Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata

Cvrčci a mouční červi se dají ochutnat na přednášce, sloní maso v restauraci

  20:19
Skleněné nádoby s červy různých velikostí, šváby, vážkami nebo brouky. Pohled jako do spižírny čarodějnice se mi naskytl při zahájení přednášky s ochutnávkami hmyzích specialit na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.
Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010). | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Nohaté potvory zde představili jako běžnou potravinu třetího tisíciletí. Některé z hmyzích jídel jsem se rozhodl ochutnat. Sušení trubci ke mně doputovali v menší sklenici. Jejich chuť mi připomínala arašídové křupky.

Včelí pochoutka má ale jednu výraznou přednost – jedinečné a příjemné křupnutí. To žádný z výrobků, které si na této vlastnosti velmi zakládají, nemá. Snadno se ale sousto zachytí mezi zuby, což při první ochutnávce není zrovna příjemný pocit.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Větší výzvou jsou ale cvrčci na másle a česneku. Pozorně jsem si prohlédl zkrouceného tvora, kterého servírovali přímo z pánve. Právě jsem udělal největší chybu degustačního dne. Veškerá zvědavost najednou zmizela a jediné, co se mi honí v hlavě, je, jak to mít co nejrychleji za sebou.

Sbírám odvahu a napočtvrté se skutečně do cvrčka zakousnu. Je nevýrazný a ústa plní chuť česneku. Znovu to však mezi zuby křupe. Po nejistém začátku mě však čeká příjemné překvapení. Pomocník přede mne postavil tác s jednohubkami, který zdobí přibližně tři centimetry dlouhý moučný červ.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Raději si jej podrobně neprohlížím. "Je to dobrý tip, co servírovat na party," prohodí organizátorka Marie Borkovcová a v jejím hlase se kupodivu nenachází ani náznak sarkasmu. Chutná jako kousek kukuřičného chleba, ale podobné občerstvení bych si dovolil servírovat jen opravdu dobrým známým.

Hadí, sloní i pštrosí maso

Ten kdo promeškal úterní ochutnávku hmyzu na brněnské Masarykově univerzitě, nemusí smutnit. Exotické, netradiční a cizokrajné speciality se dají ochutnat i v restauracích či se dají zakoupit v obchodech s delikatesami.

Kupříkladu brněnská firma Snailex Plus svým zákazníkům nabízí skleničky se šnečími játry, kaviárem, šnečí polévkou či paštikou. "Pocházejí od českých chovatelů, tyto speciality jsou hodně oblíbené," uvedla Dorota Součková ze šnečí farmy.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Neobvyklou specialitu posílají jak českým, tak i zahraničním labužníkům. "Máme svůj internetový obchod, kde si můžete objednat, na co máte chuť. Šneky si nekupují pouze restaurace, ale i lidé domů, třeba jako lahůdku pro významné příležitosti," řekla Součková.

Další netypickou specialitou v moravských kuchyních mohou být pštrosí vejce i maso. Ingredience se dají koupit ve dvou jihomoravských pštrosích farmách poblíž Doubravice.

Pštrosí maso přijde zákazníky na tři sta korun za kilogram. Za jedno vejce obří velikosti gurmeti platí kolem dvou set korun. Exotické labužnické kousky jsou k dostání i v supermarketu Makro.

"Nabízíme nejrůznější druhy mas. U nás se dá koupit maso klokaní, krokodýlí a bizoní. V nabídce jsou také tropické ryby, chobotnice, sépie či ústřice," popsal Stanislav Zukal z obchodního gigantu Makro.

Kdo nemá odvahu zkoušet netradiční suroviny vařit ve své kuchyni, z cizokrajných pochoutek má na výběr v restauraci Boulevard Restaurant na Lidické ulici v Brně.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

"Jednou za čas máme exotickou kuchyni. Hosté si tak mohou objednat maso z hrocha, slona či bizona. Chceme nabízet i speciality z hadího masa," popsal číšník Michal Berdis.

Podle něj je o podobné delikatesy velký zájem. "Lidé si stoly rezervují na internetu. Třeba maso ze slona vypadá na talíři moc zajímavě," popsal Berdis.

V jihomoravské metropoli se dají snadno ochutnat netradiční dobroty ve vietnamských bistrech na ulici Olomoucká. Ve vitríně jsou malí červíci i vejce "s překvapením". Takzvaná "Balut" jsou totiž kachní vejce, která ukrývají ještě nevyvinutý zárodek.

Autoři:
  • Nejčtenější

Žák gymnázia při vyučování skočil z druhého patra, má středně těžká zranění

Policisté se zabývají pádem nezletilého chlapce z okna gymnázia v Boskovicích na Blanensku. Podle informací redakce...

Zdrogovaný pobodal v Brně školačku. Vybíral náhodně, nejdřív ji obtěžoval

Muž v Brně, který byl zřejmě pod vlivem drog, napadl na ulici školačku a způsobil jí zranění. Útočníka zadržel náhodný...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chlapec, který skočil z okna gymnázia, je po operaci ve stabilizovaném stavu

Chlapec, který v úterý vyskočil z okna gymnázia v Boskovicích na Blanensku, je po operaci a jeho stav je stabilizovaný....

Pády favoritů, Boleslav a Kladno slaví první výhry. Kometa i přes góly dál tápe

Po třetím kole hokejové extraligy už není žádného stoprocentního týmu. Jak Hradec, tak i Karlovy Vary totiž v pátečním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pro muže obviněného z pokusu o vraždu dítěte v Brně chce policie vazbu

Muže podezřelého ze středečního pobodání školačky v Brně policisté obvinili z pokusu o vraždu dítěte a v pátek navrhli...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Kraj chce víc peněz od státu, podporu pro návrh změny ale teprve hledá

Zatímco na vládní úrovni se koaliční představitelé přou kde a co škrtnout, jejich straničtí kolegové z regionální...

Umělci pracují s emocemi. Je v pořádku, že se nesnášejí, říká brněnský sochař

Podrážděné reakce na sochařské výtvory jsou odrazem společnosti, míní odborník Michal Gabriel. Dost brněnských soch je...

Z vazby ho nepustili. Soud rozhodl o muži, který pobodal dívku v Brně

V sobotu dopoledne rozhodl soud o vazbě pro muže, který ve středu pobodal školačku v Brně. Za pokus o vraždu mu hrozí...

Brno „okupuje“ obří brouk, propracované modely umělci vytvářeli 15 tisíc hodin

Obrovský nosorožík filipínský v nadživotní velikosti nově zdobí centrum Brna. Realistický model brouka si mohou lidé...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...