Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čtrnáctiletá dívka pobodala matku kamaráda. Lidé v obci se dětí bojí

  • 105
I hádka mezi dětmi může mít velmi tragické následky. Čtrnáctiletou dívku z Letovic na Blanensku dovedla až k těžko uvěřitelnému činu. Kuchyňským nožem pobodala matku svého kamaráda. A tak vážně, že bez rychlé lékařské pomoci by čtyřiačtyřicetiletá žena zřejmě zemřela.

Kdyby bylo dívce o rok více, policisté by už její čin vyšetřovali jako pokus o vraždu. Protože se jednalo o školačku, převezli ji do diagnostického ústavu.

Zraněná žena se léčí ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. "V současné době je zraněná již ve stabilizovaném stavu," uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Dívka se scházela s partou čtrnácti až sedmnáctiletých dětí na bývalém koupališti v Moravské Chrastové, která je od Letovic vzdálená jen několik kilometrů.

Podle místních se první roztržka mezi dětmi odehrála při čarodějnické oslavě posledního dubna. Parta se tam nepohodla se synem zraněné ženy. A v pátek, kdy došlo k jejímu napadení, v hádce pokračovala. Svár se dále odvíjel i v místní hospodě, kam přišel i otec tohoto mladíka. Otce i syna pak parta sledovala až k bytovce, ve které bydlí.

Zazvonili hned na několik zvonků, ale když nikdo nevycházel, většina party to vzdala. Dívka se však vrátila, stiskla zvonek znovu a v té chvíli vyšla z domu mladíkova matka.

"Bez zjevné příčiny matku napadla kuchyňským nožem, který měl čepel dlouhou asi deset centimetrů," uvedla policejní mluvčí.

Čtrnáctiletá dívka chodí do osmé třídy Základní školy v Letovicích a učitelům se nechce věřit, že něco takového byla schopna udělat. "Řešili jsme s ní dříve problémy s docházkou, ale už se zdálo, že pominuly. Učí se dobře a má i starostlivou rodinu. Osobně si myslím, že to byl nějaký zkrat. Byla na špatném místě a ve špatné společnosti," uvedl ředitel školy Miloš Randula.

Lidé v Chrastové se dětských výtržníků bojí
Moravská Chrastová, místní část Brněnce na Svitavsku, na první pohled jako špatné místo vůbec nevypadá. Je to docela pěkná vesnice v malebném údolí. Jenže se sem už delší dobu z okolí stahují podivné partičky a podle místních tady dokonce i fetují. A vyvádějí u toho tak, že  z nich mají zdejší obyvatelé strach. I postěžovat si na ně už bojí.

"Nezlobte se, nic povídat nebudu," říká žena, která bydlí kousek od zdejšího bývalého koupaliště, kde se party scházejí. A vyhýbavě odpovídají i ostatní kolemjdoucí. "Ani se tam raději nedívám," přiznala další žena z tohoto konce vesnice a vzápětí prozradila, proč o tom nechce ani mluvit. "Už abychom se báli i dvanáctiletých dětí," říká.

U malého domku na koupališti nebyla léta, a přitom to má jen pár kroků. Také není o co stát. Z hromady odpadků před dřevěnou verandou je poznat, jak se mladí baví. Povaluje se tady spousta obalů od krabicového vína, prázdné krabičky od startek, vysypané sklo, kusy stěn šaten, které děti asi v rauši rozbíjejí vším, co jim přijde pod ruku.

Jak mohutně tady přinejmenším popíjejí alkohol, je vidět i uvnitř. Hromada krabic od vína na jednom z WC je už půl metru vysoká.

"Kdysi to bývalo pěkné koupaliště, ale teď je to vyhlášené feťácké doupě," říká starší pán u domu jen pár desítek metrů odtud. Některé děti z party zná a tvrdí, že většina z nich nemá doma dobré zázemí. Víc už ale také říct nechce. "Zítra bych mohl mít rozbité okno," obává se.

Že to s rodinami těchto dětí není v pořádku, si myslí i starosta Jan Havlíček. "Pokud mají takoví grázlíčci za sebou podporu rodiny, která jim stále kryje záda, tak pak z nich roste takováhle smečka," říká.