Před vrchním soudem v Olomouci stanul 24. ledna 2023 Hoang Anh Vu, který v roce...

Před vrchním soudem v Olomouci stanul 24. ledna 2023 Hoang Anh Vu, který v roce 2021 ve vězeňské nemocnici zaútočil nůžkami na bývalého politika Davida Ratha, jenž si ve vězení odpykával trest. | foto: ČTK

Vězni, který nůžkami napadl Ratha, potvrdil vrchní soud 6,5 roku za mřížemi

  • 2
Za napadení bývalého politika Davida Ratha ve vězeňské nemocnici a další trestné činy si muž původem z Vietnamu odsedí 6,5 roku vězení. Verdikt dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Cizinec zaútočil na Ratha předloni v květnu při lékařské prohlídce. Rath totiž v době výkonu svého trestu pracoval ve vězeňské nemocnici na částečný úvazek. Násilník použil nůžky. Rath útok vykryl rukama a nebyl zraněn.

Obžalovaný Hoang Anh Vu vinu popřel, proti rozsudku se odvolal. Muž již byl odsouzen za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a za maření úředního rozhodnutí, za což dostal trest tři roky a čtyři měsíce vězení.

Kvůli útoku na Davida Ratha pak byl odsouzen za pokus těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví, původní trest mu tak byl zvýšen na šest a půl roku.

Podle předsedy senátu Jiřího Zouhara se odvolací soud s rozsudkem krajského soudu ztotožnil. Argumenty obžalovaného, že jednal v obraně, podle něj nemají žádnou oporu. Nelze také mluvit o nepřiměřeném trestu.

„V tuto chvíli je odsuzován pro čtyři úmyslné trestné činy. Původně mu byl uložen trest 40 měsíců, nyní mu hrozí sazba od pěti do 12 let vězení. Trest, který mu byl uložen, byl na spodní hranici trestní sazby,“ uvedl předseda senátu.

Vu napadení popřel. Hájí se tím, že po svém zadržení se necítil dobře a byl odveden na ošetřovnu. Celou situací byl podle svých slov rozrušen a Rath mu připomněl muže, který jej v minulosti na Slovensku napadl a pobodal.

David Rath opět nastoupil do vězení kvůli druhé větvi korupční kauzy

Osmnácticentimetrové nůžky si údajně vzal na obranu a držel je před sebou. Následně ho zalehl příslušník vězeňské služby. „Beru to jako velké neštěstí a nepochopení, byl to emoční výboj, zkrat člověka, který byl poprvé omezen na svobodě,“ řekl jeho obhájce.

Poukázal na to, že napadený tento útok bravurně odrazil a chytil jej za zápěstí. „Měl jsem strach a neovládal jsem se. Vzal jsem nůžky k sobě jen jako na obranu. Lituji toho, co se stalo,“ prohlásil Vu.

Někdejší středočeský hejtman si ve vězení tehdy odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Loni v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn.

V červnu mu ale odvolací pražský vrchní soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok, když ho uznal vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Do vězení Rath nastoupil znovu letos 9. ledna.

,