Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Složte mandát, vyzývá jihomoravská ČSSD Sobotku. „Nenechám se zastrašit“

  13:46aktualizováno  19:45
Jihomoravská ČSSD, za niž jako jednička kandidoval Bohuslav Sobotka, nyní končícího premiéra vyzvala, aby mandát složil. Delegáti na konferenci také převolili krajské vedení strany. Posilují tak zastánci Michala Haška a Romana Onderky. Sobotka výzvu odmítá a označuje ji za předem organizovanou akci několika funkcionářů.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolil ve Slavkově u Brna. (21. října 2017) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Delegáti na sobotní břeclavské krajské konferenci přijali usnesení, ve kterém označili výsledek voleb do Sněmovny za debakl. A zodpovědným za něj činí právě Sobotku. ČSSD ve volbách získala jen něco málo přes sedm procent a zřejmě skončí v opozici.

Pro Sobotkovu rezignaci na poslanecký mandát hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti veřejnému usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování. 

Text usnesení přečetl na sjezdu člen krajského výboru strany Pavel Blažík, který jej přednesl po poradě s členy brněnské městské ČSSD. 

„Výsledek voleb nelze označit jinak než jako debakl. Pokud sociální demokracie má pomýšlet na budoucí zlepšení, musí radikálně změnit své vystupování, svoji politiku a svoje vrcholné představitele,“ konstatoval Blažík.

Sobotka: Budu bojovat proti „hnědnutí“ ČSSD

Premiér, který kandidoval za ČSSD na jižní Moravě jako jednička, na konferenci nedorazil. Do Břeclavi nepřijel ani místopředseda strany Milan Chovanec nebo volební lídr Lubomír Zaorálek.

Řada ze zástupců strany to dnes kritizovala. „Mohli slyšet zpětnou vazbu a slyšet názory členské základny na budoucí vývoj strany,“ uvedl například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Mandát poslance mám díky voličům ČSSD, kteří mi dali na jižní Moravě více než sedm tisíc preferenčních hlasů, což byl druhý nejlepší výsledek mezi kandidáty ČSSD v celé republice. Moje okresní organizace ve Vyškově dosáhla nejlepšího volebního výsledku pro ČSSD v zemi. Není žádný důvod, abych na demokraticky získaný mandát rezignoval,“ reagoval na výzvu Sobotka.

„Nenechám se zastrašit ani odradit předem zorganizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů. Sociální demokracii jsem obnovoval v roce 1989, prosazoval jsem sociálnědemokratické hodnoty v dobách dobrých i zlých a vždycky budu bojovat proti tomu, aby se z ČSSD stala hnědnoucí, nedemokratická a netolerantní strana,“ dodal.

Podle člena ČSSD z Černé Hory Miloše Bílého se ale premiér mýlí, když se domnívá, že brněnští funkcionáři připravili nátlakovou akci. Zdůrazňuje, že se výzva k odstoupení netýkala pouze Bohuslava Sobotky, ale celého vedení strany. Jihočeši totiž schválili hned dvě významově podobná usnesení.

Nejde o společní Brněnských funkcionářů

„Ten první návrh jsem předložil já. Stálo v něm, že krajská konference vyzývá celé předsednictvo ČSSD, aby přijalo odpovědnost za výsledek voleb a vzdalo se jak politických funkcí v předsednictvu ČSSD, tak i samotných poslaneckých mandátů,“ říká Bílý. Podle něj teprve po schválení tohoto návrhu vystoupil na konferenci brněnský sociální demokrat Pavel Blažík, který podobný apel vztáhl přímo na Bohuslava Sobotku. I Blažíkův návrh byl schválen.

„Nejsem z Brna, jsem z okresu Blansko a dopředu jsem nic neorganizoval. Návrh mě napadl noc před konferencí a nevěděli něm ani nejbližší kolegové z okresu až do chvíle, kdy jsem jej na konferenci přečetl,“ ohrazuje se proti spekulacím o spolčení brněnských funkcionářů proti premiérovi Bílý.

O post šéfa jihomoravské ČSSD přišel Sobotkův exasistent

Není ale divu, že Bohuslav Sobotka v odezvě na jihočeskou konferenci výslovně zmínil právě brněnskou buňku. Hlavně ta totiž proti němu až do soboty výrazně vystupovala. Navíc je s více než tisícovkou členů největší v kraji. Už nelze pochybovat o tom, že vliv „haškovců“ nad vlivem „sobotkovců“ převládl v celém kraji. 

Jihomoravská ČSSD totiž také sesadila svého šéfa. Sobotkova dlouholetého poslaneckého asistenta a nynějšího náměstka hejtmana Romana Hanáka vystřídá brněnská zastupitelka Naděžda Křemečková.

Brněnská zastupitelka Naděžda Křemečková

Dvaačtyřicetiletá politička získala 85 hlasů. Hanák obdržel od účastníků konference 52 hlasů.

Hanák krajskou ČSSD vedl dva roky od svého zvolení v Tišnově, kdy vystřídal Zdeňka Dufka. Ten mezi straníky měl pověst silného Haškova spojence a po tlaku sobotkovců nakonec už znovu na krajského šéfa nekandidoval a z politiky se stáhl. 

Ani to už neplatí. Dufek, kterého v roce 2013 sám Sobotka nazval „šíbrem a manipulátorem, takovým Haškovým jihomoravským kmotrem“ bude odteď šéfovat krajské kontrolní komisi strany.

ČSSD opouští Jeroným Tejc

Pro exprimátora Romana Onderku, kterého už před třemi týdny brněnská ČSSD v usnesení vyzvala, aby se ucházel o post ve vedení strany, i exhejtmana Michala Haška, znamená převrat v jihomoravské ČSSD další povzbuzení pro jejich politický návrat.

Hašek na krajské konferenci zmínil, že strana podle něj potřebuje určitý restart. On sám ale prý udělal tlustou čáru za svou profesionální politickou minulostí a dnes se živí něčím jiným. 

„Politika je mým koníčkem,“ uvedl Hašek, který ovšem tento týden přijal pozici asistenta poslance Jiřího Běhounka, který se už přihlásil o pozici šéfa strany.

Běhounek přitom už vyzval k politickému návratu právě Haška, ale i bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu nebo Jeronýma Tejce. Tedy pučistů, kteří se po předchozích volbách sešli na tajné schůzce v Lánech s prezidentem Milošem Zemamen, aby naplánovali sesazení Sobotky. 

Jeroným Tejc, který po neúspěšné kandidatuře na místopředsedu strany před volbami oznámil, že za jihomoravskou ČSSD nakonec kandidovat nebude, definitivně končí. Krajským delegátům oznámil, že ze sociální demokracie vystupuje (více o konci Jeronýma Tejce v ČSSD čtěte zde).

„Svolání jednodenního sjezdu a odmítnutí přímé volby předsedy je pro mne důkazem, že širší vedení ČSSD žádný restart neumožní a odpovědnost za volební debakl nepřijme. Ve straně, kde se vedení bojí vlastních členů, být nemohu. Proto jsem se rozhodl po dvaceti letech z ČSSD odejít,“ uvedl Tejc.

Širší vedení ČSSD před týdnem rozhodlo, že mimořádný sjezd bude 18. února v Hradci a o předsedovi budou jako dosud rozhodovat jeho delegáti, nikoliv celá členská základna.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...