Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dort se škvarky, arašídy s rybízem? Cukrařina je bádání, říká inovátorka

  13:08
Odvážnější dorty byste v Brně hledali těžko. Šárka Divácká, která se řemeslu naučila sama od podlahy, totiž peče „jinak“. V roce 2017 si otevřela vlastní cukrárnu, jejíž poloha nemůže být poetičtější. Dorty jako vystřižené z Carollovy nesmrtelné klasiky Alenka v říši divů se prodávají hned vedle jazzového baru U kouřícího králíka u Mendlova náměstí.
Šárka Divácká si v Brně otevřela cukrárnu Sorry – pečeme jinak. A nabízí v nich...

Šárka Divácká si v Brně otevřela cukrárnu Sorry – pečeme jinak. A nabízí v nich opravdu originální pochoutky. | foto: archiv Šárky Divácké

„Když jsem cukrárnu otevírala, nechtěla jsem nikoho kopírovat. Trendem tehdy byly kusové dezerty nebo rozmrazené dorty, taková klasika ještě z devadesátek, a tak jsem si vymyslela vlastní disciplínu,“ vzpomíná Divácká na začátky svého podniku.

Do Brna ji z Prahy zaválo studium na Univerzitě obrany. Dnes s úsměvem vzpomíná, jak s nulovou praxí neúspěšně roznášela životopisy po pražských gastro podnicích a teď se s vyhlášenými kuchaři setkává na kulinářských akcích.

Její podnik se jmenuje netradičně „Sorry – pečeme jinak.“ Nemá jít však o výsměch komukoliv. Cílem „samoučené“ dortové umělkyně bylo péct z kvalitních surovin, což tehdy v českém cukrářském rybníce nebylo zvykem. Dnes už je to u většiny cukrářů lepší, název brněnského podniku však pořád sedí.

Čeští zákazníci občas zírají, k zákuskům po francouzsku je třeba se projíst

Rodí se tam totiž i nové recepty, které jsou poněkud netradiční. „Samotný vývoj receptu zabere asi dva měsíce, než ho doladím k dokonalosti. Musím vše vyvážit, porozumět technologii, chemii. Důležité je pochopit procesy uvnitř těsta. Cukrařina je bádáním se spoustou proměnných,“ přibližuje Divácká časově náročný proces, který vede k chuťově i vzhledově vyladěným dortům.

Při jejich výrobě záleží třeba i na tom, jaké je roční období a co jí kráva, jejíž mléko se v kuchyni používá. Od toho se totiž může odvíjet třeba kvalita a konzistence krémů, při každé malé změně se potom s ingrediencemi pracuje trochu jinak.

„Je třeba rozvířit stojaté vody“

Podle Divácké neměla česká cukrařina takovou osvětu, jakou dal například Zdeněk Pohlreich oblasti gastra. Proto je její rozlet pozvolný, za poslední dva roky nicméně ušla obrovský kus cesty. „Cukrařina je maraton, kuchařina je sprint. Neříkám, co je dobře nebo špatně. Na kuchařinu se lépe kouká a vidíte i rychleji výsledek,“ zamýšlí se.

Překvapuje ji rychlost, s jakou někteří cukráři v Česku vydávají své kuchařky, protože celý proces s odzkoušením receptů je poměrně zdlouhavý, pokud je člověk z velké části pouze nekopíruje.

„Myslím, že není možné vydávat dvě kuchařky ročně a dodržet přitom všechny zásady, které by cukrář měl mít. Mám kolem sebe ale velmi talentované kolegy, kteří pečením žijí a dělají to velmi poctivě, hrají si s ingrediencemi, se vzhledem, s technologiemi. Je potřeba rozvířit naše stojaté vody a posunout cukrařinu dál. Tak to dělají třeba Vlad Ryasnyy v Brně nebo Zlata Otavová, která se specializuje na vývoj receptů. Také brněnská zmrzlinárna Ještě jednu si zakládá na kvalitě,“ vyzdvihuje Divácká.

Řádové sestry se vrhly na pečení, do jejich kavárny si troufají i nevěřící

Její podnik, který vynesl do výšin, má dnes už 16 zaměstnanců, ti se od kreativní cukrářky učí všemu potřebnému v nevšedním umění. „Když nám dojde surovina, musíme být schopní nahradit recepturu tak, aby zákazník nepoznal rozdíl oproti původní chuti. K tomu je důležité znát přepočty, vědět, co čím nahradit,“ vysvětluje Divácká. Do dortů dávají například více soli, než je u sladkého zvykem, a k tomu ještě balzamikový ocet.

Teď je jejich zřejmě nejodvázanějším dortem „Chleba se škvarkama“, který v sobě ukrývá nefalšované masové škvarky a povidla. Kromě neobvyklých kombinací a chutí se Divácká soustředí i na tradiční dorty, kterým se snaží vdechnout novou originalitu. Novinkou je tak dort zvaný „Buď burák“, který snoubí chuť arašídů s červeným rybízem. „Taky máte pocit, že je to jedno z nejhorších ovocí na světě? Je kyselý, nikdy ho snad nikdo neochutnal zralý, ale zaručuji, že v kombinaci s arašídy chutná výborně,“ popisuje Divácká, která vystupovala třeba i jako vyzyvatelka v pořadu Masterchef.

Horká čokoláda s práskacím práškem

V nabídce měli jednu dobu i Popelník s krémem z majonézy. „To byla metoda pokus – omyl, chuť popela vznikla díky reakci kávy a sody na pečení. Bez pokusů by to nešlo, ale k jiné reakci někdy stačí i změna tlaku,“ odhaluje dortová alchymistka. V žertu dodává, že její cukrárna je asi výjimečná i tím, že nejvíc využívá právní pomoci. Třeba právě na dort s příchutí popela se k ní totiž donesla výjimečná stížnost, když se někomu nelíbila domnělá propagace kouření.

„Nerada se přizpůsobuji ročním obdobím, ale už na nás tlačí Vánoce, tak jsme teď přišli třeba s kouzelnou horkou čokoládou, která ‚zpívá’ díky práskacímu prášku. Zní to podobně jako praskající dřevo v krbu, vyvolá to v zákazníkovi emoci, dětská léta, přenese ho to ke krbu, na chvíli se zasní…,“ básní Divácká o jedné z novinek v nápojovém lístku, který může být stejně nevyzpytatelný jako ingredience v jejích dortech.

Do Peče celá země přihlásila finalistku matka, při tréninku nabrala 12 kilo

Kromě vymýšlení nových receptů se věnuje zaučování cukrářek, které přijímá. „Dívám se i na to, jaký jsou typ, jakou mají pleť a oči nebo vlasy. Podle toho totiž třeba i vím, jak budou míchat krémy. Jestli se budou srážet, nebo budou řídké na základě toho, jestli je slečna teplý, nebo studený typ. Záleží i na tom, jestli jsou pravačky nebo levačky. Když zdobíte dort a učil vás to někdo, kdo k tomu používá levou ruku, tak pokud jste pravák, budete ho zdobit asi o deset minut déle a nikdy nebude tak krásný. I na to musíme myslet,“ líčí cukrářka.

Energii a kreativitu čerpá z různorodých aktivit, baví ji číst, psát i sportovat. Říká o sobě, že je nadšená téměř ze všeho. Sama napsala povídku k návodu, jak složit origami jeřába. Toho si hosté mohou během posezení v kavárně poskládat a nechat zavěsit na lustr u vstupu, kde bude symbolizovat štěstí, které by nemělo uletět.

Autor:
  • Nejčtenější

Extravagantní vilu u Brna za desítky milionů nechává nová majitelka zbourat

Víc než dvacet let stála v Rozdrojovicích u Brna vila, která na první pohled upoutala pozornost každého. Jednak svou velikostí, která značně převyšovala domy v okolí, především však extravagantní...

26. listopadu 2024  12:23

Plzeň zaskočila lídra, Třinec se opět raduje. Otočky Litvínova a Boleslavi

Zaváhání favoritů i otočky nepříznivého stavu nabídlo 24. kolo hokejové extraligy. Vedoucí Pardubice nestačily na předposlední Plzeň (2:5), Litvínov otočil s Vítkovicemi na konečných 3:2. Mladá...

1. prosince 2024  15:20,  aktualizováno  21:37

Urážel zaměstnance, budovy chátrají. Problémový šéf končí v obou nemocnicích

Ještě před pár měsíci šéfoval Pavel Piler oběma městským špitálům v Brně – úrazovce i Nemocnici Milosrdných bratří. Po zářijové rezignaci, kterou vyvrcholila kauza v prvním špitálu, kdy nesloužící...

28. listopadu 2024  12:23

Sparta ovládla šlágr, Pardubice zvýšily náskok. Slaví i Třinec, derby pro Vary

Hokejová extraliga pokračovala 23. kolem. Třinec si poradil s Olomoucí 3:2, Pardubice v Liberci otočily na 4:1. Sparta v Litvínově vyhrála 4:0, západočeské derby ovládly Karlovy Vary 3:0. Brněnská...

29. listopadu 2024  16:50,  aktualizováno  21:06

Stovky vjezdů do zákazu jedním autem. Drzé řidiče mají v Brně zastavit sloupky

Jedině s povolenkou mohou jet řidiči autem do historického centra Brna, jenže někdy to ve středu města vypadá spíš jako na průtahu. Někteří řidiči si totiž z pravidel pohybu v pěší zóně nic nedělají,...

28. listopadu 2024  6:13

Pečují o nejohroženější děti, kvůli nízkým platům však mnozí mají druhou práci

Na jižní Moravě jsou jen tři zařízení, která zajistí ohroženým dětem péči a ochranu, když se jejich rodina ocitne v krizi. Třeba z důvodu násilí, závislostí rodičů nebo bytové nouze a špatného...

4. prosince 2024  6:16

I druhou bitvu nejlepších týmů minulé sezony vyhrály liberecké volejbalistky

Také druhou reprízu finále minulé sezony vyhrály v extralize liberecké volejbalisty, tentokrát doma porazily Šelmy 3:2. Předehrávku 13. kola mohly ukončit už po čtvrtém setu, ale neproměnily tři...

3. prosince 2024  21:35

Plzeňští futsalisté obhájili vítězství v domácím poháru, Helasu gól nedovolili

Plzeňští futsalisté obhájili vítězství v Poháru SFČR. Ve finále v Kutné Hoře porazili Západočeši 4:0 Helas Brno, které zdolali i minulý rok při svém premiérovém pohárovém triumfu.

3. prosince 2024  20:27

Výchova čertem nefunguje a Mikuláš by to měl vědět, říká psycholožka

Premium

Mikuláš může mít dveře k dítěti otevřené, u čerta by rodiče jeho pozvání měli zvážit. Ani uhlí jako nadílka nedává podle psycholožky Zuzany Masopustové smysl. Dítě by podle ní především mělo vědět,...

3. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Alena Zárybnická žije na čtyřech kolech. Obytňák využívá na práci i odpočinek

Česká meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická je doma ve Špindlerově Mlýně. Ke svému skromnému bydlení ve...

Profesionální společnice líčí strasti své práce, sexu je málo

Jade Blairová je profesionální společnicí. Muži si ji najímají, aby jim dělala společnost. Většina lidí si myslí, že...