Cvrčci a mouční červi se dají ochutnat na přednášce, sloní maso v restauraci

  20:19aktualizováno  20:19
Skleněné nádoby s červy různých velikostí, šváby, vážkami nebo brouky. Pohled jako do spižírny čarodějnice se mi naskytl při zahájení přednášky s ochutnávkami hmyzích specialit na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010). | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Nohaté potvory zde představili jako běžnou potravinu třetího tisíciletí. Některé z hmyzích jídel jsem se rozhodl ochutnat. Sušení trubci ke mně doputovali v menší sklenici. Jejich chuť mi připomínala arašídové křupky.

Včelí pochoutka má ale jednu výraznou přednost – jedinečné a příjemné křupnutí. To žádný z výrobků, které si na této vlastnosti velmi zakládají, nemá. Snadno se ale sousto zachytí mezi zuby, což při první ochutnávce není zrovna příjemný pocit.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Větší výzvou jsou ale cvrčci na másle a česneku. Pozorně jsem si prohlédl zkrouceného tvora, kterého servírovali přímo z pánve. Právě jsem udělal největší chybu degustačního dne. Veškerá zvědavost najednou zmizela a jediné, co se mi honí v hlavě, je, jak to mít co nejrychleji za sebou.

Sbírám odvahu a napočtvrté se skutečně do cvrčka zakousnu. Je nevýrazný a ústa plní chuť česneku. Znovu to však mezi zuby křupe. Po nejistém začátku mě však čeká příjemné překvapení. Pomocník přede mne postavil tác s jednohubkami, který zdobí přibližně tři centimetry dlouhý moučný červ.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Raději si jej podrobně neprohlížím. "Je to dobrý tip, co servírovat na party," prohodí organizátorka Marie Borkovcová a v jejím hlase se kupodivu nenachází ani náznak sarkasmu. Chutná jako kousek kukuřičného chleba, ale podobné občerstvení bych si dovolil servírovat jen opravdu dobrým známým.

Hadí, sloní i pštrosí maso

Ten kdo promeškal úterní ochutnávku hmyzu na brněnské Masarykově univerzitě, nemusí smutnit. Exotické, netradiční a cizokrajné speciality se dají ochutnat i v restauracích či se dají zakoupit v obchodech s delikatesami.

Kupříkladu brněnská firma Snailex Plus svým zákazníkům nabízí skleničky se šnečími játry, kaviárem, šnečí polévkou či paštikou. "Pocházejí od českých chovatelů, tyto speciality jsou hodně oblíbené," uvedla Dorota Součková ze šnečí farmy.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Neobvyklou specialitu posílají jak českým, tak i zahraničním labužníkům. "Máme svůj internetový obchod, kde si můžete objednat, na co máte chuť. Šneky si nekupují pouze restaurace, ale i lidé domů, třeba jako lahůdku pro významné příležitosti," řekla Součková.

Další netypickou specialitou v moravských kuchyních mohou být pštrosí vejce i maso. Ingredience se dají koupit ve dvou jihomoravských pštrosích farmách poblíž Doubravice.

Pštrosí maso přijde zákazníky na tři sta korun za kilogram. Za jedno vejce obří velikosti gurmeti platí kolem dvou set korun. Exotické labužnické kousky jsou k dostání i v supermarketu Makro.

"Nabízíme nejrůznější druhy mas. U nás se dá koupit maso klokaní, krokodýlí a bizoní. V nabídce jsou také tropické ryby, chobotnice, sépie či ústřice," popsal Stanislav Zukal z obchodního gigantu Makro.

Kdo nemá odvahu zkoušet netradiční suroviny vařit ve své kuchyni, z cizokrajných pochoutek má na výběr v restauraci Boulevard Restaurant na Lidické ulici v Brně.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

"Jednou za čas máme exotickou kuchyni. Hosté si tak mohou objednat maso z hrocha, slona či bizona. Chceme nabízet i speciality z hadího masa," popsal číšník Michal Berdis.

Podle něj je o podobné delikatesy velký zájem. "Lidé si stoly rezervují na internetu. Třeba maso ze slona vypadá na talíři moc zajímavě," popsal Berdis.

V jihomoravské metropoli se dají snadno ochutnat netradiční dobroty ve vietnamských bistrech na ulici Olomoucká. Ve vitríně jsou malí červíci i vejce "s překvapením". Takzvaná "Balut" jsou totiž kachní vejce, která ukrývají ještě nevyvinutý zárodek.

Autoři:

Nejčtenější

Učitelkám se na procházce ztratil dvouletý hoch, zjistili to až rodiče

Učitelkám v Brně se zatoulal dvouletý chlapec

Policie vyšetřuje incident v brněnské soukromé školce, kde se při procházce ztratil teprve dvouletý chlapec. Ukázalo se...

Při srážce autobusu s nákladním autem zemřela v Brně jedna cestující

V Brně se srazil autobus s nákladním autem. Zranilo se osm lidí.

Ve Vídeňské ulici v Brně se ve směru z centra před polednem srazilo nákladní auto s autobusem. Zranilo se osm lidí...

Plekancův vynález na buly teď pomáhá Kometě

Mistr vhazování v akci. Tomáš Plekanec zlepšuje buly Komety svými radami i...

Často přehlížené, přesto mimořádně důležité jsou v hokeji souboje na buly. V Kometě mají na jejich pilování unikátního...

Tříletý kluk odešel bez povšimnutí ze školky domů, případ řeší inspekce

Malý chlapec bez povšimnutí opustil školku

Školní inspekce prověřuje mateřskou školu v brněnských Žabovřeskách, ze které bez vědomí učitelek odešel teprve...

VIDEO: Žena stáhla opilému muži kalhoty, při osahávání jej okradla

Zlodějka stáhla mladíkovi kalhoty a osahávala jej

Originální fintou odvedla sedmapadesátiletá zlodějka v Brně pozornost muže, jehož se chystala okrást. Opilému...

Další z rubriky

Učitelkám se na procházce ztratil dvouletý hoch, zjistili to až rodiče

Učitelkám v Brně se zatoulal dvouletý chlapec

Policie vyšetřuje incident v brněnské soukromé školce, kde se při procházce ztratil teprve dvouletý chlapec. Ukázalo se...

Při srážce autobusu s nákladním autem zemřela v Brně jedna cestující

V Brně se srazil autobus s nákladním autem. Zranilo se osm lidí.

Ve Vídeňské ulici v Brně se ve směru z centra před polednem srazilo nákladní auto s autobusem. Zranilo se osm lidí...

Tříletý kluk odešel bez povšimnutí ze školky domů, případ řeší inspekce

Malý chlapec bez povšimnutí opustil školku

Školní inspekce prověřuje mateřskou školu v brněnských Žabovřeskách, ze které bez vědomí učitelek odešel teprve...

Olympia slaví dvacet let. Teď cílíme na gastronomii, říká ředitel Pazour

Jan Pazour šéfuje od roku 2011 brněnské Olympii za provozovatelskou firmu ECE...

Už dvě dekády chodí zákazníci za nákupy i zábavou do obřího obchodního centra Olympia. Od otevření se drží na špici...

Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku
Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku

Na 7. září připadá Světový den Duchennovy svalové dystrofie. Tímto vzácným genetickým onemocněním trpí i Jaroslav, který je v současnosti plně odkázaný na pomoc druhých.

Najdete na iDNES.cz