Brněnská nemocnice vyšle po kraji covid-bus, bude provádět testy

  • 4
Díky novému elektrobusu zvýší Fakultní nemocnice Brno od října počet testů na koronavirus. Takzvaný covid-bus může dojet na různá místa jižní Moravy a denně nabrat 100 až 150 vzorků navíc. Službu však nemohou využít samoplátci.

Provoz elektrobusu začne ve čtvrtek 1. října před brněnským výstavištěm. Pacienti se žádankou od lékaře nebo hygienické stanice mohou přijít mezi 13. a 16. hodinou a od 16.30 do 19.00. Všichni se však musí předem objednat přes rezervační systém na stránkách www.fnbrno.cz.

„Na výstavišti chceme zůstat týden a vyzkoušíme, jak takové mobilní odběrové místo vůbec funguje,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Po úvodním týdnu v Brně zamíří vůz do dalších částí kraje, kde ho bude nejvíce potřeba. Nemocnice tak vychází vstříc i obyvatelům regionu, kteří nemají možnost dorazit k vyšetření do Brna. Fakultní nemocnice však nebude na přechodném místě testovat samoplátce.

„Pro samoplátce zde jsou soukromé laboratoře. Na odběrových místech Fakultní nemocnice považujeme za prioritu indikované pacienty,“ řekl hejtman Bohumil Šimek

Stejný způsob nastolí i krajské nemocnice. Samoplátců je podle vedení nemocnice spousta a zabírají čas, který by měl patřit hlavně lidem sledovaných hygienou.

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední dva dny 301 potvrzených případů nemoci covid-19, momentálně je v regionu bezmála 1 300 nakažených. Podle hygieniků zemřelo s nemocí 33 lidí s průměrným věkem 82 let a vyléčilo se 2 241 lidí.