V Kyjově začalo 21. 6. 2021 odklízení nebezpečných látek a chemikálií, které...

V Kyjově začalo 21. 6. 2021 odklízení nebezpečných látek a chemikálií, které zůstaly v bývalé varně drog. | foto: Městský úřad Kyjov

Lidé v Kyjově musí opustit domy, firma našla v sudech dráždivé chemikálie

  • 1
Do likvidace látek po varně drog v Kyjově se musí zapojit hasiči. Firma, která vyklízení dvou domů na Komenského třídě zajišťuje, totiž objevila v sudech dráždivé chemikálie. Hasiči je začnou v pátek ráno přečerpávat. Předtím ještě evakuují nejbližší okolí.

Nebezpečné látky začala specializovaná firma vyklízet v pondělí. Ve čtvrtek si ale místo museli převzít hasiči.

„Firma narazila na několik sudů chemických látek dráždivého charakteru, které musíme přečerpat. Zásah začne ve čtvrtek ráno. Hasiči budou mít oblečené protichemické oděvy. Předpokládáme, že během dne zásah ukončíme a místo předáme zpět firmě,“ informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hned ráno také začne evakuace nejbližšího okolí. „Bavíme se o čtyř desítkách domů. Bude nutné odklidit i auta v ulici kvůli těžké technice hasičů, takže musíme vytvořit velký manipulační prostor. Zásah bude pravděpodobně trvat od osmi ráno do dvou hodin odpoledne, ale samozřejmě se to může změnit,“ uvedl mluvčí Kyjova Filip Zdražil.

Město připravilo pro lidi zázemí na blízkém městském stadionu. „Je tam sociální zařízení i místnost, kde bude možné si sednout nebo lehnout,“ dodal Zdražil.

Ty nejnebezpečnější látky a chemikálie byly ze dvou domů na třídě Komenského odstraněny už v dubnu 2019 při dvoudenním zásahu, jehož se účastnil i pyrotechnik.

Zbytek však v domech zůstal a dlouho se řešilo, která instituce zařídí jeho odstranění. Veškeré látky totiž stále patřily majiteli domů Františkovi Maturovi, který byl mezitím odsouzen na 11 let za nedovolenou výrobu a prodej drog a obecné ohrožení z nedbalosti.