ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Chytré lampy v parku reagují na západ slunce a přepnou na oranžové světlo

  • 4
Od podzimu svítí lidem na cestu v parku na Kraví hoře u brněnské hvězdárny chytré lampy. Samy poznají, kdy zapadne slunce, a přejdou z bílého na oranžové světlo. Testuje je tam právě hvězdárna, a protože se osvědčily, přidá do parku deset dalších.

Lampy mění intenzitu osvětlení a zároveň i barvu. Každá má počítač a dva zdroje světla – bílého a oranžového.

„Počítač si sám řídí, že se jasně bílé světlo hodinu po západu slunce, kdy se provoz v parku už uklidňuje, změní na oranžové. To je šetrné k přírodě, takže neškodí okolním stromům ani hmyzu,“ vysvětlil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek. Nad ránem se oranžová opět pozvolna přemění do bílého intenzivního světla.

Teď jsou v parku čtyři chytré lampy na hlavní trase od tramvajové zastávky k hvězdárně.

„Přes zimu jsme testovali, nejen jak je přijmou lidé, ale také odolnost vůči větru a dešti. Máme z toho dobrý pocit, takže letos přibude deset dalších na druhé straně po cestě od hvězdárny k Žižkově ulici,“ doplnil Dušek. Za pilotní čtyři lampy hvězdárna neplatila.

„V Brně jinde nejsou a také pro výrobce je to možnost testování, jak bude osvětlení vypadat po určité době venkovního provozu,“ zdůvodnil Dušek a dodal, že lampy jsou oproti klasickým dražší jen asi o deset procent, takže cenově stále dostupné.

Zatím není jasné, kdy a zda vůbec se chytré lampy rozšíří i jinde po Brně. Podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka totiž biodynamická světla zatím nejsou odzkoušena natolik, aby se mohla stát součástí standardů pro veřejné osvětlení ve městě.

„Pro srovnání lze říci, že i k většímu nasazení LED svítidel přistoupily Technické sítě Brno až po osmi letech jejich testování,“ upozornil Poňuchálek.

Při zkušebním provozu chytrých lamp u hvězdárny se řešila hlavně spotřeba energie, výkon i možnosti oprav. „Až budou vyjasněny všechny jejich parametry, podobně jako u LED svítidel, pak by se prvními lokalitami mohly stát vybrané brněnské parky,“ dodal mluvčí magistrátu.