V cyklobistru si lze opravit i kolo. Za jídlo a pití se platí do kasičky

  18:38
Přes Šatov na Znojemsku vede frekventovaná cyklostezka z Prahy až do Vídně. Nejčastěji sem tedy turisté přijíždějí v dresu a s helmou na hlavě. Nově jim slouží samoobslužné bistro, kde si mohou opravit i kolo.

Majitel cyklobistra v Šatově Tomáš Malach s dcerou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Tomáš Malach se z okna svého domu dlouho díval na neudržovaný obecní pozemek, ale pak se rozhodl k činu. Městys mu parcelu bezplatně zapůjčil a on na ní postavil jediné samoobslužné cyklobistro v Česku. Funguje na principu vezmeš – zaplatíš. A na důvěře. Nikdo tady neobsluhuje. Lidé si zkrátka vezmou jídlo nebo pití a peníze dají do kasičky. „Věříme všem, ale máme tu i kameru,“ směje se Malach s tím, že každým dnem přibude také terminál na platební karty.

Starostu Šatova Petra Javůrka (Sdružení nestraníků) záměr překvapil. Sám se s tímto způsobem občerstvení, jehož různé podoby jsou ve světě i na několika místech u nás k vidění, ještě nesetkal. „Jsem rád, že něco takového vzniklo právě v naší obci. Je dobře, že je projekt založen na lidské důvěře a poctivosti. Provozovatelům držím palce,“ podotýká.

A ti zatím mají štěstí jen na samé poctivce. Projíždějícím zájemcům nabízí drobné občerstvení jako sušenky, čokolády, bonbony nebo jablka a nápoje. U bistra už také kvetou sazeničky rajčat či paprik a je tu i několik hlav révy. „Ta není do lisu, ale na jídlo. Kdo sem přijede, může si utrhnout, je to takový bonus,“ tvrdí Malach. Ovoce a zelenina bude k snědku zdarma. „Snad nám to lidé neodvezou v igelitkách,“ usmívá se.

Otevřeno je tu sezonně, respektive dokud počasí dovolí, a to denně do devíti večer, na noc se bistro zamyká. K návštěvě může turisty motivovat i fakt, že část výdělku věnuje provozovatel – občanské sdružení Happy People – městskému útulku pro psy v Načeraticích.

První samoobslužné cyklobistro se pro projíždějící stalo také místem první pomoci. Najdou zde bednu s nářadím, aby si sami mohli opravit případný defekt na kole.

Přitáhne pozornost, tvrdí odborník

Odborník na cestovní ruch Pavel Kovařík věří, že šatovský projekt nezapadne. „Jde o sympatický počin. Dokonce si myslím, že bistro může přitahovat pozornost a řada turistů ho sem přijede vyloženě vyzkoušet. Tato rarita navíc může pomoci obci v marketingu, přece jen je to další důvod, proč si naplánovat trasu přes Šatov, eventuálně navštívit náš region,“ přemítá Kovařík.

I Petr Marek, prezident Českého svazu cyklistiky, samoobslužné cyklobistro považuje za dobrý nápad. „Myslím si, že drtivá většina cyklistů tuto službu uvítá a zároveň ji nebude zneužívat,“ míní. A dodává, že dnes už je na většině cyklostezek místo, kde je možné se najíst a napít. Zkušený cyklista se na to však nespoléhá a vždy s sebou má alespoň základní občerstvení. „Nicméně pokud je jiná možnost, řada cyklistů ji využívá,“ má jasno.

Podle Jiřího Janouška z Klubu cyklistů Brno je občerstvení na výletě na kole – ať už jde o „švih“ pro závodníky na 150 kilometrů, či vyjížďku s rodinou – když už ne příjemnou nutností, tak mnohdy přímo cílem. „Většinou ale navštěvujeme kavárny či restaurace se zahrádkou, kde víme, že je příjemné prostředí, hezký výhled a milá obsluha. Dát si dobré kafe, zákusek a trochu kultury k tomu, to je jistý způsob života. Na jižní Moravě ho má spousta lidí často spojený s vinnými sklepy,“ popisuje Janoušek.

Z tohoto pohledu je na tom podle jeho mínění rozhodně hůře západní část kraje směrem na Vysočinu a severní část nad Brnem. Dobře naopak turistické regiony kolem Nových Mlýnů, Pálavy a vinařských stezek.

Janoušek tvrdí, že výkonnostní a silniční cyklisté z jeho okolí by se u šatovského bistra nezastavili. „Na druhou stranu pro lidi, kteří někam jedou a plánují si cestu i s ohledem na občerstvení, nebo pro rodiny s dětmi, které ještě tolik nevydrží, to může být dobrý překlenovací bod,“ upozorňuje Janoušek.

Lesní bar vykradli, ale daří se mu

Samoobslužná bistra už v České republice fungují. Například třetím rokem Lesní bar v Moravském krasu. Není sice přímo zaměřený na cyklisty, ale ti tady i tak mají hlavní zastoupení. Podle šéfa Ekologického volnočasového centra Švýcárna a jednoho z autorů projektu Roberta Kubáně sem přichází 90 procent zákazníků, kteří zaplatí – i víc, než je v ceníku, 9,9 procenta dá peněz méně nebo žádné a naprosté výjimky bistro vykradou.

„Musíte počítat s rizikem a nenechat se odradit. Nás hned na začátku vykradli několikrát. Ale dnes jde o jeden z našich nejméně nákladných a nejvíce úspěšných projektů,“ popisuje své zkušenosti Kubáň. Vše, co tady vydělají, investují do rozvoje – aktuálně je Lesní bar v provizoriu, posouvá se asi o 20 metrů a bude mít zhruba šestkrát větší zázemí.

Ačkoliv bistro v Šatově funguje jen chvíli, už teď Malach uvažuje, že jej přesune blíže k silnici, aby měli cyklisté komfortnější přístup. A je dokonce ve hře, že jich na Znojemsku vybuduje hned několik.

V prvním šatovském cyklobistru se navíc snaží každý druhý víkend uspořádat nějakou společenskou akci. Těmi nejbližšími jsou 17. června dětský pětiboj a poslední červnový víkend tady budou očekávat závodníky Vinařské 50 Author Znovín Cup.

  • Nejčtenější

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Za bitku v brněnském ghettu padly tresty, dvě podmínky a tři roky vězení

18. března 2024  15:59

Rozruch, který se pokoušela uklidnit policie i ministr vnitra Vít Rakušan, vyvolala loni v létě ve...

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...