Neonové srdce Jiřího Davida na Staré radnici v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Davidovo neonové srdce mělo zářit ze Špilberku

  • 5
Turisté, ale i domácí návštěvníci Staré radnice v Brně mají na Staré radnici o atrakci víc. Nad hlavním portálem s legendární nakloněnou věžičkou se ve výšce šestnácti metrů usídlilo dílo Jiřího Davida nazvané Taky ještě srdce.

Objekt z plexiskla, kovu a neonů se však rozsvítí až při čtvrteční vernisáži v 18:30. Uvedla to Jitka Vitásková z Domu umění města Brna, který až do 27. června rozestaví v ulicích města celkem sedmadvacet soch a objektů. - čtěte OBRAZEM: Brněnské ulice a náměstí se pyšní sochami

"Původně jsme chtěli neonový objekt umístit na věže Špilberka," poznamenal Rostislav Koryčánek. Ředitel Domu umění města Brna vysvětluje, že pořadatelům šlo původně o paralelu se známým "havlovským" srdcem stejného autora, které před časem viditelně pulsovalo z Pražského hradu.

Srdce výtvarníka Jiřího Davida, které bude viset na věži Staré radnice v Brně

V Brně vystavený objekt by však ze zdejšího hradu nebyl zřejmě vůbec vidět nebo by připomínal spíše skomírající bludičku. Proto jej umístnili na jednu z nejstarších věží v centru města.

"Umělcův výtvor má dvě stě dvacet centimetrů do výšky i do šířky, třebaže svítící by na kopci zřejmě zaniknul," dodává Koryčánek.

Šedesát kilogramů těžká spleť plexiskla, kovu a neonových trubic měla být svéráznou ozdobou Staré radnice už před týdnem. Pět let staré dílko, vytvořené původně pro ukazování v galerijních sálech, však muselo nakonec na své vystavení týden počkat.

Neonové srdce Jiřího Davida před Starou radnicí v Brně

Diskuse ve vedení města se vedla na bizarní téma, zda obrysy objektu nepřipomínají ženský genitál. Poté vázlo vyjádření hned dvou magistrátních odborů a podle Koryčánka své vykonalo i špatné počasí.

Přehlídka sedmadvaceti soch v brněnských ulicích bude oficiálně zahájena ve čtvrtek. Některé výtvory však už lze spatřit třeba v Denisových sadech, Domu pánů z Kunštátu či na náměstí Svobody.