Mladíci schovávali látku pro extázi do pekáren, poštou je posílali do USA

  • 7
Skupinu šesti velmi mladých výrobců a distributorů drog z Brněnska odhalili celníci. Spolu s podezřelými zajistili i několik kilogramů omamných látek a desítky tisíc tablet extáze. Materiál pro jejich výrobu zadržení posílali poštou převážně do USA.

Celníci se na stopu organizované skupiny dostali v dubnu, když na pražském letišti nalezli v balících domácích pekáren směřujících do Spojených států amerických víc než čtyři kilogramy látky MDMA ve formě krystalů, která se používá pro výrobu tablet extáze.

Ve spolupráci s americkým protidrogovým orgánem DEA odhalili celníci šest mladíků z okresu Brno-venkov, kteří z pošt v Česku i okolních zemí posílali zásilky právě do USA, ale i Austrálie. Jako distribuční sklady využívali dvě garáže v Brně.

V polovině září Protidrogové oddělení provedlo domovních prohlídky, při kterých zadrželo zhruba 30 000 tisíc tablet extáze, 12 kilogramů MDMA ve formě krystalů, 2,5 kilogramu kokainu, 195 gramů metamfetaminu, 850 tripů LSD, 433 828 korun a 1 350 euro v hotovosti.

„Dále dvě osobní vozidla, mobilní telefony, výpočetní techniku a řadu listinných a jiných důkazů,“ podotkla mluvčí jihomoravské Celní správy Lada Temňáková.

Policisté zadrželi šest lidí ve věku velmi blízkému mladistvým, pět z nich již obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

„V případě, že budou uznáni vinnými, jim hrozí trest odnětí svobody v rozsahu deset až osmnáct let,“ sdělila Temňáková.