Stanice dobrovolných hasičů ve Šlapanicích, ve které je uzamčen defibrilátor....

Stanice dobrovolných hasičů ve Šlapanicích, ve které je uzamčen defibrilátor. Ten přitom mohl minulý pátek pomoct starší ženě, která zkolabovala na nedalekém městském úřadě. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Po smrti ženy u zamčeného defibrilátoru vybírají lidé na veřejný přístroj

  • 9
Případ ženy, která zkolabovala na městském úřadě ve Šlapanicích a zemřela jen pár metrů od zamčeného defibrilátoru, vyvolal velkou vlnu zájmu. Poté, co na březnovou nešťastnou událost upozornila MF DNES, začali lidé přispívat na nový veřejný defibrilátor, který by bylo možné použít okamžitě.

Deset tisíc korun už zaslala Šlapanicím brněnská advokátní kancelář Joukl a partneři. „Část rodiny pracovala v záchranných složkách. Cítili jsme potřebu pomoci. Velice mě zamrzelo, že po smutné události, která se ve Šlapanicích stala, město neuvažovalo o zakoupení defibrilátoru, který by byl dostupný pro všechny na veřejném místě,“ zdůvodnil právník Zdeněk Joukl, proč se rozhodli přispět.

Vzápětí se ale zapojila také šlapanická radnice. Na webových a facebookových stránkách vedení města vzkázalo, že na zakoupení dalšího přístroje může přispět každý prostřednictvím vedoucího odboru správy majetku Vlastimila Dvořáka. Dar od advokátní kanceláře totiž nepokryje všechny náklady. Cena defibrilátoru začíná na 20 tisících, a aby ho mohli umístit na veřejné místo, je potřeba uzamykatelná schránka, která stojí dalších 40 tisíc korun.

Peníze by město mohlo získat také z veřejné sbírky, kterou pořádá Sdružení občanů pro rozvoj Šlapanic. V minulém týdnu přispěli tři dárci, na kontě jsou tak necelé dva tisíce. Všechny informace o sbírce včetně čísla účtu jsou k nalezení na webu sdružení zde.

Záchranáři nepochybili

Nešťastná událost, kdy žena zkolabovala na městském úřadě a záhy na místě zemřela, se stala v pátek 23. března.

Případem se zabývala i záchranka, která prověřovala, zda nechybovala operátorka, když nedala pokyn k použití defibrilátoru. „Zjistili jsme, že k pochybení nedošlo. Více se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ konstatoval ředitel jihomoravských záchranářů Milan Klusák s tím, že nesmí sdělovat informace ze zdravotnické dokumentace.

Šlapanická radnice upozornila, že v tuto chvíli jsou ve městě hned tři defibrilátory. K dispozici je mají policisté a dobrovolní hasiči, jeden se nachází také na zdravotním středisku. Ten koupila obec před více než osmi lety, přístup k němu ale mají jen lékaři a zdravotní sestry.

Hasičská zbrojnice, ve které zůstal zamčený defibrilátor (28. 3. 2018)

29. března 2018