loňských...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Najdete na iDNES.cz