ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Peltán, MAFRA

Přípravu obchvatu Mikulova zbrzdil rakouský spolek zastoupený šéfem Dětí země

  • 104
Stavba obchvatu Mikulova pro plánovanou dálnici D52 má další dočasnou stopku. Ozval se spolek z Rakouska, který zastupuje známý český ekologický aktivista.

Necelý rok se mohlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) radovat z toho, že po letech táhnoucích se příprav stavby dálnice D52 z Brna na Vídeň získalo na jednu z částí, konkrétně obchvat Mikulova, pravomocné územní rozhodnutí.

Před pár dny ho ale zrušil Krajský soud v Ostravě, na nějž se v lednu obrátil se žalobou rakouský spolek VIRUS. U soudu ho však zastupoval známý český ekologický aktivista Miroslav Patrik, jenž je předsedou spolku Děti Země. Ten v minulosti několikrát podával námitky proti ŘSD při plánování dálnice.

„Hlavním žalobním bodem bylo to, že krajský úřad se odmítl zabývat námitkami rakouského spolku, protože došel k názoru, že není českým spolkem, a proto není účastníkem řízení,“ vysvětlil Patrik.

Námitkou spolku podle Patrika bylo, že se ŘSD neposoudilo přeshraniční vlivy dálnice na životní prostředí, tedy jak D52 ovlivní přírodu v Rakousku. „U nich toto posuzování směrem k nám prováděli,“ řekl Patrik.

Soud odvolání vyhověl, a zrušil tak rozhodnutí krajského úřadu, že se tím nebude zabývat. Úřad má teď ještě možnost se bránit, proti rozsudku může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. 

„S ohledem na to, že zatím nebylo rozhodnutí na krajský úřad doručeno, nelze jej v tuto chvíli komentovat,“ reagovala stručně mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Na odůvodnění čekají také správci dálnic. Šéf brněnského závodu ŘSD David Fiala je očekává zhruba za měsíc. „V tuto chvíli máme takřka kompletní žádost o stavební povolení, s jejím podáním teď musíme počkat,“ řekl Fiala.

Není to naše vina, zní z ŘSD

Dnes je totiž situace stejná jako před necelými dvěma roky, kdy bylo vydané nepravomocné územní rozhodnutí Městským úřadem v Mikulově a krajský úřad vyřizoval podané stížnosti.

Mikulov si tak na obchvat ještě počká. Jeho stavba je přitom nejdál ze všech částí slibované dálnice. Už deset let se o tomto úseku mluví jako o nejjednodušší části, za celou dobu se však ještě nekoplo do země.

„U celé části plánované dálnice od novomlýnských nádrží po státní hranici dnes máme dokumentaci pro stavební povolení. Územní řízení je ale u jednotlivých částí přerušené, protože se čeká na potřebné podklady,“ doplnil Fiala.

Podle něj ale vina neleží na straně ŘSD, ale je to věcí správního práva a celého procesu. Nemají totiž vydána podkladová stanoviska, o které mají požádané už dva roky.

Stále tak je hotová dálnice D52 pouze od Brna k Pohořelicím, jejíž stavba skončila v roce 1996.