Úterý 22. září 2020, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 22. září 2020 Darina

Cvrčci a mouční červi se dají ochutnat na přednášce, sloní maso v restauraci

  20:19aktualizováno  20:19
Skleněné nádoby s červy různých velikostí, šváby, vážkami nebo brouky. Pohled jako do spižírny čarodějnice se mi naskytl při zahájení přednášky s ochutnávkami hmyzích specialit na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010). | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Nohaté potvory zde představili jako běžnou potravinu třetího tisíciletí. Některé z hmyzích jídel jsem se rozhodl ochutnat. Sušení trubci ke mně doputovali v menší sklenici. Jejich chuť mi připomínala arašídové křupky.

Včelí pochoutka má ale jednu výraznou přednost – jedinečné a příjemné křupnutí. To žádný z výrobků, které si na této vlastnosti velmi zakládají, nemá. Snadno se ale sousto zachytí mezi zuby, což při první ochutnávce není zrovna příjemný pocit.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Větší výzvou jsou ale cvrčci na másle a česneku. Pozorně jsem si prohlédl zkrouceného tvora, kterého servírovali přímo z pánve. Právě jsem udělal největší chybu degustačního dne. Veškerá zvědavost najednou zmizela a jediné, co se mi honí v hlavě, je, jak to mít co nejrychleji za sebou.

Sbírám odvahu a napočtvrté se skutečně do cvrčka zakousnu. Je nevýrazný a ústa plní chuť česneku. Znovu to však mezi zuby křupe. Po nejistém začátku mě však čeká příjemné překvapení. Pomocník přede mne postavil tác s jednohubkami, který zdobí přibližně tři centimetry dlouhý moučný červ.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Raději si jej podrobně neprohlížím. "Je to dobrý tip, co servírovat na party," prohodí organizátorka Marie Borkovcová a v jejím hlase se kupodivu nenachází ani náznak sarkasmu. Chutná jako kousek kukuřičného chleba, ale podobné občerstvení bych si dovolil servírovat jen opravdu dobrým známým.

Hadí, sloní i pštrosí maso

Ten kdo promeškal úterní ochutnávku hmyzu na brněnské Masarykově univerzitě, nemusí smutnit. Exotické, netradiční a cizokrajné speciality se dají ochutnat i v restauracích či se dají zakoupit v obchodech s delikatesami.

Kupříkladu brněnská firma Snailex Plus svým zákazníkům nabízí skleničky se šnečími játry, kaviárem, šnečí polévkou či paštikou. "Pocházejí od českých chovatelů, tyto speciality jsou hodně oblíbené," uvedla Dorota Součková ze šnečí farmy.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Neobvyklou specialitu posílají jak českým, tak i zahraničním labužníkům. "Máme svůj internetový obchod, kde si můžete objednat, na co máte chuť. Šneky si nekupují pouze restaurace, ale i lidé domů, třeba jako lahůdku pro významné příležitosti," řekla Součková.

Další netypickou specialitou v moravských kuchyních mohou být pštrosí vejce i maso. Ingredience se dají koupit ve dvou jihomoravských pštrosích farmách poblíž Doubravice.

Pštrosí maso přijde zákazníky na tři sta korun za kilogram. Za jedno vejce obří velikosti gurmeti platí kolem dvou set korun. Exotické labužnické kousky jsou k dostání i v supermarketu Makro.

"Nabízíme nejrůznější druhy mas. U nás se dá koupit maso klokaní, krokodýlí a bizoní. V nabídce jsou také tropické ryby, chobotnice, sépie či ústřice," popsal Stanislav Zukal z obchodního gigantu Makro.

Kdo nemá odvahu zkoušet netradiční suroviny vařit ve své kuchyni, z cizokrajných pochoutek má na výběr v restauraci Boulevard Restaurant na Lidické ulici v Brně.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

"Jednou za čas máme exotickou kuchyni. Hosté si tak mohou objednat maso z hrocha, slona či bizona. Chceme nabízet i speciality z hadího masa," popsal číšník Michal Berdis.

Podle něj je o podobné delikatesy velký zájem. "Lidé si stoly rezervují na internetu. Třeba maso ze slona vypadá na talíři moc zajímavě," popsal Berdis.

V jihomoravské metropoli se dají snadno ochutnat netradiční dobroty ve vietnamských bistrech na ulici Olomoucká. Ve vitríně jsou malí červíci i vejce "s překvapením". Takzvaná "Balut" jsou totiž kachní vejce, která ukrývají ještě nevyvinutý zárodek.

Autoři:
  • Nejčtenější

„Znojemské“ okurky jsou letos i z Turecka, lidé si stěžují na chuť bláta

Čekali byste, že nakládané okurky prodávané pod tradiční značkou Znojmia jsou vypěstované na jižní Moravě? Ale kdeže....

K trase „Hitlerovy“ dálnice u Kuřimi dostal úřad tisíce námitek od robotů

O „Hitlerovu“ dálnici poblíž Kuřimi se bude znovu bojovat před soudem. Odpůrci trasy R43, kterou ve čtvrtek schválí...

Přestaňte děsit lidi, jinak návaly u testů neskončí, apeluje epidemioložka

Hygienici na jižní Moravě nestíhají trasovat kontakty nakažených koronavirem, chtějí změnit systém. Testovat se chce...

Kamarád z žertu vyměnil značku u auta, řidiče kvůli tomu chytili podnapilého

Kamarádův žert asi příliš nepobavil řidiče, který v sobotu projížděl Brnem. Netušil, že má na autě každou registrační...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Banditu“ s mačetou v lese zkrotili policisté taserem, teď je v kómatu

Premium Luděk Hrubý, někdejší šéf brněnské chuligánské skupiny Johny Kentus Gang a aktér několika kauz, leží po zásahu...

Nebezpečná místa Česka: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

Zemřela poslední brněnská žena, která přežila holokaust. Napsala o něm knihu

Týden před svými devadesátinami zemřela v sobotu večer v Brně Erika Bezdíčková, rozená Kellermannová. Byla poslední...

V nemocnicích zase hrozí odklad operací, upozorňuje covidový koordinátor

Premium Nemocnice plní pacienti s koronavirem. Druhá půle září přinese další tlak na lůžka. „Musíme se připravit na krizový...

Byl jsem pod tlakem a měl jsem strach o rodinu, řekl u soudu Švachula

Největší brněnskou korupční kauzu, pojmenovanou Stoka, začali dnes řešit soudci Krajského soudu v Brně. Obžalovaný...

Brněnská nemocnice vyšle po kraji covid-bus, bude provádět testy

Díky novému elektrobusu zvýší Fakultní nemocnice Brno od října počet testů na koronavirus. Takzvaný covid-bus může...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Jeho prsty byly najednou ve mně, obvinila fotografa ze zneužití Ratajkowski

Emily Ratajkowski (29) zveřejnila obsáhlou esej, ve které obvinila fotografa Jonathana Ledera ze sexuálního zneužití....

Nová data ukázala alarmující poměr pozitivních testů. Už je nad 20 %

Epidemie koronaviru se v Česku vymyká kontrole. Napovídá tomu ukazatel, který měří poměr pozitivních testů oproti všem...